„Számítógépes grafika” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
139. sor: 139. sor:
  
 
=== Könyvrendelés (2014) ===
 
=== Könyvrendelés (2014) ===
A kiadó szerint a könyv elfogyott, utánnyomás nem lesz!
+
A kiadó szerint a könyv elfogyott, utánnyomás nem lesz! Az elektronikus példány viszont a fenti linken, valamint a tárgy honlapjáról ingyenesen letölthető.
  
 
{{Lábléc_-_Mérnök_informatikus_alapszak_2014}}
 
{{Lábléc_-_Mérnök_informatikus_alapszak_2014}}

A lap 2016. július 11., 13:55-kori változata

Számítógépes grafika
Tárgykód
VIIIAB03
Általános infók
Szak
info
Kredit
4
Ajánlott félév
4
Tanszék
IIT
Követelmények
NagyZH
1
Házi feladat
3
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


2016 tavaszi félévben indított kurzus anyagában bekövetkezett változások miatt (pl. OpenGL 2.1 -> 3.0 váltás), az alábbi anyagok jó része idejétmúlt, és az oldal teljes átdolgozásra szorul.

A tárgy a képi információ előállításának és feldolgozásának algoritmusait mutatja be, a hallgatókat bevezetve az interaktív grafikus alkalmazások készítésébe és a grafikus hardver programozásába. A Számítógépes grafika és képfeldolgozás tárgy utódja.

Követelmények

Előtanulmányi rend

A programozás alapjai 2 tárgyból kredit megszerzése szükséges a tárgy felvételéhez.

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • Házi feladatok leadása 3 db házi feladat van, ebből legalább 2-t kell elkészíteni és megvédeni.
  • Házi feladatok védése A védés arra szolgál, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy Te írtad a beadott házijaidat. Ennek megfelelően ez nem egy vizsga a teljes anyagból, hanem a háziban alkalmazott megoldásaidat kell tudnod elmagyarázni és azzal kapcsolatban kérdésekre felelni. Ha tényleg te írtad meg a házikat, akkor ez semmilyen problémát nem jelenthet.
  • ZH Egy ZH-t kell sikeresen megírni.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A házi feladatok nem pótolhatók.
  • A ZH félév közben és a pótlási héten (különeljárási díj ellenében) pótolható.

Segédanyagok

Előadásdiák

Hallgatók által írt összefoglalók

Könyv

Videó

A 2009 őszi kurzusról videofelvétel készült, elérhető a Videotorium-on streamelve, vagy a régi oldalán egyben letölthető. Egyes előadásokról nem készült felvétel (1,3,4)

Házik

A tárgy arról szól, hogy ezeket meg tudod-e írni. Az első órán el szokott hangzani, hogy vagy 5-sel, vagy 1-sel szeretik értékelni a munkát, kettest csak az kap akit már sok év alatt sem sikerült megtanítani a tárgyra, de a tudása kezd körvonalazódni. Szóval ez a rész amire nagyon szükséged lesz!

Előkészületek

Mielőtt elkezdenéd be kell lőni a fejlesztőkörnyezetet:

Külső linkek

Tippek a házikhoz

Érdemes mindegyik házit elfogadottra megcsinálni. A házikat érdemes a kiadás napjától emészteni, és a leadás napján az a jó, ha már csak nagyon kicsi hibák vannak benne, mert a beadórendszer nagyon le tud lassulni. A határidő előtt 6 órával akárhogy áll töltsd fel, mert rossz azon elbukni 1-1 házit hogy bent maradt egy printf, csak már nem láttad az eredményt mert lejárt a határidő.

Ha a határidő előtt 1-2 nappal akarod elkezdeni a munkát, és az anyagot még nem nagyon érted, akkor bele se kezdj egyedül.

A feladatok

A régi tárgy oldalán rengeteg segédanyag található, ha hasznosat találsz, szúrd be a megfelelő házihoz.

Első házi

Második házi

 • Sugárkövetés tutorial (by Wolfee, 2011.04.11) (A benne lévő kódokat semmiképp NE használjátok fel egy az egyben a házi feladatokban (ld. plágiumgyanú), az anyag csupán iránymutatás, a megértést segíti!!)
  • a szerző (Farkas Ádám Attila) levlistán, 2011.09.09-én felhívta a figyelmet Dr. Szirmay-Kalos László kóddal kapcsolatos aggályaira: "a pdf-fel tényleg óvatosan bánjatok, a legfőbb kifogások a Tanár Úr részéről: Kamerakezelés. én pont-szerű kamerával dolgoztam annó. na nem ez a matematikailag korrekt módja a dolognak, de a pdf-be megteszi. Színkezelés. én 0..255ös skálával dolgoztam (amikor számolni kellett vele, akkor normáltam persze), de T. Ú. azt mondta, hogy végig 0..1 tartománnyal kéne számolni."

Harmadik házi

Védés

A házikat nem elég megírni, meg is kell tudni védeni. A védésen nagyrészt azt kell bizonyítanod, hogy a házikat tényleg te írtad, de persze emelett az anyag többi részébe is belekérdezhetnek. A védés általában a pótlási héten van. Nem mindenkit hívnak be (csak kb minden harmadik embert). Ha nem hívtak be, az olyan, mint ha minden házidat megvédted volna.

Tippek a védésre:

Védésen örülnek neki amikor megkérdezik, hogy "na melyikből kérdezhetek?", és mondod, hogy bármelyikből. Védésre mindenképpen szedd össze az 5 házidat, és előtte legalább 1 órát tölts el a kódok felelevenítésével, mert bár akkor amikor írtad valószínű értetted, ez nem biztos hogy reflexből tudsz válaszolni 1-1 kérdésre, nem árt rákészülni picit, végül is ez egy szóbeli "vizsga".

Házi szépségverseny

Általában a sugárkövetéses (és néha az 5.) házira hirdetnek meg szépségversenyt, a helyezések plusz pontot érnek. A 2013 őszi félévben egy 3. helyezés 0.5, egy 2. helyezés 1, míg az első helyezettnek 1.5 elfogadott házi lett a jutalma. A versenyre egy a háziról készült youtube videóval lehet nevezni, az előadónak küldött e-maillel. A versenyeken jó helyezés eléréséhez általában a specifikáció teljesítése még nem elég, valami pluszt is tegyél bele, ha nyerni akarsz.

ZH

Tippek

Verseny

Kedvcsináló

 • A programozásnak talán ez a legélvezesebb része, hiszen amit csinálsz, annak látványos eredménye is van.
 • A legtöbb programozóban felmerül, hogy milyen jó lenne parancssori programok helyett inkább játékot írni. Itt nem csak, hogy lehetőséged van rá, de durván erre kapod a jegyet.

Mottók:

 • A terroristák manapság főleg OpenGL függvényeket lopnak. Abban van az igazi biznisz.
 • Az Avatar című animációs film már állítólag majdnem megajánlott 4-est ért, de sajnos nem volt mellé kész a négy házi feladat.
 • Bal kezünk a billentyűzeten, jobb kezünkben az egér, a lábunk között meg szorongatjuk a joystickot.
 • "Ha azt kérdeznénk önöktől vizsgán, amit előadáson elmondunk, akkor önök nem a Műszaki Egyetemre járnának, hanem a Színművészeti Főiskolára."

Egyéb információk

Angol nyelvű, többnyire nagyon részletes tutorialok érdeklődőknek

 • VideoTutorialsRock. Hasznos kódok és tutorialok az abszolút kezdőknek. Sok képpel és magyarázattal.
 • NeHe. Alapmű, viszont a WinAPI-s cuccokat érdemes belőle kihagyni. A példák végén általában van GLUT-os megvalósítás is.
 • Lighthouse 3D

Ajánlott olvasmányok

Könyvrendelés (2014)

A kiadó szerint a könyv elfogyott, utánnyomás nem lesz! Az elektronikus példány viszont a fenti linken, valamint a tárgy honlapjáról ingyenesen letölthető.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév