Számítógép architektúrák

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tóth Krisztián Dávid (vitalap | szerkesztései) 2014. december 15., 16:39-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Tippek)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Számítógép architektúrák
Általános infók
Szak
info
Kredit
5
Ajánlott félév
3
Keresztfélév
van
Tanszék
HIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
szarch@sch.bme.hu


A tantárgy célkitűzése a számítógép-architektúrák alapfogalmainak, analízisének, alkalmazási és tervezési módszereinek olyan tárgyalása, mely az előismeretek felhasználásával kellő elvi alapot ad a további speciális ismeretbővítésre és az alapvető hardver és szoftver feladatok formális kezelésére és gyakorlati megvalósítására.

Figyelem! A tantárgy tematikája 2012/2013. őszi félévtől kezdődően nagy változáson esett át. Az ettől régebbi jegyzetek/számonkérések nagyban eltérő anyagrészekre vonatkoznak!

Követelmények

Előtanulmányi rend

Digitális technika 2. tárgyból aláírás megszerzése szükséges a tárgy felvételéhez.

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel. (A gyakorlatokról való hiányzások száma legfeljebb 4.)
  • Két ZH sikeres (egyenként min. 40%) teljesítése. Kiegészítős, összekötögetős, számolós illetve teszt jellegű feladatok vannak, utóbbinál rossz tipp esetén mínusz pont jár.
 • Megajánlott jegy: nincs.
 • Pótlási lehetőségek:
  • Egyik ZH félév közben pótolható (pótZH), illetve ha kell, pótlási héten is (pótpótZH).
 • Elővizsga: van, követelményei változóak. A két (pót)ZH összpontszámának kell egy bizonyos százalékot meghaladnia ahhoz, hogy az ember elővizsgázhasson. Ez egyébként nem igazi vizsga, hanem egy harmadik ZH a második után vett anyagból. A pótlási héten tartják, a pótpót ZH-val egy időben és helyen, így értelemszerűen a pótpót ZH-val már nem lehet megszerezni az elővizsgára való jogot.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: írásbeli. Stílusa megegyezik a ZH-kéval.
  • Előfeltétele: az aláírás megléte.

Félévvégi jegy

 • A ZH-k eredménye egy bizonyos határ felett beleszámít a vizsgajegybe, azaz hozzáadódik a vizsga pontszámához. A félévvégi jegy megegyezik az így kialakult vizsgaosztályzattal.

Segédanyagok


1. ZH

 • 2012-es őszi első zh megoldása megtalálható a gyakorlat diák között a 188. oldaltól kezdve

2. ZH

Vizsga

Új típusú vizsgák

2012 őszi félévtől új típusú vizsgák jelentek meg. Tartalmaz igaz-hamis, összekötős és rövid kifejtős kérdéseket az elméleti részből és számolós példákat a gyakorlati részből.

Régi típusú vizsgák

Tippek

Érdemes a ZH-kat nagyon jóra megírni. A 60% feletti pontok hozzáadódnak a vizsgapontszámhoz, és akinek mindkét ZH-ja 60% felett van, az elővizsgázhat (ami csak a 2.ZH utáni anyagot fedi le a rendes vizsgával ellentétben).

2013. ősz. Az elővizsgára idén nem volt elég a 2 ZH 60% felett, hanem a pótpóton üresen maradt helyeket töltötték fel elővizsgázókkal összpontszám szerint csökkenő sorrendben, így érdemes nem csak a 60%-ot belőni hanem minél jobb eredményt elérni a ZH-kon, és megtekintésre is bemenni, elővizsgához minden pont számít.

2014. ősz. Ugyanúgy pótpótzhn töltik fel a helyeket elővizsgázókkal, de most a követelmény mindkét zh>=30 pont.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév