Számítógép-hálózatok professzionális kezelése – Routing és szolgáltatások

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Dongó Rajmund (vitalap | szerkesztései) 2022. február 14., 20:10-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{Tantárgy | név =Számítógép-hálózatok professzionális kezelése – Routing és szolgáltatások | tárgykód =BMEVIHIAV48 | szak = villany és infó | kredit…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Számítógép-hálózatok professzionális kezelése – Routing és szolgáltatások
Tárgykód
BMEVIHIAV48
Általános infók
Szak
villany és infó
Kredit
4
Tanszék
HIT
Követelmények
Jelenlét
van
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A „Számítógép-hálózatok professzionális kezelése - Routing és szolgáltatások" tárgy alapvető célja, hogy tovább mélyítse a hallgatóknak a számítógép-hálózatok gyakorlatias üzemeltetéséről szerzett ismereteit. A cél ezen belül az útválasztási (routing) és hálózati szolgáltatás (services) jellegű technológiákkal kapcsolatos tudás bővítése, és gyakorlati tapasztalat megszerzése a hálózati eszközök megfelelő beállításában. A tárgy nagy hangsúlyt fektet a beállításokból fakadó hibák megkeresésének és kijavításának folyamataira (troubleshooting).


A tárgyat sikeresen elvégzők a Cisco CCNP (Cisco Certified Network Professional) minősítésének megszerzéséhez szükséges ismeretanyag „ENARSI" részének birtokába jutnak. A minősítés megszerzése az egyetemi képzéstől függetlenül, erre feljogosított vizsgaközpontokban leteendő vizsga útján történhet.


Követelmények

A tantárgy aláírásának és a félévközi jegy megszerzésnek feltételei a hatályos BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzatával (TVSz) összhangban a következők:


  Jelenlét: A laboratóriumi órákon a részvétel kötelező. Hiányozni maximum 2 alkalommal lehet (ez 11 oktatási héttel, heti 4x45 perces laboratóriumi órával számolva minimum 82%-os részvételt jelent). A hiányzásokat pótolni kell.
  Órai ellenőrzések: A laboratóriumi órákra történő otthoni felkészülés a mérési alkalmak elején ellenőrzésre kerül beugró formájában. Az órán való részvételhez a beugró feladatsor legalább elégséges szintű teljesítése szükséges. Ezen szintet nem teljesítő hallgatók a laboratóriumi órát nem folytathatják. Ezeket a laboratóriumi órákat, beleértve az ellenőrzést is, pótolni kell a tárgy teljesítéséhez.

A gyakorlati feladatot pótolni a „Pótlási lehetőségek"-ben leírtaknak megfelelően lehet.

  Gyakorlati teszt: A félév végén egy összetettebb gyakorlati feladat önálló megoldására kerül sor az arra kijelölt tanórán. Ezen feladat legalább elégséges szintű megoldása szükséges a tárgy teljesítéséhez.

A gyakorlati feladatot pótolni a „Pótlási lehetőségek"-ben leírtaknak megfelelően lehet.

  Zárthelyi: A félév végén egy zárthelyi dolgozat elégséges szintű megírása szükséges. 

A zárthelyit pótolni a „Pótlási lehetőségek"-ben leírtaknak megfelelően lehet.

A zárthelyi dolgozatot és gyakorlati tesztet százalékos formában értékeljük. A félévközi jegyet a fenti feltételek teljesítése esetén a két eredmény átlaga adja, amely alapján a jegy kialakítása a következőképpen történik:


Megszerzett képességek és ismeret: a) IGP routing protokollok részleteinek megismerése

b) IGP konfigurációk haladó szintű hibakeresési technikáinak elsajátítása

c) A BGP protokoll részleteinek megismerése és konfigurációja

d) EGP konfigurációk haladó szintű hibakeresési technikáinak elsajátítása

e) Alagutak konfigurációja, és hibakeresési technikáinak elsajátítása f) Az infrastruktúra biztonsági és menedzsment megoldások hibakeresési technikáinak

Előtanulmányi rend

Ajánlott:

A „Számítógép-hálózatok üzemeltetése a gyakorlatban I" (VIHIAV39) és a „Számítógép-hálózatok üzemeltetése a gyakorlatban II" (VIHIAV42) tárgy anyagának megfelelő ismerete erősen ajánlott.

A BProf képzésen tanulóknál erősen ajánlott a „Hálózatok és biztonság" specializáció „Számítógép hálózatok a gyakorlatban" (VIHIBB03) tárgy elvégzése.

A tárgy elvégzéséhez alapfokú angol nyelvtudás szükséges.

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • ZH sikeres, legalább elégséges szintű teljesítése.
 • Pótlási lehetőségek:
  • Mindkét ZH pótolható egyszer a pótlási héten, egy napon (1. ZH 8-10h, 2. ZH 10-12h)
  • A házi feladat a pótlási hét végéig pótolható, különeljárási díj fejében.

Félévközi jegy

 • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 49 1
50 - 65 2
66 - 76 3
77 - 87 4
88 - 5

Segédanyagok

 • A CISCO hivatalos CCNP ENARSI kurzus tananyaga (angol nyelven), mely a tárgy minden hallgatója számára elektronikus formában elérhető.


 • Raymond Lacoste, Brad Edgeworth: CCNP Enterprise Advanced Routing ENARSI 300-410 Official Cert Guide, Cisco Press


 • Jeff Doyle, Jennifer DeHaven Carroll: Routing TCP/IP, Volume 1-2, Cisco Press