Számítógép-architektúrák vizsgák 2010 tavasz

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 21., 20:15-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Infoalap|SzArVizsga2010tavasz}} %TOC{depth="2"}% ==Általános információ== ===A vizsga 3 részből áll:=== 1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


%TOC{depth="2"}%

Általános információ

A vizsga 3 részből áll:

1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et jól kell megválaszolni, ez az elő feltétele a vizsgázásnak 1 írásbeli: 5 nagy feladat, maximum 6 pontért 1 szóbeli: Opcionális. Ha az írásbeli jegy 2 és 4 között van, lehet szóbelizni. Adnak 2 kérdést, ha ebből mind a kettőt tudod, akkor +1 jegy, ha csak az egyiket tudod, akkor nem történik semmi, ha egyiket sem, akkor -1 jegy.

Az írásbeli előtt kb. 10 percet vesz igénybe az ültetés. A beugrót 30 percig lehet írni. A beugró javítása közben (kb. 15 perc) mindenkit kiküldenek és várni kell. A nem sikerült beugrókat írók neveit felolvassák és kiküldik őket; ha sikerült, másfél órán keresztül írhatod a nagyfeladatokat.

Írásbeli pontozása

	pontszám	 jegy
		p < 2		1
 2 ≤ p < 2.8	 2
2.8 ≤ p < 3.8	 3
3.8 ≤ p < 4.8	 4
4.8 ≤ p			 5

Kérdések levlistáról összeszedve - Tóth Gábor - 2010.08.08.

1. vizsga, 2010. június 5.

1 Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Hasonlítsa össze azokat (előnyök hátrányok) 1p 2 Rajzolja fel a kétszintű lapszervezésű virtuális társszervezés blokksémáját. Ismertesse működését. Előnyök, hátrányok. 1p 3 Ism. a fizikai órarendszer fogalmát, hogyan kell szinkronizálni 1,5 p 4 Ism. az utasításszintű statikus data flow arch. elvét. Rajzolja fel a rendszernek és feldolgozójának blokksémáit ésírja le a működését. Előny, hátrány. 1,5p 5 Vektorprocesszor elve. Rajz. Hogyan lehet skalár és vektor adattípusokat használni a rendszerben.

2. vizsga, 2010. június 9.

 1. Rajzolja fel a Harvard architektúra blokksémáját. Ismertesse működését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás, melyek előnyei és hátrányai? (1 pont)
 2. Ismertesse lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben a virtuálisan elosztott memória elvét. Írja le működését. Előnyök, hátrányok. Mi a kommunikációs alrendszer feladata az elv megvalósításában? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős óra feltétel. Hogyan lehet, megvalósítani a logikai órarendszert? (1,5 pont)
 4. Milyen utasításegymásrahatási típusok vannak? Adjon mindegyikre tipikus példákat és írja le a problémák megoldási lehetőségeit. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a szisztolikus tömbprocesszor elvét. Miben különbözik az alapvető tömbprocesszor architektúrától? (1 pont)

3. vizsga, 2010. június 10.

 1. Utasítás pipeline szervezés utasítás-egymásrahatás típusai, tipikus pl és a problémák megoldásai.
 2. Rendszersínre alapozott szorosan csatolt rendszer.
 3. Fizikai órarendszer.
 4. z:= ((a-b)*(c-d)) (2 feldolgozó egység, írja le a kifejezés dataflow modelljét stb.)
 5. Útvonalirányítás lazán csatolt rendszerben.

4. vizsga, 2010. június 11.

 1. Ismertesse az utasításlehívó és végrehajtó egységre alapozott szervezés elvét, előnyeit és hátrányait. Rajzolja fel a megoldás blokksémáját.
 2. Ismertesse a lazán és a szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerek fogalmát. Előnyök, hátrányok.
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi a rendellenes viselkedés?
 4. Ismertesse a logikai I/O kezelés elvét. Rajzolja fel az I/O processzorra alapozott szervezés blokksémáját és ismertesse a működését.
 5. Mi a multitasking? Ismertesse a főbb változatokat, előnyeiket és hátrányaikat.

5. vizsga, 2010. június 16.

 1. Rajzolja fel a társprocesszoros rendszer blokksémáját. Ismertesse működését. (1 p)
 2. Ismertesse a lapszervezésű virtuális memória szervezésének elvét. Rajzolja fel a megoldás blokksémájára. Hogyan lehet a működést gyorsítani? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Miben tér el a fizikai órarendszertől? Hogyan lehet a részleges sorrendezést teljes sorrendezéssé alakítani? (1,5 pont)
 4. Ismertesse a tartalom szerint címezhető memória szervezésének elvét. Rajzolja fel egy tároló bitje logikai megvalósítását és a tároló blokksémáját. Előnyei és hátrányai. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a tömbprocesszor elvét. Rajzolja fel a blokksémáját. Hogyan lehet a feldolgozást az adatok szerkezetéhez igazítani? (1 pont)

6. vizsga, 2010. június 17.

 1. Rajzolja fel a kétszintű lapszervezésű virtuális tárkezelés blokksémáját és ismertesse működését.
 2. Ismertesse a jelzőbitre alapozott feltételes bevitel elvét. Rajzolja fel a blokksémáját és írja le működését. Milyen típusú perifériák esetén alkalmazható?
 3. Ismertesse az elosztott rendszerek tervezésének fő lépéseit. Miért van szükség formális bizonyításra?
 4. Rajzolja fel az asszociatív számítógép blokksémáját és ismertesse működését.
 5. Mit értünk szigorú értelembe vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

cell.gif

Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelembe vett pipeline-t.