Számítógép-architektúrák vizsgák 2010 Ősz

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 21., 20:15-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Infoalap|SzArVizsga2010osz}} %TOC{depth="2"}% ==Általános információ== ===A vizsga 3 részből áll:=== 1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et j…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


%TOC{depth="2"}%

Általános információ

A vizsga 3 részből áll:

1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et jól kell megválaszolni, ez az elő feltétele a vizsgázásnak 1 írásbeli: 5 nagy feladat, maximum 6 pontért 1 szóbeli: Opcionális. Ha az írásbeli jegy 2 és 4 között van, lehet szóbelizni. Adnak 2 kérdést, ha ebből mind a kettőt tudod, akkor +1 jegy, ha csak az egyiket tudod, akkor nem történik semmi, ha egyiket sem, akkor -1 jegy.

Az írásbeli előtt kb. 10 percet vesz igénybe az ültetés. A beugrót 30 percig lehet írni. A beugró javítása közben (kb. 15 perc) mindenkit kiküldenek és várni kell. A nem sikerült beugrókat írók neveit felolvassák és kiküldik őket; ha sikerült, másfél órán keresztül írhatod a nagyfeladatokat.

Írásbeli pontozása

	pontszám	 jegy
		p < 2		1
 2 ≤ p < 2.8	 2
2.8 ≤ p < 3.8	 3
3.8 ≤ p < 4.8	 4
4.8 ≤ p			 5

1. vizsga, 2010. december 16. A csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Ismertesse a lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben a virtuálisan elosztott memória elvét. Rajzolja fel a megoldás blokksémáját és írja le működését. Előnyök, hátrányok. Mi a kommunikációs alrendszer feladata az elv megvalósításában? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi az órafeltétel? Hogyan lehet a részleges sorrendezést teljes sorrendezéssé alakítani? (1,5 pont)
 4. Ismertesse a mozgó ügynök elv lényegét. Hasonlítsa össze a kiszolgáló-ügyfél modellel. Előnyök és hátrányok (1,5 pont)
 5. Ismertesse az utasításpipeline fogalmát. Rajzolja fel az utasításlehívó rész blokksémáját. Előnyei és hátrányai (1 pont)

-- Gollam - 2010.12.17.

1. vizsga, 2010. december 16. B csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Ismertesse a két szintű, lapvezérlésű virtuális memória működését. Rajzolja fel a blokksémáját, előnyök, hátrányok. (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős óra feltétel. Hogyan lehet megvalósítani a logikai órarendszert? (1,5 pont)
 4. Ismertesse az utasításszintű statikus adatáramlásos (data flow) architektúra elvét. Rajzolja fel blokksémáját és írja le működését. Előnyök és hátrányok. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a tömbprocesszor elvét. Rajzolja fel blokksémáját. Hogyan lehet a feldolgozást az adatok szerkezetéhez igazítani? (1 pont)

-- GerBazs - 2011.01.01.

1. vizsga, 2010. december 16. C csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Rajzolja fel a Harvard architektúra blokksémáját. Ismertesseműködését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás, melyek előnyei és hátrányai? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős óra feltétel. Hogyan lehet megvalósítani a logikai órarendszert? (1,5 pont)
 4. Adott a következő kifejezés: z:=((a*b)-(c/d)). Két feldolgozó egység áll rendelkezésre. Készítse el a kifejezés kiszámításának adatáramlásos (data flow) modelljét (adja meg a vonatkozó ai működtetőket, lj csatolókat, F1(), F2() függvényeket és az Mk markingokat.) (1,5 pont)
 5. Rajzolja fel a crossbar szervezésű szorosan csatolt multiprocesszoros rendszer blokksémáját és ismertesse működését. Előnyök, hátrányok. (1 pont)

-- Teve - 2010.12.18.

1. vizsga, 2010. december 16. D csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Utasítás-pipeline esetén előforduló utasítás-egymásrahatások típusai, példák, a problémák lehetséges megoldásai. (1 pont)
 3. Fizikai órarendszer fogalma. Mi a rendellenes viselkedés? Mi a feltétele a rendellenes viselkedés elkerülésének? (1,5 pont)
 4. Mi az útvonalirányítás és az ütemezés feladata lazán csatolt multipr. rendszer oprendszereinél? Ismertesse a főbb változatokat, előnyök, hátrányok. (1,5 pont)
 5. Filekezelés lazán csatolt multipr. rendszer oprendszereivel. Milyen módosításokra van szüség az egypr.-os esethez képest? (1 pont)

1. vizsga, 2010. december 16. E csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait.(1 pont)
 2. Rajzolja fel a társprocesszoros rendszer blokksémáját. Ismertesse Működését.(1 pont)
 3. Ismertesse az indexelt leképzésű tárbővítés blokksémáját és ismertesse működését. Előnyök és hátrányok. (1 pont)
 4. Ismertesse az események sorrendezésének matematikai elvét. Miért nem lehet ez a modellt módosítás nélkül alkalmazni a fizikai rendszerek leírására. Mi az előbb történt reláció és a végülis reláció. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a tartalom szerint címezhető memória szervezésének elvét. Rajzolja fel egy tároló bitje logikai megvalósítását és a tároló blokksémáját. Előnyei és hátrányai. (1,5 pont)

1. vizsga, 2010. december 16. F csoport

1 Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. Hasonlítsa össze azokat (előnyök hátrányok) 1p 2 Rajzolja fel az I/O processzorra alapozott logikai perfifériakezelés blokksémáját és ismertesse a működését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás. Előnyök, hátrányok. 1p 3 Rajzolja fel a teljesen asszociatív cache vezérlés blokksémáját és ismertesse a működését. Milyen eltérést jelent ehhez képest a 2-utas asszociatív szervezés? 1p 4 Rajzolja fel a Transputer blokksémáját és ismertesse működését (címzés, kommunikáció a szomszédokkal, szóhossz, utasításkészlet, hardver ütemező. 1,5p 5 Ismertesse a szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerben alkalmazott postafiók elvet. Mi a P és V primitív és hogyan lehet azokat megvalósítani? 1,5p -- Messó - 2010.12.16.

2. vizsga, 2010. december 20. A csoport

 1. Ismertesse a a vezérlésáramlásos és az adatáramlásos információ-feldolgozási modellek lényegét. Hasonlítsa össze előnyeiket és hátrányaikat. (1 pont)
 2. Ismertesse a feltételes eszközszintű perifériakezelések lényegét. Melyiket milyen esetben használjuk? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi az órafeltétel? Hogyan lehet a logikai órarendszer megvalósítani? Adja meg a logikai órarendszer előnyeit és hátrányait. (1,5 pont)
 4. Ismertesse a mozgó ügynök elv lényegét. Hasonlítsa össze a kiszolgáló-ügyfél modell változataival. (1 pont)
 5. Ismertesse a 3-rétegű visszafelé terjedésű mesterséges neurális hálózat lényegét. Valósítson meg vele egy 2-bemenetű NEMÉS kaput. (1,5 pont)

-- GerBazs - 2011.01.01.

3. vizsga, 2011. január 03. A csoport

 1. Ismertesse a CISC és a RISC processzorok alapelvét. Hasonlítsa össze előnyeiket és hátrányaikat. (1 pont)
 2. Ismertesse a vektorprocesszor elvét. Rajzolja fel blokksémáját ás írja le működését. (1 pont)
 3. Ismertesse az elosztott rendszerek tervezésének fő lépéseit. Miért van szükség formális bizonyításra? (1 pont)
 4. Rajzolja fel az asszociatív számítógép blokksémáját és ismertesse működését. (1,5 pont)
 5. Mit értünk szigorú értelemben vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

cell.gif

Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelemben vett pipeline-t. (1,5 pont)

-- GerBazs - 2011.01.03.

3. vizsga, 2011. január 03. B csoport

 1. Ismertesse a szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerekben alkalmazott postafiók elvét. Mi a P és V primitívek szerepe? Hogyan valósítjuk meg a P és V primitíveket? Ismertesse az egyes modulok szerepét. (1 pont)
 2. Ismertesse az I/O processzorra alapozott periféria kezelés elvét. Rajzolja fel blokksémáját és ismertesse az egyes modulok szerepét. (1 pont)
 3. Ismertesse az események sorrendezésének elvét. Miért kell a klasszikus matematikai sorrendezést módosítani? Előbb történt és végülis relációk bevezetése és értelmezése.(1,5 pont)
 4. Ismertesse a dinamikus terheléskiegyenlítés elvét. Mikor és milyen változatát célszerű alkalmazni? (1 pont)
 5. Mit értünk szigorú értelemben vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

cell2.GIF

Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelemben vett pipeline-t. (1,5 pont)

-- GerBazs - 2011.01.03.


4. vizsga, 2011. január 10. A csoport

 1. Ismertesse a memóriabővítés lehetséges változatait. Rajzolja fel a blokksémáikat és ismertesse működésüket. Hasonlítsa össze előnyeiket és hátrányaikat! (1,5 pont)
 2. Ismertesse a rendszersínre alapozott szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerben alkalmazott postafiók elvét. Mi a P és V primitívek szerepe? Hogyan lehet ezeket megvalósítani? Mi az egyes megvalósítások előnye és hátránya? (1 pont)
 3. Ismertesse az fi-elosztott és teljesen elosztott rendszerek fogalmát. Ismertesse a megfigyelhetőségi lehetőségeket nagy és/vagy gyors rendszerekben. Milyen alapvető eltérés van az elosztott és a centralizált rendszerek működtetésében? (1,5 pont)
 4. Ismertesse az igényvezérelt információfeldolgozási modell elvét. Rajzolja fel a hozzátartozó architektúrát és ismertesse működését. Melyek a megoldás előnyei és hátrányai? (1 pont)
 5. Ismertesse az alkalmazásra szabható univerzális operációs rendszer magok elvét. Funkcióinak milyen követelményeknek kell eleget tenniük? (1 pont)

-- Soma - 2011.01.16.

4. vizsga, 2011. január 10. B csoport

 1. Ismertesse a cache kezelés elvét. Rajzolja fel a teljesen asszociatív cache vezérlés blokksémáját és ismertesse működését. Milyen eltérést jelent ehhez képest a direkt és a 2-utas asszociatív leképezés? (1,5 pont)
 2. Ismertesse lazán csatolt multiprocesszoros rendszer kommunikációs alrendszerében alkalmazott torlódásvezérlés feladatát és megvalósításának módját. Milyen elvi korlátja van a megoldásnak? (1 pont)
 3. Ismertesse az fi-elosztott és teljesen elosztott rendszerek fogalmát. Ismertesse a megfigyelhetőségi lehetőségeket nagy és/vagy gyors rendszerekben. Milyen alapvető eltérés van az elosztott és a centralizált rendszerek működtetésében? (1,5 pont)
 4. Ismertesse az igényvezérelt információfeldolgozási modell elvét. Mi a mozgó ügynök elv szerepe az igényvezérelt architektúránál? (1 pont)
 5. Egy multiprocesszoros rendszerbe a taszkok egyetlen ponton léphetnek be és egy processzorhoz egy teljes taszkot rendelünk. Milyen útvonalirányítási és ütemezési lehetőségek állnak rendelkezésre? Hasonlítsa össze előnyeiket és hátrányaikat. Ezek alapján melyik milyen esetben alkalmazható? (1 pont)

-- Gollam - 2011.01.14.

5. vizsga, 2011. január 17. B csoport

 1. Ismertesse a lapszervezésű kétszintű virtuális tárkezelés elvét. Rajzolja fel blokksémáját és ismertesse működését. Milyen táblák szükségesek a működésből és melyikből mennyi van? Mi a megoldás előnye és hátránya az egyszintű virtuális tárkezeléshez képest? (1,5 pont)
 2. Ismertesse az I/O processzorra alapozott perifériakezelés elvét. Rajzolja fel blokksémáját és ismertesse működését. Előnyei és hátrányai az UPI-ra alapozott perifériakezeléshez képest? (1 pont)
 3. Rajzolja fel a rendszersínre alapozott szorosan csatolt multiprocesszoros rendszer blokksémáját. Ismertesse részletesen előnyeit és hátrányait a multiport memóriára alapozott rendszerhez képest. (1 pont)
 4. Ismertesse a Petri háló modellt. Adja meg formális definícióit és gyújtási feltételeit és értelmezze azokat. Hasonlítsa össza az adatáramlásos modellel. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a formális neuron modell különféle változatait és az egyes tényezők szerepét. (1 pont)

-- elmerenges - 2011.01.17.