Schönherz Kollégium

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 22., 13:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Sch|Schonherz_kollegium}} ==Jegyzet a wikipediáról== A '''Schönherz Zoltán Kollégium''' a [[Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Jegyzet a wikipediáról

A Schönherz Zoltán Kollégium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) kari kollégiuma.

Történelem – röviden

A kollégium történelme jóval az Irinyi úti épület megépülése előttre visszanyúlik, közössége már az első villamos kari hallgatókat befogadó épületben, a Várban formálódni kezdett. Erről az időszakról is számos feljegyzés született, a legfontosabb talán azt megemlíteni, hogy – noha a Vár 1954 óta szolgált villamoskari hallgatók szálláshelyéül – a diákotthon a kollégiumi címet csak 1962-ben nyerte el, az ott folyó szakmai, közösségi, mozgalmi és kulturális munka magas színvonalának köszönhetően.

A Budapest Hilton Szálló megépülése miatt 1976-ban a Vár egyik szárnyát ki kellett lakoltatni, így a kollégisták két épületbe kényszerültek: egy részük az épp akkor elkészült Kruspér utcai kollégiumban kapott szálláshelyet. Ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektettek a kollégium egységének megőrzésére, mely az egymástól távol eső épületek miatt igen nehéz feladatnak bizonyult.

Közben a hetvenes évek végén megkezdődött az új kollégiumi épület kialakítása 300 millió forintos kerettel, 1981. szeptemberi átadási határidővel. A leendő lakók komoly küzdelmet folytattak az Irinyi és a Budafoki út sarkán tornyosuló épület tervezőjével és kivitelezőivel az épület kollégiumi jellegének kialakításáért. 1981 augusztusán nemzetközi építőtábor keretein belül a kollégium kitakarításában és bebútorozásában is nagy szerepet vállaltak, melyet aztán szeptemberben végre birtokba vehettek.

A kollégium ma

bélyegképSchönherz Kollégium

A BME összesen nyolc karán mintegy 15 ezer hallgató folytat tanulmányokat, ebből a VIK több mint 4000 hallgatót mondhat magáénak. Az egyetemnek számos kollégiuma van, ez az egyik olyan, amelyben csak egyetlen kar hallgatói laknak.

Közösségi és kulturális élet

A Schönherzbe felvételiző diákok már idekerülésük előtt részeseivé válnak az aktív közösségi életnek a gólyatábor keretében. A mozgalmas napok az egyetem alatt is folytatódnak, számos kulturált kikapcsolódást nyújtó kör mellett fergeteges bulik is helyet kapnak a falak között, és persze nem feledkezhetünk meg a számítógép mellett elpuhuló generációt megmozgató Diák Sport Kör (DSK)<ref>Diák Sport Kör</ref> tevékenységéről sem. A kollégiumi élet egyik jelentős állomása a szinte mindenkit megmozgató, évente megrendezett Schönherz-kupa, melynek részesei feledhetetlen élményekkel és történetekkel gazdagodnak.

A kollégium fontos része a több évtizedes szakmai öntevékeny köröket egyesítő Simonyi Károly Szakkollégium. A kollégium és a kar életében jelentős az elsőévesekkel aktívan foglalkozó seniorok<ref>Seniorok</ref> szerepe. A közösségi élet elektronikus fóruma a Villanykari Információs Portál (VIR).<ref>Villanykari Információs Portál</ref>

Szakmai élet

A kollégium lakóinak jelentős része azt tanulja, ami egyben hobbija is, ennek köszönhetően az egyetemi előadásokon túl a kollégiumban is gyakran szakmába vágó tevékenységet űznek. A hasonló érdeklődésű emberek sokasága különféle szakmai körökbe tömörül, melyeket a Simonyi Károly Szakkollégium fog össze.

A szakkollégiumhoz tartozó, több évtizedes múlttal rendelkező körök: a hangtechnikával foglalkozó AC stúdió & live, a saját TV-s stúdióval rendelkező BSS, a HA5KFU hívójelet viselő rádióamatőr klub, a méretes szerverparkot üzemeltető KSZK (Kollégiumi Számítástechnikai Kör), az RD műhely, az RF kör, továbbá ide tartozik a Szakmai Könyvtár. A szakkollégiumban folyamatosak az előadások, félévente több párhuzamos tanfolyam is folyik.

Felújítás

2007 májusában kezdődött és egy évig tartott a kollégium felújítása. A tesztlakók 2008 májusában költözhettek be. A rekonstrukció PPP (Public Private Partnership) típusú, azaz magántőkéből valósult meg. Cserébe az építő (Hérosz zrt.) megkapta az üzemeltetési jogot 20 évre.

A kollégistáknak 2007 áprilisában kellett elhagyniuk az épületet, és az egyetem több kollégiumában szétszórva kaptak elhelyezést: Kármán Tódor Kollégium, Vásárhelyi Pál Kollégium, Tétényi úti kollégium, valamint Terminus Hotel.

Az épület adatai, jellemzői

bélyegképÉpül a kollégium Az épületet Finta József Ybl-díjas építész tervezte. Paraméterei:

  • Férőhely: 1000 fő.
  • A telek alapterülete: 3277 négyzetméter.
  • Az épület alapterülete: 1062 négyzetméter.
  • Magassága: 67 méter

Az épület 20 szintes, ebből 16 hallgatói lakószint, emeletenként 16 négyszemélyes szobával (64 fő). Egy lakószoba 20,3 négyzetméter, ebben előszoba, mosdó és fürdőszoba van kialakítva. A második emeleten orvosi rendelő, betegszobák, vendégszobák kaptak helyet; az első emeleten nagyterem, a stúdió és a KSZK (a Kollégiumi Számítástechnikai Kör) helyiségei, valamint a Hallgatói Iroda található, a földszinten nagyterem, büfé, könyvtár és irodák vannak, az alagsorban pedig a tornaterem, konditerem, valamint műszaki jellegű és raktárhelyiségek sorakoznak.

Lakószintenként a szobával azonos méretű tanulók, TV szobák, főzőkonyhák, klubszobák vannak. A földszinten és az első emeleten a nagyobb eseményeket, bulikat befogadó nagytermek találhatóak.

A Google Earth programban megtalálható az épület térbeli változata a 3D Warehouse fejlesztés keretében, koordináták: É 47°28'2282" K 19°03'1151"

Külső hivatkozások