Párhuzamos és eseményvezérelt programozás beágyazott rendszereken

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Párhuzamos és eseményvezérelt programozás beágyazott rendszerekben
Tárgykód
VIMIAC08
Általános infók
Szak
villany BSc
Kredit
4
Ajánlott félév
6
Keresztfélév
nincs
Tanszék
MIT
Követelmények
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek


← Vissza az előző oldalra – BSC Beágyazott és irányító rendszerek szakirány

Segédanyagok

A tantárgyhoz hivatalos előadás és gyakorlat anyagok érhetőek el a tantárgyi oldalon.

Házi feladat

A házi feladat egyik részében a BAMBI házi feladatot kell megvalósítani FreeRTOS-szal az STK3700 kártyán, és azt ki kell egészíteni soros kommunikációval (ha abban eredetileg az nem volt), hogy a rendszert soros porton is el lehessen érni, azt lehessen távolról vezérleni, abból adatot lekérdezni. Ha a BAMBI HF olyan típusú, hogy az ilyen távvezérlés nem valósítható meg, akkor a Témalabor feladat folytatható, vagy a hallgató javasolhat egy számára érdekes feladatot, legvégső esetben a konzulens ír ki valamilyen feladatot.

A feladat második részében el kell készíteni egy olyan Linux programot, ami a mikrokontrolleren futó programmal soros porton együttműködve képes a beágyazott rendszer vezérlésére, abból tud adatot gyűjteni (pl. egyszerű TAB szeparált fájlba) és az adatokat megjeleníteni (pl. idődiagrammokat generálva gnuplot-tal). A Linux program parancssorban fogadja a fontos paramétereket, pl. soros porti device neve, adatfájlok nevét és helyét a fájlrendszerben, stb.

Példa feladatok

A többség a Beágyazott és ambiens rendszerek tantárgy házi feladatát dolgozzá át a megfelelő követelményekhez szükséges kiegészítésekkel. Néhány példa a 2018. tavaszi házi feladatok közül:

  • Adatgyűjtő
  • Reakcióidőmérő
  • Parancsor alapú periféria kezelés
  • Játék vezérlése, eredményből statisztika
  • Érkezés és távozás jelzése mozgásérzézelővel

Vizsga

A tárgy vizsgája szóbeli. A tételsor első és második feléből kell 1-1 tételt húzni, azt 2x15 perc alatt vázlatosan leírni, majd a vázlat alapján kérdéseket tesz fel a vizsgáztató, a kérdések arra is vonatkozhatnak, hogy az adott téma más tanult témákhoz hogyan kapcsolódik. Az API-ra vonatkozó tételeknél nem kell tudni a függvények pontos deklarációját, implementációját (feltalálták a könyveket meg az Internetet), de le kell tudni írni azok használatát, a fontosabb dolgokat, amire figyelni kell, stb.

Tippek, vélemények

  • A tételsorban szereplő fogalmak, anyagrészek szinte ugyanolyan elnevezéssel megtalálhatóak az előadás diasorokban. A gyakorlati anyagok inkább a megértést segítik és a gyakorlati lehetőségeket mutatják be. A szóbeli vizsgára ajánlott készülés: a tételekben szereplő fogalmak és anyagrészek megtanulása a diasorokból. (Sebők Bence, 2018. tavasz)


Közös tárgyak
Ágazati tárgyak
Specializáció laborok