Nobr Teljesítményelemzés pót zárthelyibr 2007. december 6., ABCD csoport /nobr

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Rendelkezésre álló idő: 30 perc

Adja meg az alábbi rendszerek viselkedésének vizsgálatára használható Markov lánc állapotait, az állapot átmeneti gráfját az intenzitások feltüntetésével és írja le, hogy ha ismertek a Markov lánc egyensúlyi valószínűségei, akkor hogy számíthatók a keresett teljesítményjellemzők.

A csoport: Egy számítógéphez kétféle igény érkezik [math]\lambda_1[/math] és [math]\lambda_2[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint. Az első igényfajta [math]\mu_1[/math] paraméterű, míg a második [math]\mu_2[/math] paraméterű exponenciális kiszolgálási időt igényel. A rendszerben két külön puffer tárolja a kétféle várakozó igényeket melyek mérete [math]b_1[/math] és [math]b_2[/math]. Az egyes típusú igénynek nem-megszakításos prioritása van a második típusúak felett.

  • Keresett teljesítményjellemzők: egyes igényfajták igényvesztési valószínűsége, szerver kihasználtsága, kettes típusú igények várható rendszerideje.

B csoport: Egy M/M/1 sorba az igények [math]\lambda[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint érkeznek és [math]\mu[/math] paraméterű exponenciális eloszlású kiszolgálást igényelnek. A kiszolgáló [math]\alpha[/math] paraméterű exponenciális idő alatt meghibásodik. Ekkor [math]\beta[/math] paraméterű exponenciális idő alatt megjavítják, de a sorban lévő és a javítás alatt érkező igények elvesznek.

  • Keresett teljesítményjellemző: igényvesztés valószínűsége.

C csoport: Egy egykiszolgálós véges (b) pufferes számítógéphez az igények [math]\lambda[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint érkeznek és [math]\mu[/math] paraméterű exponenciális eloszlású kiszolgálást igényelnek. Minden alkalommal, amikor a szerver kiürül [math]\gamma[/math] paraméterű exponenciális idejű karbantartást végeznek rajta, ami alatt nem végez kiszolgálást, de az érkező igények a várakozó sorba kerülnek.

  • Keresett teljesítményjellemzők: igényvesztés valószínűsége, karbantartási időarány, (versenyen kívül: két karbantartás közöt kiszolgált igények száma).

D csoport: Egy háromkiszolgálós puffer nélküli kiszolgáló egységhez az igények [math]\lambda[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint érkeznek és [math]\mu[/math] paraméterű exponenciális eloszlású kiszolgálást igényelnek. Egy érkező igény mindig a legkisebb sorszámú szabad kiszolglóba kerül és kiszolgálás közben nem cserél kiszolgálót.

  • Keresett teljesítményjellemzők: egyes, kettes, hármas kiszolgáló kihasználtsága.
Ezen a helyen volt linkelve a(z) perf073pot.pdf nevű fájl ("perf073pot.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Infoszak/TeljesitmenyElemzespotZH20071206 oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2007. december 6. pót zárthelyi és megoldás

-- NeoXon - 2007.12.07.