Navigációs szolgáltatások és alkalmazások

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiskoza (vitalap | szerkesztései) 2014. június 9., 19:58-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Navigációs
szolgáltatások és alkalmazások
Tárgykód
VITMM324
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
TMIT
Követelmények
NagyZH
1 db
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek


Segédanyagok

Vizsgák

2014.05.23. (Elővizsga)

[math]\sum[/math] 50 pont volt a vizsga.

 1. GPS Service Availability mit jelent? (nem csak a User Range Error dián (2.diasor) lévő fogalmak, hanem az "első" GPS diasorból kell kikukázni a megoldást)
 2. GPS-nél 2D és 3D pozíciómeghatározás esetben hány műhold kell?
 3. Mi az UT1, UD, IAT? Milyen pontosak egymáshoz képest? Milyen kapcsolat van az UT1, UTC és IAT között?
 4. C/A esetében chip adatok (mekkora a chipsebesség, milyen hosszú a térben 1 chip..)
 5. DOP
 6. Egy 25 pontos feladat (a vizsga pontszámának a fele), TDoA beltéri pozícionálás,
  1. Első esetben van egy fix időkülönbség az mérő berendezések órájában, ezt hogyan lehet kiküszöbölni? (nem ez volt a feladat, de ez volt a sorok között a lényeg)
  2. Második eset: van egy fix időkülönbség, és ehhez képest egy valamilyen állandó meredekséggel eltolódik az idő a vevő óráiban, hogyan lehet ezt kiküszöbölni?

Megoldások:

 1. Itt az volt a nagy genyóság, hogy nem csak a User Range Error dián (2.diasor) lévő fogalmak, hanem az "első" GPS diasorból kell kikukázni a megoldást. "A Selective Availability-t 2000. május 2. 4:05-kor (UTC) kapcsolták ki. Előtte: 100m-es vízszintes, 156m-es függőleges hibalehetőség. Utána: kevesebb mint 20m, valós idejű helyzet koordinátákkal. Kikapcsolás egyik oka: DGPS rendszerekkel könnyen kiszűrhető a zavaró jel" ÉS 2.diasorból "Selective Availability (szándékos zavarás, kikapcsolva): 0-70 m"
 2. 3D-nél 4 kell az időszinkron miatt (elvileg 3 is elég lenne), 2D-nél eggyel kevesebb elég.
 3. Itt az UTC volt a trükkös, mindent mindennel össze kellett hasonlítani, pedig nem volt benne a diában pl az UT1 vs IAT.
 4. chipsebesség: 1,023 Mchip/s; egy chip hossza kb. 300 méter (300.000 km/sec * 10^-6 sec); A kódszó hossza kb. 300 km; A műhold -- vevő távolságon (~24.000 km) kb. 80 kódszó fér el
 5. Pontossághígulás (Dilution of Precision, DOP): 1..6, EGY SZÁM. Jól jósolható. 1-7-ig vehet fel értékeket. A pontatlanság nő a műholdak egymáshoz viszonyított helyzetétől függően. Minél közelebb vannak, az általuk lefedett felület, amelyen elhelyezkedhetünk a hibákkal együtt nagy tud lenni. Megj.: kb mindenre pontlevonást kaptam, mert nem írtam le pontosan mindent részletesen a 3 soros válaszba.
  1. Itt az volt a lényeg, hogy ha van 3 vevőnk a beltérben, akkor mivel a fix időkülönbséghez (additív) nincs meredekségváltozás (tehát nincs multiplikatív hiba, de majd a b) részben lesz!), az egyes vevők meg tudják mondani, hogy egymáshoz képest mekkora időkülönbséggel érkeztek be a jelek a mérendő adótól. Ezekből hiperbolákat lehet kialakítani, ezek metszetében lesz a keresett adó.
  2. Öszintén nem tudom, nem volt már türelmem megvárni, hogy ennek mi a megoldása, de feltételezem, hogy két mérés között kiszámítunk egy meredekséget, és ezzel számolunk később a vevőkben.


2014.05.30.

Nem emlékszem már pontosan, úgyhogy csak kb. volt ez: GPS rész (25pont):

 1. GPS alapvető hibái, illetve hogyan lehet ezeket kiküszöbölni
 2. DOP
 3. EGNOS
 4. DGPS alapelve
 5. Lehet egy mobilhoz hasonló készülékkel DGPS-t kialakítani, miért? (nem lehet amúgy)

Helmyeghatározós rész (szintén 25 pont):

 1. Mi a ToA rövidítés?
 2. Hogy működik a ToA?
 3. Mikor használhatjuk a ToA-t?
 4. Példa ToA alkalmazására.
 5. Mi a TDoA tövidítés?
 6. Hogy működik?
 7. Mikor használhatjuk?
 8. Ultrahangos dolgok.
 9. Inercia...alapú akármi. (gyorsulásmérő ...)

Megjegyzés: Elég szigorú a javítás, azt kell mondjam.

(utolsó MSc-s vizsgám volt, úgyhogy igyunk egy sört rá:))

(Egyébként ebben a félévben kísérleti jelleggel újították a tárgyat, ami a jegyek alapján úgy tűnik nem jött be annyira.)

Vélemények

2010.02.16

Ez egy kötelezően választható tárgy a Hálózatok és szolgáltatások infós MSc szakirányon, de szabadon választható tárgyként bárki felveheti! Különösebb előképzettséget nem igényel, így BSc-s hallgatók is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele.

Betekintést kíván nyújtani a lokális és globális helyzetmeghatározás, és ennek alkalmazásainak a világába. Erről sokaknak a GPS alapú utcai navigációs szoftverek jut eszébe, nem véletlenül. Ezekről, de az ezeken túlmutató rendszerekről is sok szó esik a kurzusban. A témát neves vendégelőadókkal teszik még izgalmasabbá: eljön Mohos Zoltán a Nav'nGo-tól, akit nem csak azért érdemes meghallgatni, mert ő "Moha bá" az iGo-ban, hanem azért is, mert roppant jó előadó és borzasztó érdekes dolgokat szokott mesélni. Meghívottként lehet még számítani az iData Kft (http://www.itrack.hu/) egyik fejlesztőmérnökére: az övék az egyik legkomolyabb GPS-es nyomkövető/flottakövető rendszer az országban.

A tárgy 2009/2010 tavaszi félévében a kötelezően választhatókkal van egy időben: kedd 10:15-12:00, ill. péntek 10:15-12:00 (asszem ez utóbbi csak minden 2. héten).

-- Arminius - 2010.01.16.