Nagyfrekvenciás áramkörök realizációja

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagyfrekvenciás áramkörök realizációja
Tárgykód
VIHVAV12
Általános infók
Kredit
2
Ajánlott félév
tavasz és ősz
Tanszék
HVT
Követelmények
NagyZH
nincs
Házi feladat
van
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék szabadon választható tantárgya.

A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókkal - egy egyszerű nagyfrekvenciás példaáramkörön keresztül - az áramkör tervezés, megépítés (realizáció), élesztés, bemérés és dokumentálás teljes folyamatát, beleértve a nyílt forráskódú illetve szabadon hozzáférhető áramkörtervező - nyomtatott áramkör tervező program (KiCad) használatát; az áramkör nyomtatott huzalozású lemezének házi elkészítését; az áramkör egyes alkatrészeinek kézi forrasztási műveletét; az elkészített áramkör élesztési és bemérési folyamatát (digitális oszcilloszkóp szintű mérőműszer használatával); a mérési jegyzőkönyv készítést.

Laborvezető: Dudás Levente

Követelmények

  • Házi feladat: A félév folyamán egy mérési jegyzőkönyvet kell vezetni, amely dokumentálja a megvalósítandó áramkör tervezését, megépítését, élesztését és bemérését.
  • Végső jegy: A végső jegyet a működő áramkörre és a mérési jegyzőkönyvre kapja a hallgató.

Segédanyagok

Vélemények

2020/21 ősz

  • A kurzus a tavasszal meghirdetetthez hasonlóan a hatodik oktatási hétig ment normál tanrendben, utána ismét átállt az egyetem a távoktatásra. Szerencsére a hatodik hétig sikerült a legtöbb embernek eljutnia az alkatrészek forrasztásáig, azonban a bemérést már nem mindenki csinálta meg. Kár érte, hogy tavasszal és ősszel is a távoktatás keresztbe vágta a tárgyat; nem sok hasonlóan gyakorlatias tárggyal találkoztam eddig a villamosmérnöki képzés során, és ez egy igen hasznos tárgy, amely során sok alapvető de lényeges skillt el tud sajátítani az ember. Teljes mértékben ajánlom ezt a tantárgyat normál oktatási rend mellett. - marsoska, 2020 ősz