Néhány tipp egy jó jegyzőkönyv elkészítéséhez

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. március 21., 22:37-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Vissza az előző oldalra – Mérés laboratórium 1.
  • Nem tilos az, hogy mások jegyzőkönyvét is felhasználjátok a felkészülésnél, azonban a mérés során kerüljétek az ebből való munkát és copy&paste műveleteket, mert észrevétele szankciókat vonhat maga után.
  • A jegyzőkönyv nem képregény, vagyis a feladatok elvégzésének, paramétereinek dokumentálása szövegesen történik, és ábrákkal (amennyiben lehet) ki kell egészíteni.
  • Amikor megnyittok egy kis ablakot a Xilinxben, a Logicport programjában, vagy a Hyperterminalban, és ott valamilyen értéket be-vagy átállítotok, azonnal printscreen és beillesztés a jegyzőkönyvbe, alá vagy fölé pedig egy indoklás, hogy miért állítottátok át a paraméter(eke)t, pl.: "A fenti értékeket a mérési útmutató szerint átállítottuk". A mérés végén már ti sem fogtok pontosan emlékezni az összes beállításra, a mérést értékelő pedig nem fogja látni, hogy mit állítottatok be, ezért is fontos a folyamatos dokumentálás. Ezenkívül a félév végi ellenőrző mérésre a saját jegyzőkönyveitekből fogtok tanulni.
  • Ha bármi gond lenne a számítógéppel (lefagy, lassú a Xilinx program), vagy a panellel (az előző mérésen egy mérőpár működésképtelenné tette a panelt) és emiatt várnotok kell, amíg orvosolja a bajt a mérésvezető, azt bele kell írni a jegyzőkönyvbe, hogy "Rossz volt a kártya/gép és emiatt 15 percet vesztettünk a mérésre szánt időből."
  • Ha a jó jegyzőkönyvet otthon a nagymama kezébe adjátok, megfogja érteni a mérést. (esetleg rekonstruál is) A mérnöki munka része a dokumentálás is, erre is igyekszik a mérés megtanítani.
  • Az elvégzett munkát és a feladat által okozott problémát is tartalmaznia kell a leírásnak. Le kell írni, hogy miért azt a megoldást választottátok és hogyan kellett elvégezni. A leírásnál gondosan ügyelni kell, hogy logikailag is összefüggő magyarázat legyen! (ok->okozat:azért... mert...) Nem elég csak a máshonnan hallott félmondatos magyarázatok leírása.
  • A jegyzőkönyv kinézetésre is ügyelni kell! Alapvető formázás, strukturálás, bekezdések, számozások, képek elhelyezése. Ha nagyon lassan haladtok a méréssel, inkább írjatok egy egyszerű, de kevésbé szépen megformázott jegyzőkönyvet.

Ha ezek megvannak, akkor a mérés végén a mérésvezető legfeljebb rákérdez a beugróban lévő, nem annyira magabiztos válaszokra és annak fényében osztályoz.

-- Tóth Gábor - 2010.08.30.