„Mikro- és makroökonómia” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
80. sor: 80. sor:
 
*[[Makroökonómia alapfogalmak|Alapfogalmak]] - A makroökonómia témakörhöz tartozó szinte összes alapfogalom, részletes magyarázatokkal.
 
*[[Makroökonómia alapfogalmak|Alapfogalmak]] - A makroökonómia témakörhöz tartozó szinte összes alapfogalom, részletes magyarázatokkal.
 
*[[Makroökonómia típusfeladatok|Típusfeladatok]] - A zárthelyiben és a vizsgában könnyen megérthető típusfeladatok vannak, amiket itt megnézhetsz.
 
*[[Makroökonómia típusfeladatok|Típusfeladatok]] - A zárthelyiben és a vizsgában könnyen megérthető típusfeladatok vannak, amiket itt megnézhetsz.
*[[Media:MikMak_Jegyzet_Andriska.pdf‎|Andriska jegyzet]] - Készült a tárgyhoz egy hivatalos jegyzet. Benne van a teljes mikro és makro rész érthető példákkal és ábrákkal. A jegyzet tartalmazhat hibákat.
+
*[[Media:MikMak_Jegyzet_Andriska.pdf‎|Andriska jegyzet]] - Készült a tárgyhoz egy hivatalos jegyzet. Benne van a teljes mikro- és makro-rész érthető példákkal és ábrákkal. A jegyzet tartalmazhat hibákat.
*[[Mikmakfordummies|Számítási feladatok kidolgozva]] - Nemrég készült, egy újabb, leginkább gyakorlati jegyzet tárgyhoz ami ''"Mikmak for dummies"'' néven fut. Leginkább azoknak a hallgatóknak ajánlott, akik nem megérteni akarják a tárgyat, hanem csak átmenni belőle, ugyanis csak képleteket, jelöléseket és számolásokat tartalmaz.
+
*[[Mikmakfordummies|Számítási feladatok kidolgozva]] - Nemrég készül, egy újabb, leginkább gyakorlati jegyzet a tárgyhoz ami ''"Mikmak for dummies"'' néven fut. Leginkább azoknak a hallgatóknak ajánlott, akik nem megérteni akarják a tárgyat, hanem csak átmenni belőle, ugyanis csak képleteket, jelöléseket és számolásokat tartalmaz.
*[[Media:Mikro_Makro_2013_csodajegyzet.pdf‎|Makro csodajegyzet kidolgozott ZH példákkal]] - A számomlós részt egész jól lefedi és jópár elméleti kérdésre is rávilágít.
+
*[[Media:Mikro_Makro_2013_csodajegyzet.pdf‎|Makro csodajegyzet kidolgozott ZH példákkal]] - A számolós részt egész jól lefedi, és jó pár elméleti kérdésre is rávilágít.
  
 
===Korábbi zárthelyik===
 
===Korábbi zárthelyik===

A lap 2014. január 24., 15:58-kori változata

Mikro- és makroökonómia
Általános infók
Szak
info/villany
Kredit
4
Ajánlott félév
info: 1, villany: 2
Keresztfélév
van
Tanszék
GTK Közgazdaságtan Tanszék
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
1(+1) db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
mikmak@sch.bme.hu


A tantárgy célkitűzése olyan közgazdasági ismeretek nyújtása, melyek segítségével a hallgatók eligazodnak a gazdasági környezet mikro- és makroszfárájának aktuális kérdéseiben, megértik azt, hogy a folyamatos műszaki fejlesztés és innovatív tudás az alapja annak, hogy olyan termékek és eljárások szülessenek, amelyek nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is jövedelmezőek az egyén, a vállalat és az ország számára. Ha értik a gazdasági folyamatok és főbb összefüggések lényegét, akkor saját maguk is tudják „értelmiségi módon” kedvezően befolyásolni saját környezetüket, és elősegíthetik a gazdaság fejlődését rövid és hosszú távon.

Követelmények

 • Előkövetelmény: A tárgy felvételnének nincs előkövetelménye. Mintaterv szert azonban villanyosoknak 2. infósoknak pedig 1. félévben ajánlott felvenni.
 • Jelenlét: Az előadásokon való részvétel nem kötelező és ezt nem is ellenőrzik. Azonban például Vigh László előadó előszeretettel ad fel az előadásain bónusz feladatokat, amik megoldásáért a leggyorsabb megoldók néhány ZH illetve vizsga bónuszpontot szerezhetnek.
 • NagyZH: A tárgyból az aláírás megszerzéséért egy kötelező zárthelyit kell legalább elégségesre (40%) teljesíteni. Ez a félév első anyagrészéből, mikroökonómiából van.
  A ZH felépítése:
  • 11 darab 2 pontos elméleti jellegű 5 válaszlehetőséges tesztkérdés
  • 6 darab 3 pontos számítási feladatokat tartalmazó 5 válaszlehetőséges tesztkérdés - A számítás levezetését is kérik!
A két részből nincs külön-külön minimumkövetelmény. Az első ZH egyszer évközben és egyszer a pótlási időszakban pótolható.
 • Megajánlott jegy: A megajánlott jegy előfeltétele a legalább elégséges első ZH. Akinek ez megvan az a félév vége felé írhat (nem kötelező) egy második zárthelyit, melynek felépítése és pontozása azonos az első zárthelyiével, a témája pedig a félév második anyagrésze, a makroökonómia. A második ZH nem pótolható! A megajánlott jegy a két legalább elégséges szintű ZH összpontszámából adódik, a vizsga százalékos ponthatárainak megfelelően. A legkisebb megajánlható jegy változó, általában közepes, de van amikor elégségest is megajánlanak. A megajánlott jegy elfogadása nem kötelező, vizsgával felülírható.
 • Vizsga: Ha elmész vizsgázni, akkor az esetleges megajánlott jegyed automatikusan törlődik. Vizsga esetén a végső jegyet csakis a vizsgán elért pontszám határozza meg.
  A vizsga felépítése:
  • Összesen 15 darab 2 pontos elméleti jellegű 5 válaszlehetőséges tesztkérdés vegyesen a mikro- és makroökonómia témakörökből
  • 5 darab 3 pontos számítási feladatokat tartalmazó 5 válaszlehetőséges tesztkérdés mikroökonómiából - A számítás levezetését is kérik!
  • 5 darab 3 pontos számítási feladatokat tartalmazó 5 válaszlehetőséges tesztkérdés makroökonómiából - A számítás levezetését is kérik!
Az egyes részegységekből nincs külön-külön minimumkövetelmény. Az elégségeshez minimum 40%-ot kell elérni.

Mikroökonómia

Jegyzetetek/kidolgozások

 • Alapfogalmak - A mikroökonómia témakörhöz tartozó szinte összes alapfogalom, részletes magyarázatokkal.
 • Típusfeladatok - A zárthelyiben és a vizsgában könnyen megérthető típusfeladatok vannak, amiket itt megnézhetsz.
 • Andriska jegyzet - Készült a tárgyhoz egy hivatalos jegyzet. Benne van a teljes mikro és makro rész érthető példákkal és ábrákkal. A jegyzet tartalmazhat hibákat.
 • Számítási feladatok kidolgozva - Nemrég készült, egy újabb, leginkább gyakorlati jegyzet tárgyhoz ami "Mikmak for dummies" néven fut. Leginkább azoknak a hallgatóknak ajánlott, akik nem megérteni akarják a tárgyat, hanem csak átmenni belőle, ugyanis csak képleteket, jelöléseket és számolásokat tartalmaz.

Korábbi zárthelyik

Makroökonómia

Jegyzetek/kidolgozások

 • Alapfogalmak - A makroökonómia témakörhöz tartozó szinte összes alapfogalom, részletes magyarázatokkal.
 • Típusfeladatok - A zárthelyiben és a vizsgában könnyen megérthető típusfeladatok vannak, amiket itt megnézhetsz.
 • Andriska jegyzet - Készült a tárgyhoz egy hivatalos jegyzet. Benne van a teljes mikro- és makro-rész érthető példákkal és ábrákkal. A jegyzet tartalmazhat hibákat.
 • Számítási feladatok kidolgozva - Nemrég készül, egy újabb, leginkább gyakorlati jegyzet a tárgyhoz ami "Mikmak for dummies" néven fut. Leginkább azoknak a hallgatóknak ajánlott, akik nem megérteni akarják a tárgyat, hanem csak átmenni belőle, ugyanis csak képleteket, jelöléseket és számolásokat tartalmaz.
 • Makro csodajegyzet kidolgozott ZH példákkal - A számolós részt egész jól lefedi, és jó pár elméleti kérdésre is rávilágít.

Korábbi zárthelyik

Vizsga

Vizsgára érdemes átnézni a mikro és makro rész típusfeladatait, mert egy biztos alapot nyújt, ami mellett jól tippelve (vagy alapos tudással) akár jó jegy is szerezhető, nem csak a ponthatáros kettes.

Korábbi vizsgák

Kikérdező teszt

Korábbi kiadott feladatsorok alapján összeállított kikérdező program: Kvíz

All-in-one

Megpróbáltam összeszedni mindent amit találtam a tárgyal kapcsolatban egy mappába. Van benne banán, Andriska jegyzet és minden ami kellhet a vizsgához:

Tippek

 • Mindenképpen érdemes ráhajtani a megajánlott jegyre, mert fele akkora energiabefektetéssel teljesíthető általa a tárgy, vagy ugyanannyi energiával jobb jegy szerezhető. A kulcs a számolási feladatokban rejlik. Azokat érdemes oda-vissza begyakorolni. Aki érti is a számolásokat, az már IQ-ból is jópár pontot össze tud szedni az elméleti kérdésekből is. Eredőben pedig közel maxos számolásokkal és egy felemás elmélettel már szerezhető egész jó megajánlott jegy is.
 • Akinek jól sikerült az első ZH-ja, annak mindenképpen érdemes elmenni a makro zárthelyit megírni a megajánlott jegyért. Próba-szerence alapon azonban nem sok remény van. A számolásokat mindenképpen érdemes jól begyakorolni a makro ZH-ra is.
 • Órára sokan nem járnak be (itt nincs is RFID a gólyáknak) és Andriska (volt előadó) jegyzete alapján készülnek. A jegyzet végigolvasásával meg lehet érteni a tárgyat, sok érthető példa és ábra van benne, egyhuzamban elolvasni viszont nagyon sok, érdemes több részletben tanulmányozni, nem pedig ZH/vizsga előtti utolsó este.
 • Egy "gyengébb" megajánlott jegyet nem biztos, hogy érdemes kockáztatni egy vizsgával, ugyanis aki elmegy vizsgázni, az automatikusan elveszíti a megajánlott jegyet. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgán több energiát kell befektetni adott jegyért, mintha ugyanazt a jegyet megajánlottként szeretnénk elérni.