„Mesterséges intelligencia (régi)” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
110. sor: 110. sor:
  
 
===Kidolgozott vizsgák:===
 
===Kidolgozott vizsgák:===
* [https://mialmanach.mit.bme.hu/comment/reply/8864 2002-2013 közötti vizsgák (sok kidolgozással)]
+
* [https://mialmanach.mit.bme.hu/eloadasanyagok/bme-mit_mi_vizsgalapok_korabbi_evekbol 2002-2013 közötti vizsgák (sok kidolgozással)]
 
* [https://wiki.sch.bme.hu/pub/Infoalap/MestersegesIntelligencia/mi_vizsgak.rar 2000-től 2007-ig az összes neten fellelhető vizsgák, általában megoldásokkal]
 
* [https://wiki.sch.bme.hu/pub/Infoalap/MestersegesIntelligencia/mi_vizsgak.rar 2000-től 2007-ig az összes neten fellelhető vizsgák, általában megoldásokkal]
 
* [https://wiki.sch.bme.hu/pub/Infoalap/MestersegesIntelligencia/vizsga_all.pdf Ugyanaz, mint a fenti + a tanszéki honlapon lévő vizsgák 2011. januárig pdf-ben]
 
* [https://wiki.sch.bme.hu/pub/Infoalap/MestersegesIntelligencia/vizsga_all.pdf Ugyanaz, mint a fenti + a tanszéki honlapon lévő vizsgák 2011. januárig pdf-ben]

A lap 2013. március 1., 15:49-kori változata

Sablon:Tantargy

Követelmények

Előtanulmányi rend

A tárgy felvételéhez Algoritmuselmélet aláírás szükséges.

Félévközi feladatok

A félév során 1 nagyzárthelyit kell megírni, amin az elérhető 50 pont 40%-át kell legalább elérni (20 pontot). A végső osztályzat a ZH-n szerzett pontok fele vihető tovább.

3 db házi feladatot lehet megcsinálni (az aláíráshoz legalább 1-et), összesen 25 pont értékben. A feladatokat az erre kialakított portálon kell leadni.

Részt lehet venni egy versenyben, ahol saját ágenseket kell írni, ezekkel kell versenyezni, itt is 25 pontot lehet szerezni.

Vizsgaidőszakban

A verseny első 3 helyezettje megajánlott ötöst kap, a többieknek vizsgát kell írniuk, ahol az elérhető 50 pont 40%-a a minimum (20 pont).

A végső jegy a [math]\frac{zh}{2}+hf+verseny+vizsga[/math] pontszámból számítandó:


Pont Jegy
0-36 1
37-54 2
55-69 3
70-84 4
85+ 5


Verseny

A vizsgán plusz pontok szerezhetőek a versenyen nyújtott teljesítmény alapján. A feladat egy ágens fejlesztése, ezt a beadó rendszerbe fel kell tölteni, ezután a rendszer automatikusan futtatja az ágenst, lebonyolítja a versenyeket.

A verseny célja minél több étel összegyűjtése. A játék nem-informált, azaz az ágens nem ismeri a teljes játékteret.

Az ágenseket AgentSpeak nyelven kell megírni (ez egy elvetemült és felturbózott Prolog variáns), de lehet használni Java kiegészítéseket is.

A tárgyról

Miből érdemes tanulni?

ZH

Összesen 50 pont, az elégséges 40% elérése szükséges (20 pont), a vizsgára a ZH alapján pontok vihetők (a végső jegybe 25% súllyal számít bele).

Tananyag

Hivatalos gyakorló feladatok:

Ahol kifejezetten a saját példa használatát kérjük (értelemszerűen sem könyvben, sem előadáson nem szerepelt), ott a nem saját példa használata a pontszám levonásával (50%) jár.

Kidolgozott ZH

Típusfeladatok megoldásai

Házi feladat

Összesen 25 pontot lehet kapni rájuk, minimum 7 pontot kell elérni (ez 1 darab feladat teljesítésével megoldható).

Első feladat

Az első feladat többnyire különféle keresési algoritmusok Java implementálása. A rá kapható maximális pont 7, ha a feladat hibátlan, 0 egyébként.

Második feladat

Egy tervkészítési feladat, a rá kapható maximális pont 8, ha a dokumentálás kiemelkedő, 7, ha megfelel a követelményeknek a feladat, 0 egyébként. Segítség a PDDL házi megoldáshoz.

Harmadik feladat

Esszé írása, a félév elején kiadott témakörökből. Ha a feladat a minimum követelményeket teljesíti, 7 pontot ér, maximálisan pedig 10 pontot.

Vizsga

Kidolgozott vizsgák: