Matematika A3 villamosmérnököknek

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kepes Péter (vitalap | szerkesztései) 2023. február 4., 13:26-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Írásbeli vizsga)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Matematika A3
villamosmérnököknek
Tárgykód
TE90AX09
Általános infók
Szak
villany
Kredit
4
Ajánlott félév
3
Keresztfélév
van
Tanszék
Algebra Tanszék
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli és opcionális szóbeli
Elérhetőségek
Levlista
matek3
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


A tárgy villamosmérnöki viszonylatban rendkívül fontos. Legfőképpen a vektoranalízis témakört célszerű alaposan megtanulni, ugyanis az Elektromágneses terek alapjai című tárgy erőteljesen épít erre. A tárgy a Matematika A1 - Analízis és a Matematika A2 - Vektorfüggvények tárgyakban tanultakon alapszik, ezért ajánlott a deriválási és integrálási készségeinket naprakészen tartani a tárgy hallgatása során.

A Matematika A3 tananyaga három fő részből áll (részletes tematika lentebb):

Az első zárthelyi csak a differenciálegyenletekből áll. A vektoranalízist gyakran csak a vizsgában kérik számon, de ott 50%-os súllyal.


Követelmények

 • Előkövetelmény: A Matematika A2a - Vektorfüggvények című tárgy teljesítése.
 • Jelenlét: A gyakorlatok 70%-án kötelező részt venni.
 • NagyZH: A félév során egy darab nagy zárthelyit kell teljesíteni (2017 ősztől, előtte kettő kellett). Általában 6 darab 10 pontos feladatból áll, melyek egyike elméleti igaz-hamis kérdéseket tartalmaz. 30%-ot kell elérni az aláírás megszerzéséhez. A félév során a ZH egyszer pótolható, valamint írható pótpót-zárthelyi is a félév végén.
 • Vizsga: A tárgyból kötelező írásbeli vizsga van, a szóbeli vizsga pedig az elért pontszámtól függően lehet kötelező vagy opcionális. Az írásbeli felépítése megegyezik az évközi zárthelyikével. A vizsga anyaga általában 50%-ban a második zárthelyi után vett anyagból, 30%-ban a második zárthelyi anyagából, 20%-ban pedig az első zárthelyi anyagából tevődik össze. Itt azonban már legalább 40%-ot kell teljesíteni! 24 pont fölött vizsgapontot (VP) számítanak a következőképpen:
  • Ha a zárthelyi pontszáma (ZH) jobb a vizsgadolgozaténál (VD), akkor: VP = ( ZH + VD ) / 2
  • Ha a zárthelyi pontszáma rosszabb a vizsgadolgozaténál, akkor: VP = VD
24 és 33 pont között kötelező szóbelizni, 33 és 42 pont között megajánlott kettes kérhető, 42 pont felett pedig megajánlott hármas. A jó és jeles érdemjegyekért mindenképpen szóbelizni kell a sikeres írásbeli után. A szóbeli vizsga a dolgozatok megtekintését követően zajlik le.

Segédanyagok

Elméleti összefoglalók

Gyakorló feladatok

Egyéb segédanyagok

Thomas-féle Kalkulus

Nincs lefedve a magasabbrendű diffegyenletek, komplex változós analízis

Régi ZH-k

2017 ősz előtti ZH-k

Első zárthelyi

Rendes ZH

Pót ZH

Második zárthelyi

Rendes ZH

Pót ZH

Zárthelyi

Rendes ZH


Pót ZH

Pótpót ZH

Vizsgák

Írásbeli vizsga

Szóbeli vizsga

 • 2012/13 őszi félévében Dr. Pitrik József előadó által kiadott szóbeli tételsor. Mivel ez teljesen lefedi az előadások anyagait, így a többi előadó is 90%-ban ezeket kérdezi.
 • 2013/14 őszi félévében Molnár Zoltán (MoZo) által kiadott szóbeli segédanyag. Ez az anyag elég a szóbeli négyes-ötösért, de Mozo megnézi a zárthelyik eredményeit és a vizsga eredményét is. Ha mindhárom jó könnyebben ad jó jegyet, ha rossz nehezebben.
 • Vizsgakérdések az elégségesért - A kettesért kiadott tételsor teljes kidolgozása. Leginkább egy nagy összefoglaló, ahol minden fontosabb dolog egy helyen van, tehát nem a megértést segíti, hanem a felkészülést, de azért hasznos lehet.

Témakörök

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni

Itt még van valami tennivaló ezzel az oldallal. Valaki csinálja majd meg, ne maradjon így!

Részletekért nézd meg a Vitalapot


Ez a rész erőteljes átnézésre, válogatásra, aktualizálásra és kiegészítésre szorul!!!

 1. Differenciálegyenletek: osztályozások és definíciók
 2. Elsőrendű differenciálegyenletek
 3. Magasabbrendű differenciálegyenletek
 4. Differenciálegyenlet-rendszerek
 5. Komplex számok
 6. Komplex függvények
 7. Cauchy integráltételek
 8. Laurent-sorfejtés
 9. Vonalmenti integrálás
 10. Divergencia, rotáció
 11. Felületi integrál
 12. Integrálátalakító tételek: Stokes és Gauss-Osztrogradszkij
 13. Vektoranalízis összefoglalása

Tippek

 • A félév nagy részében jól használható a feladatok megoldásának ellenőrzésében a Wolfram alpha, amely azonban nem sokat ér, ha a megoldás menetét nem értjük. A számonkérések esetén a puszta eredmény közléséért általában 0 pont jár.
 • Érdemes minél többet gyakorolni, mert a ZH/vizsga példák nagyon sablonosak. Legfőképpen a differenciálegyenletekre igaz, hogy leadnak a félév során ~10 alaptípust, melyeknek megoldása meglehetősen mechanikus. Ha megoldasz minden lehetséges típusból legalább egy példát, akkor nem érhet nagy meglepetés.
 • Érdemes minél előbb elmenni vizsgázni, mert általában erőteljesen nehezedik az írásbeli - "Elfogynak a könnyű feladatok".
 • Az írásbelin általában nagyrészt a 2. ZH utáni anyagrészből kérdeznek. Ez nagyjából 4-5 hét anyaga, tehát megéri alaposan begyakorolni ezeket a témaköröket, mert jó eséllyel három, de akár négy feladat is kikerülhet közülük.
 • Ha a számolási feladatok jól mennek, akkor érdemes némi időt rászánni az elméletre is és megpróbálni a szóbelit a jobb jegyért. A szóbelin általában kedvesek és hacsak nem vagy irtózatosan sügér az elméletből, akkor nemigazán buktatnak. Egyszóval megér egy próbát.
 • Az MIT egyetemen oktatott matematika előadások felvételei, jegyzetei, anyagai: http://ocw.mit.edu/courses/audio-video-courses/#mathematics


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév