MSc Villamosenergia-rendszerek főspecializáció

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Diecsa (vitalap | szerkesztései) 2013. május 11., 13:51-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Szak tárgyak:)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


-- Berti - 2009.02.09.

Villamosmérnöki szakirány (MSC képzés)

VET honlap

Tantárgyak:

Közös tárgy:

Váltakozó áramú rendszerek:

Váltakozó áramú rendszerek VET honlap


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 09_VAR_ea.doc nevű fájl ("09_VAR_ea.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Váltakozó áramú rendszerek Tematika 2009
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VAR_EA1_1.zip nevű fájl ("VAR_EA1_1.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
1. EA, 1. része
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VAR_EA1_2.zip nevű fájl ("VAR_EA1_2.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
1. EA, 2. része
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 4.Anyagrsz.rar nevű fájl ("4.Anyagrsz.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
4. ZH anyaga (EA: Kádár)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 2_zh_ell_kerd.pdf nevű fájl ("2_zh_ell_kerd.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2. ZH-hoz ellenőrző kérdések kidolgozva (Kádár, Park-vektorok)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) ultimateVR2zh.pdf nevű fájl ("ultimateVR2zh.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Ultimate VÁR 2. zh összegyúrás 2011
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Magneses_ter_1.pdf nevű fájl ("Magneses_ter_1.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
3. ZH-hoz ellenőrző kérdések (1. rész) kidolgozva (Kádár, A mágneses tér alapfogalmai, alaptörvényei)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Magneses_ter_2.pdf nevű fájl ("Magneses_ter_2.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
3. ZH-hoz ellenőrző kérdések (2. rész) kidolgozva (Kádár, A ferromágneses anyagok jellemző tulajdonságai, a mágneses körök számítási elvei)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Magneses_ter_3.pdf nevű fájl ("Magneses_ter_3.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
3. ZH-hoz ellenőrző kérdések (3. rész) kidolgozva (Kádár, A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek, szupravezetők)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VR4.zh.pdf nevű fájl ("VR4.zh.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
4. ZH-hoz ellenőrző kérdések kidolgozva (Berta anyaga)

Az első ZH megoldása (Köszönet: Jocinak és Mikinek):

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 1VAR_ZH_MO.zip nevű fájl ("1VAR_ZH_MO.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
1. ZH megoldás

1. ZH megoldás nélkül

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VRZH1.pdf nevű fájl ("VRZH1.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VÁR 1.ZH 2010.tavasz

VAR Szabó László tanár úr gépéről a tananyag (van benne olyan, ami nincs fent vet honlapon):

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VAR_Szabo_tananyag_2012_tavasz.rar nevű fájl ("VAR_Szabo_tananyag_2012_tavasz.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VAR első harmad anyaga

Szak tárgyak:

Hálózati tranziensek:

HT ZH 2009

zh 20100506.pdf

potzh 20100513.pdf 2010. május 13. Pót Zh

potzh 20110505.pdf 2011. május 05. Pót Zh

potzh 20110506.pdf 2011. május 06. Pót Zh

zh 20110413 Acsoport.pdf 2011. április 13. Zh A csoport

2011. április 13. Zh B csoport


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranziensek_ZH_2010.pdf nevű fájl ("Tranziensek_ZH_2010.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
HT ZH 2010
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranziensek_potZH_2010.pdf nevű fájl ("Tranziensek_potZH_2010.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
HT pótZH 2010


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranz_ZH_B_2011_v1.doc nevű fájl ("Tranz_ZH_B_2011_v1.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2011. tranziensek ZH B csoport
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranz_ZH_2011_v1.doc nevű fájl ("Tranz_ZH_2011_v1.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2011. tranziensek ZH A csoport
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranz_pZH_2011_v1.doc nevű fájl ("Tranz_pZH_2011_v1.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2011. tranziensek pótZH
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Tranz_pZH2_2011_v1.doc nevű fájl ("Tranz_pZH2_2011_v1.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2011. tranziensek pótZH2

VER villamos készülékei és berendezései:


2011/2012 tavasz - dr. Tamus Ádám

*

Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_VKB_1ZH.rar nevű fájl ("VER_VKB_1ZH.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
1ZH-ig lement előadások(ppt),gyakok és kzh-k összegyűjtve
by Barany -2012-03-30


Gépész hallgatóktól szerzett példák az órai kisZH-k sikeres megírásához (köszönet Robinak):

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) feladat1.pdf nevű fájl ("feladat1.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Típus feladatok 1.
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) feladat2.pdf nevű fájl ("feladat2.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Típus feladatok 2.
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) villber.jpg nevű fájl ("villber.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Minta ZH

2010 tavaszi félévben 6 kis ZH-t kellett írni, ebből a legjobb négy számított.

 • 2. kis ZH:
  Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_kis_zh_2-szigetelesek.jpg nevű fájl ("VER_kis_zh_2-szigetelesek.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
 • 3. kis ZH:
  Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_kis_zh_3-kikapcs_bekapcs.jpg nevű fájl ("VER_kis_zh_3-kikapcs_bekapcs.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
 • 4. kis ZH:
  Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_kis_zh_4-olvadok_megszakitok.jpg nevű fájl ("VER_kis_zh_4-olvadok_megszakitok.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
 • 5. kis ZH:
  Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_kis_zh_5-megszakitok.jpg nevű fájl ("VER_kis_zh_5-megszakitok.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)


 • Vizsga*:

Vizsgánként 6 kérdés, kb. 1 kérdés Kiss István anyagából van.

Minden kérdés 5 pontot ér. Összesen 30 pont. Ponthatárok:

1 - 14 : 1;

15 - 18 : 2; 19 - 22 : 3; 23 - 26 : 4; 27 - 30 : 5;


MSC Berendezések vizsgán ezek a tételek voltak:

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) kerdesek.pdf nevű fájl ("kerdesek.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Koller MSC készülékek tétel sora

05.26.: 8, 15, 20, 24, 28, 30

06.02.: 2, 5, 8, 13, 28, 31

06.09.: 24, 26, 27, 29, 30, 33

06.16.: 4, 13, 16, 21, 26, 34

Kidolgozott tételek:

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) verber19-27.pdf nevű fájl ("verber19-27.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VERBER kidolgozott tételek (KG)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) verber28-35.pdf nevű fájl ("verber28-35.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VERBER kidolgozott tételek (KG)

-- GerKovacs - 2009.06.17.


Hálózati áramellátás és feszültségminőség:

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Feszltsgletrsekkirtkelse_c.ppt nevű fájl ("Feszltsgletrsekkirtkelse_c.ppt" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Feszültségletörés kiértékelése (Farkas Csaba kiselőadása)

ZH-k:

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) halozati_aramellatas_zh_2010.pdf nevű fájl ("halozati_aramellatas_zh_2010.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
ZH (2010. márc. 24.)

Vizsgák:

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Hlell_vizsga_05_25.pdf nevű fájl ("Hlell_vizsga_05_25.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2012.05.25-i vizsga. Gergőnek köszönhetően. (2012. május 25.)


Link a tárgy ötéves wiki oldalára

-- GerKovacs - 2009.05.27.


Védelmek és automatikák

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) vedelmek.rar nevű fájl ("vedelmek.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
régi (2004-es) ZH-feladatok, többségében megoldva
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Koncentraltimpedanciavallezarthalozatielem.gif nevű fájl ("Koncentraltimpedanciavallezarthalozatielem.gif" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
a 2004-es ZH 2/c feladatához
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vedelmek_zh2010_1.jpg nevű fájl ("Vedelmek_zh2010_1.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2010 őszi ZH, 1. feladat megoldva (távolsági védelem)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vedelmek_zh2010_5.jpg nevű fájl ("Vedelmek_zh2010_5.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2010 őszi ZH, 5. feladat megoldva (trafó diff. védelem)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) processzoros_vedelmek_HW-SW_felepitese.ppt nevű fájl ("processzoros_vedelmek_HW-SW_felepitese.ppt" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Petri diái_1.előadás
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) processzoros_vedelmek_masodik_resz.PPT nevű fájl ("processzoros_vedelmek_masodik_resz.PPT" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Petri diái_2.előadás
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Varjtanrrtl2011sz.rar nevű fájl ("Varjtanrrtl2011sz.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Varjú Tanár Úr diái, 2011 ősz

Tételek

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_1-11.pdf nevű fájl ("Vdelmek_1-11.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 1-11. tétel
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_12-24.pdf nevű fájl ("Vdelmek_12-24.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 12-24. tétel (néhány hiányos)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_25-35.pdf nevű fájl ("Vdelmek_25-35.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 25-35. tétel
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_36-45.ttel.pdf nevű fájl ("Vdelmek_36-45.ttel.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 36-45. tétel
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_46-49.pdf nevű fájl ("Vdelmek_46-49.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 46-49. tétel
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) Vdelmek_50-55.pdf nevű fájl ("Vdelmek_50-55.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Védelmek és automatikák 50-55. tétel

Vizsgák

 • 2011. jan. 3. - 5, 12, 19, 29, 31, 37, 46, 52
 • 2011. jan. 10. - 2, 15, 31, 35, 36, 44, 51 (más szerint 2, 9, 15, 31, 34, 36, 44, 50)
 • 2011. jan. 17. - 5, 13, 17, 23, 36, 42, 44, 53
 • 2011. jan. 24. - 5, 12, 19, 29, 31, 37, 46, 52 (egy az egyben a jan. 3-i)
 • 2011. dec. 22. - 5, 13, 17, 23, 37, 42, 44, 53
 • 2012. jan. 5. - 5, 12, 19, 29, 31, 37, 46, 52
 • 2012. jan. 12. - 2, 9, 15, 31, 35, 36, 44, 50
 • 2012. jan. 19. - 5, 12, 19, 29, 31, 37, 46, 52 (egy az egyben a jan. 5-i)

-- Szabo Kristof - 2011.01.24.


VER méréstechnikája és jelfeldolgozása

 • A tárgynak saját oldala készült: link

VER üzeme és irányítása

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_uzeme_tetelek_1-14.zip nevű fájl ("VER_uzeme_tetelek_1-14.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Hoborg kidolgozott tételei (1-14), nem túl szűkszavú - cserébe kb. minden benne van, sokszor még több is, mint kell :)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_uzeme_tetelek_15-20.zip nevű fájl ("VER_uzeme_tetelek_15-20.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Hoborg kidolgozott tételei (15-20)
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VER_uzeme_tetelek_21-25.zip nevű fájl ("VER_uzeme_tetelek_21-25.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Hoborg kidolgozott tételei (21-25)


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) verir_16_20.pdf nevű fájl ("verir_16_20.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
A 16.-20. témák, általában tömörebben, mint a Hoborg-féle verzióban.

Vizsgák:

 • 2010. dec. 15: 3.1, 7.1, 8.1, ?, ?, 16.1, 18.1, 20.1, 23.1, 25.3
 • 2011. jan. 5: 3.1, 4.1, 7.1, 9.1, 12.1, 16.1, 18.1, 20.1, 23.1, 25.3
 • 2011. jan. 12: 3.3, 5.1, 8.1, 11.1, 13.2, 17.2, 17.3, 21.1, 23.2, 25.5
 • 2011. jan. 19: a, b, c, d, e,..............., 17.2, 17.3, 21.1, 23.2, 25.1
 • 2011. dec. 14: .............., 16.1 ; 18.1 ; 20.1 ; 25.1 ; (meg a két KDSZ-es tétel közül volt még talán egy)
 • 2012. jan. 4: 3.3, 5.1, 7.2, 8.1, 11.1, 17.2, 17.3, 21.1, 23.2, 25.1
 • 2012. jan. 11: ..............,17.2, 17.3, 21.1, 23.3, 25.1

Intelligens VER

 • ea-k:
  • Ezen a helyen volt linkelve a(z) SZIMULCI_MODELLEKv3.pdf nevű fájl ("SZIMULCI_MODELLEKv3.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Dán A.: Hasonlóság-elméletVillamosenergia-rendszerek laboratórium I.

1. mérés

 Van beugró, de előtte Andor bá megkérdezte, hogy van-e valami amit nem értünk. A beugrónál a kiadott kérdésekből tett fel 3-at (fazorok, teljesítmény-mérleg, Pt, Z0). A mérés során végig segített, a homályos foltokat elmogyorózta.
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 1_meres_beugro.jpg nevű fájl ("1_meres_beugro.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
kidolgozott beugrókérdések
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) jk_NF_tavvezetek_uzeme_2010.doc nevű fájl ("jk_NF_tavvezetek_uzeme_2010.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
minta jegyzőkönyv
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) jk_NF_tavvezetek_uzeme_2010.xls nevű fájl ("jk_NF_tavvezetek_uzeme_2010.xls" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
jk-höz: grafikon-generálásra

2. mérés

 • a házit (fazorábrát) meg kell szerkeszteni (tehát legyen arányos és szép),
 • skálázni kell a tengelyeket,
 • v.e.-ben kell ábrázolni és a vektorok végéhez odaírni a konkrét értéküket.
 • A jelenleg (2012) elfogadott jelölés a meddő teljesítményre a Mvar (nem a MVAr vagy egyéb társai). Az útmutatóban hibásan szerepel!

3. mérés

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 3_meres_EMTP.jpg nevű fájl ("3_meres_EMTP.jpg" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
tranzienses házi feladat a méréshez

-- Szabo Kristof - 2010.11.18.

4.mérés

7. mérés

 • kellemes mérés, beugró - feladat közös megoldása a táblánál - demonstráló mérés
 • beugró: 5 alap egyszerű kérdés a rézpiaci kiadványból
 • jegyzőkönyv elkészítése otthon

8. mérés

 • van beugró: 3 fázisú graetz-híd (3f2u6ü rajza, áram és feszültség diagram (lépcsős), frekvenciamenete (np-1 szabály))
 • házi ellenőrzés is van (4 emberre elég 1 házi)
 • csak azt küldik el, aki nem tud semmit

Villamosenergia-rendszerek laboratórium II.

VET honlap: Villamosenergia-rendszerek laboratórium II.

Mérések:

1. Elektronikus túláramvédelem

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) lab2_1.m nevű fájl ("lab2_1.m" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Házihoz MATLAB kód
 • 2010: Beugró nem volt, csak kérdezgetés néhány védelmi alapfogalomról, de az sem volt vérengzős. (Laci)
 • 2011: "az első és legfontosabb a sillabusz, ezt jól tanulmányozd át, hogy világos legyen a mérés célja. Továbbá, a túláramvédelmekről általában (ezt korábbi tantárgyból vettétek is) kell tudni a fontosabb dolgokat. Továbbá: 1. házi feladat elkészítése, jó kézzel írottan is. 2. beugró - 5 egyszerű, de lényeges, a témába vágó kérdés, amire max. 1-2 mondatban lehet válaszolni írásban, majd úgy folytatjuk a labort, hogy miután kijavítottam átbeszéljük a válaszokat, és általában az egész mérést, itt fontos megjegyeznem, hogy aktív részvételt várok el mindenkitől, (az se baj ha rosszat mond, akkor kijavítjuk), és ha előfordulna, hogy nem sikerült túl jól a beugró írásbeli része, akkor azt ezekkel a szóbeli megnyilvánulásokkal lehet javítani. Az előbb említett része a labornak kb. 1 óra alatt véget ér. 3. a mérés, jegyzőkönyv készítés (nem kell a labor végére befejezni, később is be lehet adni) - a mérés alatt is fontos minden részt vevő aktív közre működése, természetesen a feladatok megosztásával. Egy közös jegyzőkönyvet kell készítenie az egész társaságnak, és azt értékeljük!"

2. Távolsági védelem (Czira Zsuzsa)

 • Nem volt nehéz, kb fél óra, csak előtte volt egy 2 órás elméleti áttekintés, beugróval, és táblánál megoldandó feladatokkal :) Nézd át a silabuszban szereplő Beállításszámítás részt, nekünk azt adta fel beugrónak. Plusz még kérdezte a védelmekkel szembeni általános követelményeket, ill. hogy mit jelent pontosan a távolsági védelem, miért távolsági a neve, miben különbözik a túláramvédelemtől... Aztán a táblánál egy egyszerű hálózat-távvezeték rendszerben a TV-en fellépő zárlatot kellett számolni, kinek-kinek 3F, 2F, FN zárlatra... sorrendi áramkörök, és a végén kihozni hogy az érzékelési egyenletek helyesek minden zárlatnál, tehát h a poz. sorr. impedanciát érzékeli valóban.

3. Digitális túláramvédelem, digitális távolsági védelem (Decsi Tamás)

 • Volt beugró (távolsági védelem karakterisztika, túláramvédelem karakterisztika rajzolása) amit rápillantással ellenőrzött, majd utána nem szedte be :) Segítőkész volt és elmagyarázott mindent ami nem volt világos.

4. Transzformátor-differenciálvédelmek vizsgálata (Dr. Ladányi József)

Beugró (2011-ben is ugyanezek voltak a kérdések):

 • 1. Mi a differenciál védelem és a szakaszvédelem?
 • 2. Milyen módszereket ismer a kezdeti áramlökés okozta védelmi működés megakadályozására?
 • 3. Milyen kiindulási adatok szükségesek a védelem beállításához? (kapcsolási csoport, áttétel, stb)

5. Digitális motorvédelem

Beugró:

 • 1. Ismertesse a motorvédelem feladatait
 • 2. Írja le a hőmás védelemet nagyvonalakban
 • 3. Írja le a motorvédelem főprogramjának felépítését (pdf 5. o.) :)

6. Terhelésbecslés neurális hálózatokkal

 • Beugróhoz:
  • tolved.pdf: 1-20. o.
  • neurhalo.pdf: 1-23, 2.3 tétel, 2.9 tétel, 32-39, 94-99, 103, 105-107 (ami nem kell belőle: 74-77, 178-184, 206-213)
 • A 2011. ápr. 14-i beugró kérdései (csak beszedi, nem nézi meg rögtön; utána elmondja a mérés tudnivalóit, aztán mindenki akkor végzi el, amikor akarja):
  • Soroljon fel legalább 5 aktivációs függvényt!
  • Approximációs tétel (2.3. tétel)
  • Mi a post-mortem puffer?
  • Milyen adatokat kapcsolhatunk a rövidtávú terhelésbecslő bemeneteire?
  • A tol. véd. mintaillesztő algoritmusának fő lépései
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 6_7_beugro_2012tavasz.txt nevű fájl ("6_7_beugro_2012tavasz.txt" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VERlab2 6-7 mérés beugró 2012 tavasz
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 6_terhbecsl.pdf nevű fájl ("6_terhbecsl.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
Terhelésbecslés jegyzőkönyv

7. Toleráns védelmi kiértékelés

 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 7_Tolved.pdf nevű fájl ("7_Tolved.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
TolVed jegyzőkönyv

8. DigSilent 1.

 • Vetítős előadás a tervező programról, nem kell rá készülni.

9. DigSilent 2.

 • Házit kell majd megcsinálni rá.
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 9_hf.pdf nevű fájl ("9_hf.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
DigSilent házi első fele
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) 9_jk.pdf nevű fájl ("9_jk.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
DigSilent jegyzőkönyv

10.Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

 • Semmi extra, 2 órát sztorizgat az életéről, munkahelyi történeteiről, aztán egy órát töltünk a labor néhány EMC-tesztelő készülékének bemutatásával, ill. néhány munkatársa beszél a saját munkájáról.
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) VERVillamoskszlkeisberendezsei1.zip nevű fájl ("VERVillamoskszlkeisberendezsei1.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Villanyszak/VillEnRendsz oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki@sch.bme.hu címre a kérésedet)
VER vill. készülékei és berendezései doksi gyűjtemény (2. ZH-ra)