„Műszaki nyelv - angol” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
5. sor: 5. sor:
 
| jelenlét = 70%
 
| jelenlét = 70%
 
}}
 
}}
 +
Érdemjegy típusa
 +
évközi jegy
 +
A tantárgyhoz rendelhető kreditek száma
 +
 +
Ajánlott bemeneti szint
 +
a Közös Európai Referenciakeret (KER) szerinti B2 szint (középfok) vagy azt megközelítő nyelvtudás
 +
A saját szint meghatározásához javasolt a szintmérő tesztek megoldása, melyek a www.nyi.bme.hu honlapon találhatók, nyelvek szerint.
 +
A tantárgy célja
 +
A tantárgy célja, hogy a KER B2 szintjének megfelelően a hallgató rendelkezzen olyan nyelvi készségekkel és használjon olyan nyelvi eszközöket, amelyekkel képes műszaki tanulmányai és munkavégzése során felmerülő feladatok ellátására, nyelvi funkciók megvalósítására.
 +
Kompetenciák
 +
 +
beszédértés/beszédkészség: Képes megérteni és lejegyezni a szakterületével kapcsolatos, tartalmi szempontból összetett szövegek főbb gondolatait, hozzá tud szólni a szakterületéhez kapcsolódó eszmecserékhez. Ki tudja fejteni és alá tudja támasztani véleményét szakmailag releváns témákban.
 +
szövegértés/szövegalkotás: Képes megérteni rövidebb műszaki szövegeket teljes egészében, továbbá hosszabb műszaki szövegeket a lényegi információk kiszűrésével, és egy vagy több forrásból származó információk szintetizálásával önálló szöveget létrehozni célnyelven vagy anyanyelven.
 +
témakörök
 +
szaknyelvi stílus
 +
meghatározás, osztályozás
 +
tárgyak alakja, anyagok tulajdonsága
 +
gépek leírása, utasítások
 +
helymeghatározás
 +
folyamatok leírása
 +
ok, okozat
 +
összehasonlítás; grafikonok, táblázatok leírása, értelmezése
 +
változások, tendenciák
 +
problémák, megoldások
 +
Órai részvétel
 +
„A gyakorlati foglalkozások […] összóraszámának 30%-át meghaladó hiányzás esetén a tantárgy kreditje nem szerezhető meg.”
 +
Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 14.§ (3) bekezdés
 +
Követelmény
 +
 +
1/3 rész – a hallgató teljesítménye a félév során
 +
1/3 rész – központi félévközi zh (a tanított anyag számonkérésére épül, max.45 perc) és az egyéni szóbeli produkció bemutatása vagy egy fordítás elkészítése
 +
1/3 rész – 90 perc időtartamú központi félév végi zh (olvasott szövegértés és szövegalkotás)
 +
Tananyag
 +
Ibbotson, M.: Cambridge English for Engineering, Cambridge University Press, 2008
 +
tananyag beszerezhetősége
 +
Angol Nyelvi Csoport E ép. X.em.4.

A lap 2015. november 9., 18:46-kori változata

Műszaki nyelv - angol
Tárgykód
GT63A051
Általános infók
Kredit
2
Követelmények
Jelenlét
70%
Elérhetőségek

Érdemjegy típusa évközi jegy A tantárgyhoz rendelhető kreditek száma 2 Ajánlott bemeneti szint a Közös Európai Referenciakeret (KER) szerinti B2 szint (középfok) vagy azt megközelítő nyelvtudás A saját szint meghatározásához javasolt a szintmérő tesztek megoldása, melyek a www.nyi.bme.hu honlapon találhatók, nyelvek szerint. A tantárgy célja A tantárgy célja, hogy a KER B2 szintjének megfelelően a hallgató rendelkezzen olyan nyelvi készségekkel és használjon olyan nyelvi eszközöket, amelyekkel képes műszaki tanulmányai és munkavégzése során felmerülő feladatok ellátására, nyelvi funkciók megvalósítására. Kompetenciák

beszédértés/beszédkészség: Képes megérteni és lejegyezni a szakterületével kapcsolatos, tartalmi szempontból összetett szövegek főbb gondolatait, hozzá tud szólni a szakterületéhez kapcsolódó eszmecserékhez. Ki tudja fejteni és alá tudja támasztani véleményét szakmailag releváns témákban. szövegértés/szövegalkotás: Képes megérteni rövidebb műszaki szövegeket teljes egészében, továbbá hosszabb műszaki szövegeket a lényegi információk kiszűrésével, és egy vagy több forrásból származó információk szintetizálásával önálló szöveget létrehozni célnyelven vagy anyanyelven. témakörök szaknyelvi stílus meghatározás, osztályozás tárgyak alakja, anyagok tulajdonsága gépek leírása, utasítások helymeghatározás folyamatok leírása ok, okozat összehasonlítás; grafikonok, táblázatok leírása, értelmezése változások, tendenciák problémák, megoldások Órai részvétel „A gyakorlati foglalkozások […] összóraszámának 30%-át meghaladó hiányzás esetén a tantárgy kreditje nem szerezhető meg.” Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 14.§ (3) bekezdés Követelmény

1/3 rész – a hallgató teljesítménye a félév során 1/3 rész – központi félévközi zh (a tanított anyag számonkérésére épül, max.45 perc) és az egyéni szóbeli produkció bemutatása vagy egy fordítás elkészítése 1/3 rész – 90 perc időtartamú központi félév végi zh (olvasott szövegértés és szövegalkotás) Tananyag Ibbotson, M.: Cambridge English for Engineering, Cambridge University Press, 2008 tananyag beszerezhetősége Angol Nyelvi Csoport E ép. X.em.4.