Mértékegységek és etalonok kultúrtörténete

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Salem (vitalap | szerkesztései) 2013. július 28., 12:14-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Követelmények)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mértékegységek és etalonok kultúrtörténete
Tárgykód
VIMIAV00
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
MIT
Követelmények
Jelenlét
Ajánlott, de nem kötelező
Minimális munka
Jegyzet elolvasása
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
1, év végén
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
nincs


A tárgy fő célja (Idézet a tanszéki honlapról): Az alapegységek és elsődleges etalonok fejlődéstörténetének bemutatása, a mai megvalósítások fizikájának tárgyalása. Az előadás súlyt helyez a tudománytörténeti, az elméleti és technológiai, valamint a nemzetközi együttműködési vonatkozások bemutatására, illetve a várható fejlődési irányok felvázolására.

Követelmények

  • Jelenlét: Az órai jelenlét nem kötelező, de ajánlott. Az előadások alapvetően a jegyzethez igazodva haladnak, de egy-egy példát, kérdést részletesebben is bemutatnak (nekünk ezekből volt ZH-n kifejtős kérdés).
  • ZH: 1 ZH volt a 13. héten az addig elhangzott előadásokból. 12 kis kérdés, melyekre 1-2 mondatban lehetett válaszolni és 2 nagy kifejtős kérdés. A lehetséges kérdéseket előre megkaptuk, a 12 kicsi ezekből került ki, a 2 nagy pedig több kiadott kérdés összevonásából állt (az előadáson legtöbbet emlegetett témák valamelyike volt). A 14 héten volt pótZH, pótlási héten pedig pótpótZH is (tudtommal).
  • Kis előadás: A félév során lehetőség volt előre kiadott, vagy saját magad által választott, az előadóval egyeztetett témában (pl.: SET - Single Electron Transistor) egy rövid - kb. 10-15 perces - előadást tartani. Ha megfelelő minőségű az előadásod, akkor ez +1 jegyet jelent a félév végi osztályzatodba. Ugyanígy a kiemelkedő mérnöki teljesítményért (ha jól emlékszem, 2013 tavaszán egy Goldberg szerkezet építéséért) is jár a +1 jegy, ha össze foglalod a lényegét és az elért eredményt.

Kedvcsináló/elrettentő

Nekem alapvetően tetszett a tárgy, sok érdekes kérdésről, pl.: SI rendszer felépítése, várható változások, Preciziós mérőeszközök, mérési-módszerekről (akár [math]10^{-12}[/math] vagy jobb bizonytalanság) szó esett. Ha tetszett a Méréstechnika, szerintem ez is fog. Az előadások követhetőek voltak (szerintem), nem akart a tárgy, előadó elveszni a részletekben, inkább a fontos momentumokat emelte ki. Emellett az előadó igen jó szívű, korrekt volt: kaptunk egy jól használható jegyzetet, megkaptuk előre a kérdéseket, ezeket a jegyzetből könnyen ki lehetett dolgozni, a ZH tényleg ezekből volt, semmi meglepetés nem ért. A pontozás is rendben volt. PótpótZH-t is tartottak, pedig nem kötelező a TVSZ szerint ennél a tárgynál (javítsatok ki ha tévedek). Ennek ellenére sokaknak nem sikerült jó jegyet szereznie, vagy egyáltalán nem sikerült a tárgy, mert hiába nem nehéz, nem szabad félvállról venni! A jegyzetet "sajnos" tényleg végig kell olvasni, cserébe olvasmányos. Ha jó jegyet akarsz, akkor a kérdéseket is ki kell dolgozni. A 2 kreditért talán soknak hangzik (főleg más tárgyakkal összehasonlítva), de cserébe érdekes, aktualitásokról is gyakran szó esik a történeti áttekintéseken túl.

  • Összegezve: Én alapvetően ajánlom a tárgyat, elsősorban annak, akinek tetszett a Méréstechnika, érdeklik a jelenleg elérhető legprecízebb eljárások, és egy kis történelmi áttekintést sem vet meg. Azt azonban tudni kell, hogy munkásabb, mint a tapasztalataim szerint megszokott 2 kredites tárgyak.


Kapcsolódó fájlok