Levlisták

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kory (vitalap | szerkesztései) 2013. február 8., 16:45-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sablon fejlesztesalatt.png Az oldal épp egy nagyobb változáson megy keresztül, kérlek nézz vissza kicsit később Sablon fejlesztesalatt.png


A VIK-es hallgatók közötti jobb információáramlás érdekében a KSZK tanulmányi, közéleti és egyéb célokra levelezőlistákat üzemeltet. A hozzáférés és a használat feltétele az SSO-account. Ha ez megvan, [ezen az oldalon] lehet fel illetve leiratkozni a listákról. A levlistákra bármely arra felíratkozott hallgató írhat (ez alól kivételt képeznek a hirdetőlisták).

A listák legnagyobb része a tantárgyi listák (minden mintatantervi és szabvál tárgynak van levlistája), ezen kívül vannak listái a Köröknek, az évfolyamoknak, a tanköröknek, az Qpacsapatoknak, és vannak átalános célú listák is (Duma, Munka és Albérlet közvetítés). A tantárgyi levlistákra való feliratkozás erősen ajánlott az adott tárgy minden hallgatója számára. Rengeteg hasznos jegyzet, példafeladat, kérdés-válasz érhető el a témában. A listákra írt üzenetekről visszakereshető archívum jön létre, ezáltal a régebben tárgyalt hasznos információk sem vesznek el (ellentétben az évfolyam Facebook csoportokkal, ahol a visszakeresés nehézkes).


Mi a levelezőlista?

A levelezőlista egy kommunikációs csatorna, mely lehetővé teszi, hogy az emberek egy csoportja automatikusan megkapjon minden email üzenetet, amit egy adott címre (a lista címére) elküldenek: minden levél, amit egy listatag fölad a lista címére, kézbesítésre kerül az összes listatag levélládájába. Ha az ember tagja egy levelezési listának, akkor leveleket küldhet a listára, válaszolhat az onnan érkező levelekre, vagy az is lehet, hogy csak olvassa a listáról érkező leveleket, de ő maga nem szól hozzá semmihez (tehát csak "hallgatózik"). --Az üzemeltetők honlapjáról

A levelezőlisták haszna

Az emberek azért iratkoznak fel valamilyen levelezőlistára (angol rövidítése ML), hogy tájékozódjanak egy bizonyos témában és részt vegyenek az erről szóló eszmecserében. Néhány példa:

 • egy cég összes alkalmazottainak levelezőlistája
 • egy projekten dolgozó munkacsoport tagjainak levelezőlistája
 • egy tanulócsoport tagjainak levelezőlistája
 • a számítógépek legfrissebb biztonsági kockázatait közzétevő levelezőlista
 • a barkácsolással kapcsolatosan eszmét cserélő emberek levelezőlistája
 • egy család levelezőlistája, amin a nagyobb családi események szervezése zajlik

Moderáció és szabályzat

A KSZK által üzemeltetett levlisták etikettje elolvasható itt A listákon a nyílt fórumokhoz hasonló moderálási szabályok érvényesek.

 • Érdemes mondanivalónkat tömör, világos formában leírni (ügyelve a helyesírásra), kerülve a felesleges zsargont és zagyvaságokat.
 • Tilos az un. crosspost, tehát ugyanazon üzenet több (>2) listára való elküldése. (Ez alól vannak kivételek).
 • Tiltott az offtopic hozzászólás, a magánjellegű üzenetek küldése illetve a levlisták spammelése, valamint a reklám/hirdetés.
 • Kerüljük az indulatos vagy provokatív üzeneteket. Csak olyan írj le, amit személyesen is elmondanál.
 • Lehetőleg kerüljük a nagy állományok csatolását, inkább töltsük fel azokat valamilyen tárhelyszolgáltatóra, és adjunk linket.
 • Ha új témát nyitsz, mindig adj neki világos címet. (Az "info" "kérdés" és a "segítség kérése" nem ilyenek.)
 • Ha aláírást illesztesz a levél végére, az legyen rövid (mindképpen kevesebb, mint 4 sor).

A szabályokat súlyosan vagy sorozatosan megszegő embereket a moderátorok hosszabb-rövidebb időre eltiltják a levelek küldésétől (különlegese esetben a fogadástól is!)