„Levlisták” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a
9. sor: 9. sor:
  
 
==A levelezőlisták haszna==
 
==A levelezőlisták haszna==
Az emberek azért iratkoznak fel valamilyen levelezőlistára (angol rövidítése ML), hogy tájékozódjanak egy bizonyos témában és részt vegyenek az erről szóló eszmecserében. Néhány példa:
+
Az emberek azért iratkoznak fel valamilyen levelezőlistára (angol rövidítése [http://en.wikipedia.org/wiki/Mailing_list ML]), hogy tájékozódjanak egy bizonyos témában és részt vegyenek az erről szóló eszmecserében. Néhány példa:
 
*egy cég összes alkalmazottainak levelezőlistája
 
*egy cég összes alkalmazottainak levelezőlistája
 
*egy projekten dolgozó munkacsoport tagjainak levelezőlistája
 
*egy projekten dolgozó munkacsoport tagjainak levelezőlistája

A lap 2013. február 8., 20:40-kori változata

A VIK-es hallgatók közötti jobb információáramlás érdekében a KSZK tanulmányi, közéleti és egyéb célokra levelezőlistákat üzemeltet. A hozzáférés és a használat feltétele az SSO-account. Ha ez megvan, ezen az oldalon lehet fel illetve leiratkozni a listákról. A levlistákra bármely arra feliratkozott hallgató írhat (ez alól kivételt képeznek a hirdetőlisták).

A listák legnagyobb része a tantárgyi listák (minden mintatantervi és szabadon választható tárgynak van levlistája), ezen kívül vannak listái a Köröknek, az évfolyamoknak, a tanköröknek, az Qpacsapatoknak, és vannak általános célú listák is (Duma, Munka és Albérlet közvetítés). A tantárgyi levlistákra való feliratkozás erősen ajánlott az adott tárgy minden hallgatója számára. Rengeteg hasznos jegyzet, példafeladat, kérdés-válasz érhető el a témában. A listákra írt üzenetekről visszakereshető archívum jön létre, ezáltal a régebben tárgyalt hasznos információk sem vesznek el (ellentétben az évfolyam Facebook csoportokkal, ahol a visszakeresés nehézkes).

Mi a levelezőlista?

A levelezőlista egy kommunikációs csatorna, mely lehetővé teszi, hogy az emberek egy csoportja automatikusan megkapjon minden email üzenetet, amit egy adott címre (a lista címére) elküldenek: minden levél, amit egy listatag fölad a lista címére, kézbesítésre kerül az összes listatag levélládájába. Ha az ember tagja egy levelezési listának, akkor leveleket küldhet a listára, válaszolhat az onnan érkező levelekre, vagy az is lehet, hogy csak olvassa a listáról érkező leveleket, de ő maga nem szól hozzá semmihez (tehát csak "hallgatózik"). -- Az üzemeltetők honlapjáról.

A levelezőlisták haszna

Az emberek azért iratkoznak fel valamilyen levelezőlistára (angol rövidítése ML), hogy tájékozódjanak egy bizonyos témában és részt vegyenek az erről szóló eszmecserében. Néhány példa:

 • egy cég összes alkalmazottainak levelezőlistája
 • egy projekten dolgozó munkacsoport tagjainak levelezőlistája
 • egy tanulócsoport tagjainak levelezőlistája
 • a számítógépek legfrissebb biztonsági kockázatait közzétevő levelezőlista
 • a barkácsolással kapcsolatosan eszmét cserélő emberek levelezőlistája
 • egy család levelezőlistája, amin a nagyobb családi események szervezése zajlik

Moderáció és szabályzat

A KSZK által üzemeltetett levlisták etikettje elolvasható itt A listákon a nyílt fórumokhoz hasonló moderálási szabályok érvényesek.

 • Érdemes mondanivalónkat tömör, világos formában leírni (ügyelve a helyesírásra), kerülve a felesleges zsargont és zagyvaságokat.
 • Tilos az un. crosspost, tehát ugyanazon üzenet több (>2) listára való elküldése. (Ez alól vannak kivételek).
 • Tiltott az offtopic hozzászólás, a magánjellegű üzenetek küldése illetve a levlisták spammelése, valamint a reklám/hirdetés.
 • Kerüljük az indulatos vagy provokatív üzeneteket. Csak olyan írj le, amit személyesen is elmondanál. Ne feledd, a listákra írtak nem csak visszakereshetők, de nyilvános archívumba kerülnek.
 • Lehetőleg kerüljük a nagy állományok csatolását, inkább töltsük fel azokat valamilyen tárhelyszolgáltatóra, és adjunk linket.
 • Ha új témát nyitsz, mindig adj neki világos címet. (Az "info", "kérdés" és a "segítség kérése" nem ilyenek.)
 • Ha aláírást illesztesz a levél végére, az legyen rövid (mindképpen kevesebb, mint 4 sor).

A szabályokat súlyosan vagy sorozatosan megszegő embereket a moderátorok hosszabb-rövidebb időre eltiltják a levelek küldésétől (különleges esetben a fogadástól is!)

Saját levlista

Bármely hallgatónak lehetősége van nyomós érv birtokában saját levlistát kérvényezni (általában új csoportok, körök, kezdeményezések szoktak kapni, a Wiki szerkesztőknek is van ilyen levlistája). Kérvényezni a következő űrlapon lehet.