„Laboratórium 1 - 8. Mérés: Aktív elektronikus eszközök vizsgálata” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
13. sor: 13. sor:
 
*[[Media:Labo1_mérés8_ellkérdések.pdf‎|Házi kidolgozás]] - A PDF végén van a házi
 
*[[Media:Labo1_mérés8_ellkérdések.pdf‎|Házi kidolgozás]] - A PDF végén van a házi
 
*Ajánlott irodalom: '''''Székely Vladimir - Elektronika I. félvezető eszközök'''''
 
*Ajánlott irodalom: '''''Székely Vladimir - Elektronika I. félvezető eszközök'''''
*[http://109.74.55.19/tananyag/tananyagok/Jegyzetek/Elektronika_I.pdf Hibrid pi helyettesítő paraméterek meghatározása] - 25 - 27  oldal
+
*[http://109.74.55.19/tananyag/tananyagok/Jegyzetek/Elektronika_I.pdf Hibrid pi helyettesítő paraméterek meghatározása] - 25. - 27. oldal
  
 
== Beugró kérdések kidolgozása ==
 
== Beugró kérdések kidolgozása ==

A lap 2013. november 12., 20:43-kori változata

← Vissza az előző oldalra – Laboratórium 1

A mérésről

  • A beugróhoz nem árt, ha az ember fel tudja rajzolni az összes mérési elrendezést. Ezen kívül ha van egy kérdés, (pl. mi az az "ef-béta", akkor azzal kezdi, hogy mi a [math] \beta [/math] , (kisjelű áramerősítési tényező), majd leírja, hogy mi az [math] f_{\beta} [/math] (törésponti freki) és végül hogy hogyan lehet mérni (rövidzáras földelt emitterű kapcsolásban). Ellenkező esetben max egy kettest kap, ahogy nálunk ma mindenki.
  • Nekem a 8-as méréssel az a tapasztalatom, hogy minden, de tényleg minden szükséges info a Székely Vlagyimir: Elektronika I. - Félvezető eszközök c. könyvben van leírva, gyakorlatilag azt kérik vissza. Szóval érdemes megvenni, kivenni, forgatni. Meg amúgy is jó könyv, sokkal jobb, mint a Híradástechnika Tanszék-féle jegyzet. Mikroeletronikából meg 1 az 1-ben a Székely-könyv tematikája szerint megyünk.

Házihoz segítség

Vigyázat! A kidolgozásban található házi feladat hibás. A hibrid paramétereknek a mértékegységei nem jól vannak meghatározva (A helyes mértékegységek megtalálhatóak az eszközök katalógusában, érdemes ezekkel dolgozni). Emellett egyéb apró hibák is találhatóak benne!

Beugró kérdések kidolgozása

Hibák a fenti kidolgozásban

  • 12. Milyen módszerekkel csökkenthető a töltéstárolási idő?

Székely V.: 5-10,5-11. A töltéstárolási idő oka: a bázisban felhalmozódó QB diffúziós töltés diffúziós kapacitásra vezet, lassítja az eszköz működését. Csökkentésére: bázisvastagság csökkentése, ÉS emittertől kollektorig áramló töltések mozgásának könnyítése, térerősség beiktatásával (homogén és inhomogén bázisadalékolás)

  • 13. Gyorsítókondenzátor

Általánosságban elmondható,hogy a bázisellenállással párhuzamosítandó. A kapcsolási időt azáltal rövidíti meg,hogy az első pillanatban rövidzárként viselkedik,feltöltődése után(amikor már a tranyó bekapcsolt a szükséges bázisáramot a bázisellenállás biztosítja. Eközben ki tud sülni az ellenálláson keresztül. Kikapcsoláskor ugyanez a helyzet áll elő-tehát azt is gyorsítja. Méretezni szükséges. (hobbielektronika.hu)

Beugró kérdések voltak

  • Egy 2,5V amplitúdójú négyszögjellel meghajtva egy dióda és egy vele sorbakapcsolt ellenállás. Rajzolja föl a dióda áramát!
  • Mi a béta és hogyan mérné meg?