Laboratórium 1 - 11. Mérésből ellenőrző mérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez már elavult!

 • Időmultiplexelt kijelző hullámformáinak vizsgálata Logic Wave-el (az anódokra kerülő 4 eltolt 25%-os kitöltési tényezőjü négyszögjeleket és katódokon a változó bitkombinációkat kellet meglátni.)
  • megfelelő konfigurációs fájl feltöltése IMPACT-tal, és megvelelő lwc beállítás
  • A mérőkártyán lévő négy kiejlző közül egyszerre csak az egyik lehet bekapcsolva. Ha ezeket elég gyorsan váltogatjuk (elég nagy frekvenciával) a szemnek nem tűnik fel, hogy egy konkrét időpillanatban csak az egyik kijelző anódja aktív. A_DIGIT_ANOD buszjelei mutatják, hogy mely anód aktív. Le kell mérni azt a távolságot a kurzorokkal amíg az egyik állapotból visszatér ugyanabba. (Pl. bekapcsol és aztán ki). Két kurzor közötti távolságot a jobb felső sarokban jelzi ki a program. (~1,5ms körül)
 • Soros adásnál a bitidő és a mintavételezést irányitó A_BAUD_16 impulzosok gyakoriságának meghatározása.(Ez elvileg a bitidő 16-oda, igy a bitsebesség 6szorosa) A mért értékből tényleges bitsebességet kellet számitani. Majd a bitsebesség relativ hibáját kellett megadni.
  • 00 állás 19200 Baud-ot várunk, az analizátor a 16 szorosát méri, így a számított érték [math]\frac{1}{19200 \cdot 16} = 3,25\mu s[/math], kurzorral leolvasott is kb. ennyi.
  • 11 állás kb [math] 0,5 \mu s[/math]
 • Nekem igazából foggalmam sem volt a mérésről. 2-szer jöttek oda segíteni, egyszer hogy rossz programmal próbálkozom, egyszer meg hogy közöljék hogy hülye vagyok. Ettől függetlenül meg lehetett csinálni a mérést és még jó is lett de egy fiatal csávó volt, aki kérte hogy mondjam el az fgpa-nak milyen portjai vannak, azok hogy működnek, stb. Igazából hatalmas tipp volt az egész és mondtam valami hülyeséget, ami annyira kiakadt mert "érti Ő, hogy ma már szinte minden USB-vel van, de azért mégiscsak alap hogy felismerjük a portokat" hogy egy ici-pici 2-est kaptam, "nagyon jó indulattal". Szóval kb ennyit erről...
 • Számláló alaphelyzete és átfordulása között eltelt idő mérése. Emlékezni kell rá, hogy mit hogyan és mivel kellett csinálni(először konfig fájl rátöltése, majd a programban mire kell triggerelni, stb...). Meg lehetett csinálni,de segítséget csak jegylevonással kaphat az illető.
 • Nekem is hyperterminal es idomeresek. Velem nagyon rendesek voltak. En nagyon megijedtem 11-tol, de nem kellett felni. Arra viszont ugyelni kell, hogy az SW-k jo allasban legyenek, ugyanis neked kell rajonni mit hova kapcsolj.

Azt hiszem senki sem bukott, de azért meg kell izzadni elsősorban azért, mert a 45 percből nekünk 30 elment a hardware összerakásával (a PC nem talált meg semmit).