Kultúra és kultúrák

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Zemplén kurzus (leírás a Villany Site-ról )

Az osztályzat megszerzése háromféle módon történhet: elore egyeztetett órai szereplés alapján (részvétel nyilvános vitában, ill. kiseloadás révén), zárthelyi dolgozat írásával, illetve önálló esszé-dolgozat készítésével valamely egyeztetett, az órák témaköreihez kapcsolódó témában.

  1. Órai munka alapján jegyet kaphat az, aki a félév elején aláírásával vállalja, hogy a félév megadott óráján kiseloadást tart a közösen egyeztetett anyagból, ill. hogy megfeleloen felkészülve részt vesz a témához kapcsolódó moderált vitában.
  2. A zárthelyi dolgozat (várhatóan május 3. vagy 10.) megírása az órai anyag, valamint kijelölt olvasmányok feldolgozása alapján történik. A kérdések fele ismeretekre, másik fele alkalmazásra vonatkozik. Aki elégtelen zárthelyit ír, kijelölt anyag alapján szóbeli felelettel javíthat. Pót ZH: május 17. 14.00
  3. Az esszé-dolgozat készítésének elozetes feltételei:
    • a tervezett munka témájának és a legfontosabbnak tartott 4-5 forrás megadása (7. hét)
    • A tervezett dolgozat legalább egy oldalnyi vázlatának és a kiegészített forrásjegyzék leadása (10. hét). Aki ezeket a feltételeket nem teljesíti, automatikusan zárthelyi dolgozatot ír.

-- SoTi - 2007.01.23.

Várnai András kurzusa

Ez a kurzus elég kis létszámú volt, kb. 8 fő került ide, ebből kb hárman jártunk be rendszeresen. Az előadás nem mindig könnyen érthető, mert szereti az elvontan megfogalmazott filozófiai idézeteket, de nem vészes, ha kérdezel válaszol szépen, gyakran 20 percen keresztül. Szó volt mindenféle érdekes dolgokról, endogámia, exogámia, kibucok, meg egy kis Marx (nem a tananyag része, de nem hiszem, hogy meg tudja állni, hogy ne beszéljen róla; illetve periférikusan kapcsolódik a kibucok témájához). Illetve integráció, asszimiláció, akkulturakizáció. Kiváló kérdések, amikkel el lehet szabotálni az órát: Taiwan és Kína, Észak- és Dél-Korea, amerikai magyarság és a magyarországi magyarság külön kultúrák-e?

Ezen a kurzuson csak az esszés opció volt, a vizsga abból állt, hogy azt meg kell védeni. Nem kellett forrásjegyzéket, ill. az ésszé témáját előre meghatározni.

Van egy ajánlott irodalom jegyzék, abból két könyvet olvastam el:

  • Urs Bitterli: Vadak és civilizáltak (kb 500 oldal)

A nagy földrajzi felfedezések idejéből indul, és arról szól, hogy milyen kultúrális (és gazdasági eredetű) konfliktusok alakultak ki a felfedezők és a felfedezettek között.

  • William-Graham-Sumner: Folkways: a study of the sociological importance of usages,manners, customs, mores, and morals (magyarul olvastam, de a magyar cím nem jut eszembe)

A címe kissé unalmasan hangzik, de nagyon érdekes, van benne minden, ami kell: vérfertőzés, csecsemőgyilkosság (bizony, nem volt mindig fogamzásgátlás), szakrális prostitúció; tisztára, mint egy bulvárlap :) . Na jó, ez nem igaz, de az "erkölcsöket" meglehetősen praktikus szempontból vizsgálja. És a népszokások alatt sem a néptáncra, népdalokra, unalmas ünnepekre kell gondolni.

Ezek a könyvek nagyon érdekesek, olvasmányosak, bár némi idő elolvasni őket. De nem kell őket borítótól borítóig olvasni, bárhol ki lehet nyitni, és amit találsz az tuti érdekes. Ez fokozottan igaz a Sumner könyvre; ennek már a szerkezet is olyan, hogy kis lazán összefüggő, egymástól függetlenül érthető részekre van osztva; a Bitterli könyvnél van egy magasabb rendező elv, de itt sem épülnek olyan mértékben egymásra a dolgok, hogy az érthetőséget vagy élvezhetőséget elrontanák. Mondjuk az esszéet nem ezek alapján írtam, de ettől függetlenül érdemes elolvasni őket, mert érdekesek, jó stílusban íródtak, és tágítják az ember látókörét.

-- zslevi - 2007.10.08.