Kidolgozás aggályok

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 21., 20:01-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Infoalap|KidolgozasAggalyok}} __TOC__ Nem tudom eldönteni, hogy jó-e, hogy kidolgozzuk a tételeket, tudnivalókat. Pro és kontra érveket kére…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatótNem tudom eldönteni, hogy jó-e, hogy kidolgozzuk a tételeket, tudnivalókat. Pro és kontra érveket kérek a felsorolásban, névvel ellátva, fegyelmezetten. Ha a dologból flame lesz, a témát törlöm. Más lapokon légyszi ne fejtsetek ki véleményeket, csak tényeket közöljetek (közös érdekünk). -- SzaMa - 2005.04.11.

  • Jó, mert gyorsan lehet keresni benne. -- SzaMa - 2005.04.11.
  • Jó, mert a hibák felszínre kerülnek, és mivel sokan vagyunk kijavítjuk. -- SzaMa - 2005.04.11.
  • Rossz, mert felületesen fognak tanulni miatta. -- SzaMa - 2005.04.11.
  • Rossz, mert puskát fognak készíteni belőle. -- SzaMa - 2005.04.11.

kontra felületes tudás

Tulajdonképpen minden érvet felsoroltál, nehéz ehhez újat írni. Tanulni lehet úgy, hogy bejársz előadásra, évközben olvasod a könyvet, megoldod az esetleges házifeladatokat és zh illetve vizsga előtt elolvasod az infosite-os összefoglalót, tételkidolgozást. Ez esetben nyílván hasznos. Viszont lehet úgy is, hogy évközben nem tanulsz semmit és zh előtt elolvasod az összefoglalót, tételkidolgozást. Ekkor nyílván csak felületes tudásod lesz. Valahogy azt kellene elérni, hogy minél kevesebb ember alkalmazza a második módszert. -- SoTi - 2005.04.13.

hasznos összefoglalók

Szerintem teljesen rendben vannak az InfoSite -os kidolgozott tételek... Ha bejársz az órákra, akkor is, ha nem, akkor is hasznát veszed. Ha minden ember önmagának próbálná meg összefoglalni az összes tárgy anyagát, beleroppanna. Szerencsés, amikor évfolyamonként egy-egy tehetségesebb srác magáénak érez egy tárgyat, és a kevésbé ügyeseknek, vagy az elfoglaltabbaknak (pl. dolgozó diákok) is segít azzal, hogy megosztja velük. Ha pedig valaki puskázni akar, akkor úgyis fog - könyvből, más füzetéből, zh előtti este összekapott ágyúból. -- Olthyer - 2005.04.14.

rövid(ebb) áttekintés

Én nem nagyon merek pusztán a tételkidolgozásokból tanulni, ha nem kettes a cél, viszont az ajánlott irodalmak mellé hasznos kiegészítőnek találom őket egyfajta rövid(ebb) áttekintésként, ráadásul néha még érthetőbbek is (pl. bsz tételkidolgozás). Aki felületesen akar tanulni az könyvből is tud felületesen tanulni, szerintem nem azon múlik a dolog hogy léteznek-e ilyen rövidített összefoglalók némely tárgyakból. -- Haszprus - 2005.10.18.

kiegészítésnek jók

Szerintem is kiegészítésnek jók ezek a kidolgozások. Én úgy szoktam tanulni, hogy ha van könyvem - és főleg időm -, akkor először elolvasom azt. Ha nincs, akkor az előadás slide-okat, bár a nehezebb tárgyakból azért van, hogy azt kétszer is el kell olvasnom, hogy felfogjam. Aztán a kidolgozásokat átfutom, ott általában jónéhány dolgot jobban megértek, viszont vannak dolgok, amiket érzek, hogy hiányoznak onnan, és emiatt kevésbé érthető számomra, ezeket összevetem a slide-okkal és/vagy könyvvel. ZH ill. vizsga előtt pedig nagyon hasznos tud lenni, hogy kinyomtatva reggel még át tudom futni a teljes anyagot egyszer, mielőtt beérek az egyetemre. Szóval összességében nagyon jónak tartom, hogy létezik ez a közös Wikis tudásbázis. -- NeoXon - 2005.11.03.

közösen tanulni

Kisebb létszámú karokon össze tud mindenki ülni zh előtt és közösen tanulni (régen, a kreditképzés előtt ennek nagyobb divatja volt), viszont 400 fő mellett ez szinte lehetetlen. Nem találsz olyan embert, aki minden gyakból azonos kurzuson volt, sokkal nehezebb összeszedni egy olyan feladat megoldását, amit órán nem értettél meg, vagy nem tudtál rendesen lejegyzetelni. Mérnök fizikusoknál is van egyébként vizsga/zh archívum, csak nem digitális (fénymásolgatnak belőle ezerrel). Mellesleg Fodor György (prof. emeritius; kb 70 éves), a Jelek és rendszerek könyv szerzője is mondta, hogy ők sem jártak be minden órára annak idején, hanem beosztották ki melyikre megy be, és aztán összemásolták. A Wiki ugyanezt valósítja meg, modernebb formában.
A Gajdos féle véleményre, hogy: "Az Infosite meg a wiki azoknak való, akik minél kevesebb tanulással át akarnak menni a vizsgán" csak annyit fűznék hozzá, hogy egyszer próbáltam csak kizárólag Infosite-ból tanulni, borzasztó unalmas volt és nem túl hatékony - nem is csináltam azóta ilyet. -- zslevi


a saját szavaival

Hátha van valaki aki kíváncsi az én véleményemre is. Sokat (próbáltam) tanulni könyvből, de sosem jött össze igazán. Ülök, nézem a nagy képleteket és próbálom megérteni, de sehogy sem megy. Ekkor átszólok a szobatársamnak: "Te ezt érted?", mire ő 30 másodpercig gondolkodik, majd elmondja a saját szavaival, köznyelven hogy miről is lenne itt szó, majd miután ezt meghallgattam és ismét a képletekre pillantottam, hirtelen olyan érzés fogott el, mint mikor Neo képes lesz látni a mátrixban, hirtelen a képletek helyett azokat már nem is láttam, hanem olvasva őket már csak az keringett a bennem, hogy ez mit is valósít meg. Fantasztikus érzés volt, amolyan írói katarzisszerű. Lehet hogy azóta is ott ülnék és azon töprengenék, hogy vajon az az akkor még furcsa nagy képlet mi is valójában.
Ha épp tanulás közben nincs olyan ember, akitől ilyen segítséget kérhetnék, általában feljövök a wikire és elolvasom azoknak az írásait, akik olyanok mint az akkor nekem segítő szobatársam.
A Gajdos féle véleményről meg csak annyit mondanék, hogy részben igaza van, és valamilyen szinten helyes is amit ír. Hülye lennék én megszenvedni a tudásért, mikor mások segítségével gyerekjáték módjára megy. Az hogy ez a valaki nem a tanár, arról nem a diák tehet. -- Aston - 2005.12.12.

Ti meg leveszitek...

Gyerekek, nem akarok beleszólni, de hullafáradtan, határidő előtti éjszaka, 3 óra alvás után (ugye ha az ember 3 helyen dolgozik egyetem mellett, akkor 1) éjjel is dolgozik 2) legnagyobb problémája az, hogy egy egyébként is hallgathatatlan előadásra járjon értekezlet helyett), szóval ebből a szemszögből nem igazán tűnik jó ötletnek, amikor már végképp nem érted, a jegyzetet hogy kell a gyakorlatba' alkalmazni, még haver megoldásából se, hogy - idézem -

// A leíráshoz csatolt matlabkódokat a WIKI üzemeltetői eltávolították.
// Ugyanis a tudásbázis építésekor nem célunk a kiadott feladatok teljes megoldásának közlése.
// Leírásokat kívánunk adni a megoldáshoz, ezáltal a hallgatóknak lehetőséget adni az önálló munkára. 

Szóval ilyenkor konkrétan az jut eszembe, hogy mitszószbele, örülj, hogy egyetem mellett nem kell dolgozni, mert anyád nem minimálbérből él, és ha úgy hiszed, a szabtech jegyzet intuitív megértése hozzájárul ahhoz, hogy jobb informatikus (nem gépész, nem villamos) mérnök légy, akkor az jó dolog, de hagyjál meg légyszíves abban a hitemben, hogy ennek az egésznek köze nincs az informatika általam használt részéhez, így csak simán meg szeretném érteni a kérdést, és 2-essel 3-assal átmenni belőle, a diploma nem cél, hanem eszköz.

Tudom, hogy nem túl udvarias a megfogalmazás, de amikor egy srác felrak egy magyarázó értékű (és a teljes megoldást ki nem adó!) kódrészletet, Ti meg leveszitek, azt egy erősen "deliberate" és szemszögemből morálisan nehezen értékelhető tettnek (jobb helyzetben voltál mint én, hidd el) érzem.

Általában örülök a munkátoknak, meg semmi bajom nincs veletek, de így éjfélkor, órák óta a feladatok felett szenvedve ez nekem kicsit sok volt, gondolom megértitek. -- Aadaam - 2006.12.06.

Kidolgozás vs puska...

Nekem az a véleményem, hogy a kidolgozások, amik minőségiek, részletesek, magyarázóak, nagyon hasznosak tudnak lenni. Gondolok itt, például a BSZ Tételkidolgozásra, és hasonló kaliberű projektekre. A tárgyak esszenciájának 1-5 A4es oldalra tömörítése viszont szerintem is főleg a felületessége erősíti csak. -- TGeRi - 2006.12.08

Mé' má'?

Aadaam minden indoklásával egyet értek. Ha valaki legépel valamit, amire jutott, hogy segítsen másoknak, kérlek titeket, ne vegyétek semmibe a munkáját (és mások vágyait). Miben különbözik attól, mintha a haverjainak szóban magyarázná el? -- Olthyer - 2008.01.07.

Share!

Egyetértek Aston, Aadaam és Olthyer véleményével. Ennek az egész wikinek pont az a lényege, hogy könnyebben megérthessük a dolgokat. Ja, hogy ez némely tanárnak szúrja a szemét? Bocs. Az emberiség egyik legnagyobb előrelépése az volt, hogy megosztotta tudását a másik emberrel, aztán így le bírták győzni a kardfogú tigrist! :D

Felületesség kontra mély tudás: lesznek (vannak) köztünk olyanok, akik felületesen értenek mindenhez, meg olyanok is, akik mélyebben értenek pár szűkebb témához - szerintem ez nem baj. De tegye fel az a kezét, aki tökéletesen mély tudást szerzett mindenből! Oké, tudom, kb 10 ember felteheti a kezét az évfolyamról - ők a zsenik, nekik gratulálok. A többiek meg kollaboráljanak, osszák meg a tudást. És a "tudásbázis építésekor" legyen cél a minél tökéletesebb és átfogóbb tudásbázis! Ha kedvcsinálót akarok, megnézek egy sci-fit... -- Gabesz - 2008.01.09.

Mi a cél?

Srácok, azt felejtitek el, hogy nem azért vagytok itt, hogy ezeket a problémákat gyorsan letudjátok, hanem azért, hogy közben minél többet tanuljatok belőle. Egy házi feladatot tisztességesen kiírni és kijavítani óriási szívás tanári részről is. Minden tanárnak jóval egyszerűbb lenne egyetlen vizsgát tartani a tárgyból, azt csá, de ezzel a hallgatók nyilván nem járnának jól. Pár év tanítási tapasztalat után azt mondom, hogy egy nagyszabású házi kiírása óriási gesztus, amivel segítséget nyújtanak nekünk a tanárok a tananyag valódi megértéséhez. Ez a segítség több részből áll: 1) olyan feladatot ad, ami megfoghatóvá teszi, és jóesetben átfogja a teljes anyagot 2) kijavítják, azaz visszajelzést kapsz arról, hogy valóban megértetted-e 3) motivál arra, hogy valóban rá tudd szánni az időt. Ennek fényében: ha önműködő megoldások kerülnek fel, amikkel a megértést meg lehet spórolni, akkor ez az egész erőfeszítés kútba esik (főleg a 3. pont), és ezzel összességében mi, hallgatók veszítünk. Sajnos a felsőoktatás feszített tempójában (máshogy nem is lenne érdemes csinálni BTW) sokszor a hallgatók és az oktatók is elsiklanak a lényeg fölött, hogy min dolgozunk itt éveket, ahelyett, hogy valami közvetlenül jövedelmező dolgot csinálnánk. A megoldás nagyon egyszerű: néha meg kell állni egy pillanatra, hátrébb lépni eggyel, és higgadtan, globálisan tekintve a közös céljainkat, elbeszélgetni egymással, tanárok és diákok.

-- SzaMa - 2009.11.25.