Irányítórendszerek gyors prototípustervezése

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Irányítórendszerek gyors
prototípustervezése
Tárgykód
VIIIAV11
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
IIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
a házival sok meló van
Labor
számítógépes HSZK gyakorlatok
KisZH
nincs
NagyZH
nins
Házi feladat
2 db (végső jegy 50%-át adják)
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek


A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az irányítástechnikai és rendszerfelügyeleti célú gyors prototípustervezés (rapid control prototyping) fogalmát, eljárásait és eszközeit, valamint alapvető jártasságot szerezzenek a mérnöki gyakorlatban használt két legelterjedtebb eszközrendszer, a Matlab - Simulink - Real-Time Workshop és a LabVIEW irányítástechnikai célú használatában, amelyek alapelveinek ismeretében más hasonló fejlesztői rendszerek alkalmazása is egyszerűen elsajátítható.

A tantárgyat sikerrel teljesítő hallgatók gyakorlati ismeretekkel és készségekkel rendelkeznek a leginkább elterjedt gyors prototípustervező eszközök használatáról, amely tudást irányítástechnikai feladatok megoldása során további tanulmányaik alatt és a mérnöki gyakorlatban is sikeresen alkalmazhatják.

Követelmények

 • Jelenlét: Az előadások és a HSZK gyakorlatokon a jelenlétet nem nézik, azonban a gyakorlatokon való részvétel erősen ajánlott.
 • NagyZH: A tárgyból nincs félévközi ZH.
 • Házi feladat: A félév második felében 2 házi feladatot kell önállóan megoldani. Mindkét feladat egy valamilyen rendszer nemlineáris modelljének és a hozzá tartozó szabályozási körnek, GUI-val együtt történő elkészítéséből áll. Az első házit Matlab Simulink, a másodikat pedig LabVIEW segítségével kell megoldani. Mindkét házit külön-külön legalább elégséges szintűre kell kivitelezni.
 • Vizsga: A tárgyból írásbeli vizsgát kell tenni. Szokásos IIT vizsga, egy halom előre kiadott ellenőrző kérdésessel, melyek közül 6 minimális változtatásokkal visszaköszön a vizsgán.
 • Végső jegy: A végső jegy a legalább elégséges vizsga és a két házi feladat összpontszámából adódik ki. Mindkettő 50%-os súllyal számítódik.

Segédanyagok

Tippek a házihoz

 • Érdemes némi időt rászánni, mert mindkét fejlesztői környezetnek vannak finomságai amik miatt tuti, hogy nem azt fogja csinálni elsőre meg tizedikre sem a kódod/diagramod amit vársz tőle.
 • Az állapotbecslőbe a korlátozott beavatkozó jelet kössed vissza.
 • Számíts a PID elintegrálódására és vedd figyelembe, hogy nemlineáris rendszerhez illesztesz lineáris szabályozót, ergo ne várj túl szép működést zárt körben.

Vélemények

 • Ha szabályozástechnikával, virtuális műszerezéssel vagy pl. járműelektronikával akarsz foglalkozni, ilyen területen akarsz dolgozni, igencsak ajánlott felvenni! Nagyon alaposan végigmentek a Simulink és a LabVIEW működésén, programozásán. Minden héten van vezetett HSZK-s labor. 2013 tavaszán az előadásokat Kovács Gábor tartotta, Kiss Bálint csak pár óra erejéig ugrott be. Bár még nagyon friss volt a tárgy, a tematika viszonylag kiforrottnak látszott, szigorú ütemben haladtunk.
 • 2014 tavaszán Kiss Bálint tartotta az előadások és gyakorlatok Matlab-os részét.
 • A házira mindenképpen érdemes rászánni az időt, mert azokból lehet igazán megérteni és elsajátítani az anyagot, aminek amúgy kivételesen az iparban is hasznát lehet venni. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert 1-2 napot mindkét házi elkészítése igénybe fog venni. Ha valamivel elakadsz érdemes konzultációs időpontot kérni Kovács Gábortól, aki készséggel segít majd. Akit esetleg elbátortalanítana a házi, annak adjon erőt az, hogy cserébe a vizsga már nagyon egyszerű. Pár óra alatt meg lehet tanulni a kidolgozott ellenőrző kérdéseket és a vizsgán egy az egyben azokból kérdeznek.