Internet gazdaság, Internet kultúra, Internet politika - Házi

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Internet gazdaság, internet kultúra, internet politika, BME 2005/06 őszi félév
előadó: Pintér Róbert
félév végi dolgozat

1. TURBÓ

e-felvételi? e-jelentkezés!

Hír
2006-tól valamennyi felsőoktatásba jelentkező számára lehetőség van arra, hogy a jelentekzési lapok körülményes postai feladása helyett az OFIK (Országos Felvételi Információs Központ) online szolgáltatásával regisztrálja magát a felvételi eljárásba.

A jelentkezés során számos segítséget kapunk: útmutatások sora teszi lehetővé a lapok gyors és hibamentes kitöltését, szemben az eddig igencsak körülményes eljárást. A végső határidőig bármikor lehetőségünk van változtatni az adatainkon, így a levélalapú hibabejelentés lassúsága másodpercekre rövidül. Számomra ez a lehetőség egy újabb bizonyíték, hogy igenis hasznos az internet és igenis bárki megtalálhatja az ő életét segítő, egyszerűsítő lehetőségeket.

INFINIT

[infinithirlevel] INFINIT hírlevél 321. szám

Wikiposium címmel tartottak konferenciát Erik Möller részvételével, a híres kutató előadásában a „wikik múltja, jelene és jövője” címmel tartott nagyhatású előadást. Az infinit olvasóinak Holczer Márton foglalta össze az ott hallottakat.
Az egyszerre többek számára nyitott lehetőséget a „valódi demokrácia” néven említi, ehhez szükségünk van a wiki felépítésének megismerésére: egy http alapú webhely, mely lexikonszerű felépítését látogatói önkéntes és szabad hozzájárulása alakít. Az ún. közösségi-moderálás, ellenőrzés hivatott garantálni a hiteles tartalom létét. Természetesen a teljes szabadság hatására jelentős erőforrásokat köt le a rosszindulatú vagy gyenge minőségű anyagok szűrése, a szerzői jogok kezelése. Minderre a differenciált jogosultságok létrehozásával válaszolhat a közösség - ennyit a teljes szabadságról... - a gyors és olcsó kivitelezés, a tartalmak mindenki által elérhetősége és aktualizálhatósága mind az előnyök közé tartoznak, a tisztán szöveg alapú megoldás viszont számos hátrányt jelent a különböző médiatípusok megjelenésével.


2. Bevezetés

Története

Az e-learning (elektronikus tanulás) számos vetülete lehetséges: vannak, akik bármely technológia által támogatott tanulást értik alatta: számítógép segítségét igénybevevő, valamilyen digitális tananyag felhasználása.
Szűkebb értelemben viszont az internet alapú, hálózatokon szerzett tudást jelenti. Szolgáltatások ezrei jelentek meg az Egyesült Államokban, és ezt követve a világ más részein is kialakulóban van az ún. e-learning ipar. Az EU 2000 óta hivatalosan is támogatja a mindenki által elérhetővé tett egész életen át tartó tanulás (lifelong learning) lehetőségeit.

Magyarországon az első komoly kezdeményezésnek a 2002. októberében rendezett Sulinetwork konferencia tekinthető. A hazai szabvány kialakításáért a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) felelős az európai szabványokhoz igazodva. A hazai helyzet ellemzését a http://www.eurolearn.net/ tanulmánya segít átlátni:

 • Pozitívumok
  • Magyarország az EU átlagnál magasabb arányban támogatja a GDP-ből az e-oktatást.
  • A felsőoktatás és a kutatóközpontok által használt megoldások a nemzetközi szokásoknak megfelelőek.
  • A kormányzat támogatja az IT szektor társadalmi elfogadottságát.
  • A magyar szakemberek igen jó képzettsége lehetővé teszi, hogy a magyarországi IT cégek nemzetközi elismerséget vívjanak ki.
 • Negatívumok
  • Magyarország az utolsók közt található Európában az IT alapú piac kiépítésében, az ún. e-buisness szolgáltatásai igencsak korlátozottak.
  • Az internet elérés magas költségei, okai lehetnek a társadalom alacsony érdeklődésének.
 • Fenyegetések
  • az ún. 'agyelszívás' jelenésége, a Magyarországon kiképzett szakemberek jelentős része a jobb életfeltételek miatt küldföldön helyezkedik el.
  • A szakemberhiány jelentős lehet, a hazai oktatás számszerűleg képtelen kielégíteni a magas igényeket igényeket.

Szereplői

[www.oktopusz.hu - Elektronikus oktatás az egyetemeken és vállalatoknál

Az egyetemeken megjelenő e-lerning megoldások gyakran a tantermi oktatás digitalizálását jelentik, az oktató gyakran egy személyben felel a teljes kurzus létrejöttéért, szinvonaláért. A tartalmat kizárólag a hagyományos munkájuk szabadságát, önállóságát átültető oktatók befolyásolják. Az oktatási programok csapatban való kidolgozásától gyakran idegenkednek.
Ezzel szemben a profit alapú céges megoldások során az oktatónak számos segítője is akad: projektvezető, tartalmoszerkezsztők és programozók. Ez a csapat gyorsabban, kevesebb hibával hoz létre gyakran igen szinvonalas oktatói anyagot.

Minőségi elvárások: az egyes tárgyak közti kohéziók megteremtése, utalások, tankönyvek széles skálájának együttes felhasználása. Könnyen követhető formátum, önmagyarázás egészítheti ki az utalások és hivatkozások hiányosságait. A színvonalas oktatási anyag nem csak szöveget vagy ábrákat tartalmazhat a multimédia egyéb elemeit is igénybe veheti a teljesség érdekében.


Érvek

Két fontos kérdése az elektronikus tanulásnak, az időszerkezet és az önállóság: a képzési idő elosztása az önálló tanulási szakaszok kiegészítése, ha az önállóság hiánya nagyban csökkenti az e-tanulás hatásfokát, hiszen elengedhetetlen feltétele az egyedül, az önállóan tanulás nehézségeinek legyőzése. Egyáltalán megéri-e az önálló tanulásra szokatni az embereket, megváltozik a számonkérés módszere, visszajelzési lehetőségek mások. A személyes kontaktus, a hallgatók egymás közti viszonya a társaság hiánya, munkakapcsolattá degradálása mind figyelembe veendő tényezők.

A közös munka lehetősége. Nagyobb tudás elérhetősége, mint egyetlen könyvből. Gyakorlati tapasztalatok megosztása, saját egyénre szabott oktatási program. Önállóság felértékelődése, megoldások helyességének ellenőrzése, közösségi felügyelet.


3. Online lehetőségek

levelező listák

A levelező listák szerepe az információ továbbításában: egyszerre több(száz) résztvevő elérést biztosítják egyetlen kattintással. Technikai korlátait kezdetben a kisméretű postaládák és az alacsony sebességű rséztvevők melletti szolidaritás az elküldhető információ mennyiésget korlátozta. A levelező listák újabb keletű immár a technológia tovább lépését idézte elő, a rajta megjelenő töménytelen információ élettartama a gyakorlati felmérések szerint egy hétre tehető. A feltett kérdések gyakran ilyen időközönként ismétlődnek, holott a korábbi kérdésekre már kielégítő válaszok születtek. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására a levelező listák archívumokat biztosítanak, melyben tetszés szerint lehet keresni az eddigi levelek közt. Csakhogy használatuk igencsak körülményes és a gyakorlatban igen ritkán használják, egyszerűbb a kérdés újrafogalmazása.

portálok - fórumok

Számos honlap foglalkozik az információk, a tudástárak rendszerezésével és összegyűjtésével. Közülük kiemelkednek a nagy látogatottsággal, állandó szerkesztőgárdával rendelkező - szerteágazó szolgáltatásokat nyújtó - portálok. Személyre szabott felületen, az érdeklődési körnek megfelelő hírekkel, hírlevelekkel, fórumtémákkal várják a látogatókat.
Jellemző rájuk valamilyen pont osztási rendszer, mellyel a törzslátogatókat, a legaktívabb felhasználókat díjjazzák. Gyakran találkozunk a "beváltható pontgyűjtés" esetével, ahol a portál látogatottságát mint hírdetési potenciált kihasználva a szpnozorok által felajánlott nyereményeket a gyakran visszatérő látogatók közt sorsolással, licitálással osztanak ki.
Az állandó szereksztőkön kívül a legfontosabb feladt persze a látogatóé, hiszen ők teszik fel a kérdéseiket és adnak választ a rájuk. Az általában rögzített struktúra teszi lehetővé (fórum) a témák rendezését. A korábban feltett kérdéseket böngészve vagy új kérdést feltéve igen gyorsan választ kaphatunk a minket (is) érintő problémára.
Ehhez a gyakorlatban mindig társul egy felhasználói azonosítási/hitelesítési lépés. Ezáltal nemcsak a jogosultsági kérdések differenciálhatóak, hanem a személyre szabott tartalomszolgáltatás is megvalósul, további kényelmi szolgáltatások elérhetősége garantálható.

PC fórum

e-könyvek

Az Egyesült Államokban 1998 óta találhatóak meg a kereskedelemben az ún. e-book olvasók Az Adobe által kifejlesztett PDF (Portable Data Format) formátum lehetővé teszi mintegy 4000 A/4-es oldalnak megfelelő adat tárolását.
Lényeges szempont, hogy az illetéktelen másolás elleni védelmet garantálni tudja, 2000-ben jelent meg az első kizárólag elektronikus formában kiadott "könyv", Stephen King regénye iránti hatalmas érdeklődés elérhetetlenné tette a szervereket.

Előnyök: könnyedén kereshető tartalom, egyszerűen fehasználhatók idézetként, tartalmuk védhető, mind a nyomtatás, a másolás és a módosítási jogosultságok letiltása. A terjesztési költségek minimálisak, a papír, festék kötés csomagolás kérdése a múltté, fizikai előállításának költsége gyakorlatiklag nulla, ezáltal környezetkímélő is.
Hátránya, hogy a védelmi intézkedések ellenére feltörhetőek, a copyright sérül. Kis mérete mitatt könnyen bárki számára elérhetővé tehető. Tobben a monitoron való olvashatatlanságát panaszolják a hagyományos könyv olvasásával szemben korántsem megnyugtató.

séta az elektronikus könyv körül - várakozások és kétségek között ki.oszk.hu

Vállalati megoldások

<a href="http://siemens.com/ic/training" >

startpage.de.jpg

</a>

Komplett megoldás az összes lehetséges e-tanulási módszerre, az ügyfelek azonosítása lehetővé teszi a jelentkezés - fizetés - tanítás - ellenőrzés folyamatának internet alapú megoldását. Kezdve azon, hogy bárhonnan a világon jelentkezhetünk a cég által kínált helyi tanfolyamok (németországi, ausztriai vagy éppen svájci) bármelyikére. A foglalásról emailben értesítenek, igény szerint az utazást a szállást és egyéb szolgáltatásokat is biztosítanak a tanfolyam résztvevőinek.
Ezen kívül CD -n ebookok vagy hangoskönyvek formájában is hozzáférhetünk egyes tanfolyamok anyagaihoz.
Az igazán újszerű megoldást azonban az ún. Synchronous Virtual University, mely egy virtuális osztálytermet létesít: adott időpontban bejelentkezve vehetünk az órán részt. Az oktatást végző tanárhoz konferencia jellegű beszélgetésen keresztül kapcsolódunk, a prezentációt az ő ütemezése szerint követhetjük. Ha lemaradtunk vagy kérdésünk lenne azt útközben jelezhetjük a tanárnak. Ez az oktatási típus, a rendszer üzembehelyezése után jelentősen lecsökkenti a költségeket a szállás és utazás költségei illetve a közte lévő holtidő segítségével minimalizálható.
A tanfolyamokhoz szorosan kapcsolódik az ott elsajátított anyag visszajelzése. A tanfolyam minőségét és hatásfokát is lemérhetjük különböző tesztekkel, vizsgákkal.

A hivatkozott oldal felépítése leginkább egy webes áruházhoz hasonlítható, bejelentkezés után a tanfolyamok közt válogatva azokat megvásárolva, a virtuális kosárba helyezve jelezhetjük foglalási szándékunkat. A részletekről minden esetben emailben kapunk értesítést. Ha már részt vettünk ilyen tanfolyamon az értékeléseket és a hozzá tartozó anyagokat listázhatjuk, bármikor felfrissíthetjük tudásunkat.

játékos megoldások

Középiskolások közt 2003 óta töretlen népszerűségnek örvend a felvetelizo.hu (azóta az eretsegizo.hu révén is regisztrálták magukat) a FISZ (Felvételi Információs Szolgálat) által működtetett honlap a nagy érdeklődések köszönhetően hónapról hónapra díjazza a legtöbbet/legjoban játszó résztvevőket. A középiskolai tananyag majd teljes palettáját lefedő stratégiai kvízjáték ötlete egy kiadvány volt, mely tartalmazta az összes történelem felvételire tudnivaló évszámot, eseményt, személy: ez a hatalmas adatbázis késztette a játék alkotóit, hogy a tanultakat elmélyítve, játékosan egymással versengve bizonyítsák ki a legjobb a tárgyből. Az önsztönözés eredményéről ugyan adatok nincsenek, de a játékok gyorsaságot és biztos tudást igényelték a győztesektől. Nem megfeledkezve a kiadvány sikeréről - miután aki megvásárolta a könyvet jelentős előnyre tett szert a többiekkel szemben- a több száz játékot megélt résztvevők lexikális tudása igen gyorsan bővült. A felvételi közelettével a középiskolák közt szervezett vereseny idején rekordokat döntögetett a játék látogatottsága.
Mindehhez persze egyéb szolgáltatásokat is rendelkezésre adtak a szervezők: felkészítő tanfolyamok, könyvajánlatok szinesítetik a mai napig az oldalt.

Érettségiző: online stratégiai kvízjáték


4. A Guttenberg galaxis alkonya?

A 15. század közepén született meg a szedés-nyomás technológiája, a mainzi Johann Gutenberg betűnként állította össze a nyomtatandó szöveget és ólomnegatívok segítségével kerültek a lapokra várt betűk.
A nyomtatott betű használatát egy kanadai történész Gutenberg-galaxisnak nevezte el, korszakalkotó jelentőséggel bírt: a szóbeliségre épülő kultúra vég és az írásos hagyomány kezdete. A tudás monopóliumának kiterjesztées a mindenki által hozzáférhető tudás lehetőségét tárhatta volna elénk. Azonban korántsem a teljes egyenlőség eszköze lett. Idővel kialakult a cenzúra intézménye és a média hatalmi ággá nőtte ki magát. ("A sajtó a negyedik hatalmi ág!" - A média például alaposan befolyásolhatja a választások kimenetelét, ez pedig a törvényhozó hatalomra ( annak összetételére ) nézve óriási hatással bír. ) A hatalommegosztás elmélete és gyakorlati megvalósulása


Az "elektronikus ember" korszakába lépve azonban újra változáson megy át a társadalom: "Minden jel arra mutat, hogy a betűvetés kódja - hasonlóan az egyiptomi hieroglifákhoz vagy az indián csomóíráshoz - feledésbe merül. A jövôben már csak a történészeknek és más szakembereknek kell írni és olvasni tanulniuk." írja Vilém Flusser.
A tudás könyvektől eredeztetése egészen a legújabb kroig megkérdőjelezhetetlen volt. Az internet alkotta "könyv-, információtár" azonban hozzáférhetővé tesz szinte minden eddigi írott információt. A tudás birtoklása áll szemben az információk közi puszta eligazodás és szelekció képességével.

Az elérhetőség kiszélesedével párhuzamosan azonban az információ feletti ellenőrzés joga és lehetősége egyre szűkebb csoport kezében öszpontosul - az információ manipulálásának veszélye egyre közelebbi problélma. A zárt ellenőrizhető forrású könyvkiadással szemben az internet nyitott, eredete ellenőrizhetetlen, nyom nélkül megváltoztatható (Orwell 1984 - hírmanipulálás).

5. Esettanulmány: VIK-WIKI

Ezen a helyen volt linkelve a vikwiki_1.3_logo.png nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)

2005. márciusában a Simonyi Szakkollégium KSZK köre életrehívta az ún. VIK-WIKI -t, hivatása a korábban említett portál jellegű honlapok kiegészítése. A Wiki lehetőséget teremt a bejelnetkezett felhasználóknak a közös kidolgozás és a korrektúra eszközeivel, hogy tárgyanként olyan tudábázist hzznak létre, mely időszerű és a lehető legkevesebb hibát tartalmazza. A Wiki által nyújtott szolgáltatások jelenleg nem teszik lehetővé a struktúrált és védett fájlkezelést, ezért csak különlegesen indokolt esetekben célszerű konkrét fájlok tárolására használni.
A VIK-WIKI indulása óta több tárgyból készült olyan minőségi és mennyiségi elismerést érdemlő munka, hogy a tapasztalotakat érdemes összegeznünk:

Operációs Rendszerek (4. félév)

Az első komoly projekt. 400 oldalas tankönyvhöz 120 oldalas kivonat készült. A kidolgozás 5 nagyobb löketben készült el, ezek mind a számonkérések időpontjaihoz köthetőek. A zh, elővizsga és a vizsgák előtti napokban óriási mennyiségű információ került fel az oldalakra, hozzávetőlegesen 20 aktív szerkesztő és ugyanennyi korrektor hozzájárulásával közel háromszázezer karakternyi szöveget tett elérhetővé a WIKI.
Külön motiválta a hallgatókat a vizsga felépítése, ugyanis a rövid kérdések java általában a könyvben a fejezetek végén található ellenőrző kérdések közül kerültek ki. Ezek megválaszolása sok segítséget jelentett az anyag feldolgozásához. Ezzel párhuzamosan készült a könyv és az előadások struktúráját követő fejezetnkénti kidolgozás, mely a nagyobb esszé jellegű kérdésekre vonatkoztak.
Oktatóinkkal nem vettük fel a kapcsolatot. Korrektúrára nem került sor.

Stat: 8238 találat 2005. májusa óta, főoldal jelenlegi verziója: OpRe r1.34
-- adamo - 2006.01.30.

Mérés I. és II. (4-5. félév)

A laboratóriumi műszerekhez kapott segédanyagok, leírások, útmutatások átrágása után hetente különböző mérési feladatokat kaptunk, az adott méréshez szükséges ismeretek ellenőrzésére és gyakorlására rövid kérdéseket kaptunk, melyeket szintén a WIKIre bíztunk dolgozza ki ő. Hetente mintegy 40 embert érintett egy konkrét mérési feladathoz tartozó ismeret kidolgozása. Végül a teljes anyagot sikerült lefednünk, a levelező listánkon (info2003) megvitatott kérdések összefoglalásai, a viták eredményei felkerültek a WIKIre. A gyakorlati tanácsoknak is nagy szerepe volt, lényegében egy kis dokumentációt is kaptunk az ismertlennek igérkező feladatokhoz.
Oktatóink, laborvezetőink bíztattak a munkában és együttműködtek a projekttel.

Stat: 6576 találat 2005. májusa óta, főoldal jelenlegi verziója: Infoalap.MeresLabor1 r1.22 és Infoalap.MeresLabor2 r1.12
-- adamo - 2006.01.30.

Számítógép hálózatok (5. félév)

Mind a Zárthelyire mind a vizsgára külön ellenőrző kérdéssort osztott meg velünk az oktató. Igen vaskos tankönyv és az előadások pdf-jei segítségével közösen megvalászoltuk a kérdéseket. A teljes tananyagot lefedő kidolgozás készült.
A korrektúrában a szerzői jogok bizonytalansága miatt az oktató nem kívánt részt venni, viszont a kérdések rendelkezésre bocsátásával lehetővé tette a közös munkát.


Stat: 5047 találat 2005. szepembere óta, főoldal jelenlegi verziója: SzgHalok r1.36
-- adamo - 2006.01.30.

Adatbázisok (5. félév)

Külön tanulmányt érdemelne a tárgy oktatása-tanulása kapcsán felmerült vélemények, módszerek, véleménykülönbségek megvitatása. Az általános e-tanulás kérdésével foglalkozó dolgozatomban csak felületesen érintem a vita tárgyait.
Oktatói oldalról megfogalmazódott az a szemlélet, hogy a mernökembernek tanulók nem előregyártott állatorvosi lovakkal kell hogy megbírkózzanak és szembe kell őket állítani olyan egyedi problémákkal melyekkel korábban még nem találkoztak, de a tanultak alapján képeseknek kellene lenniük ilyen szituációk megoldására is. Miután nagyon sok esetben zh és vizsgaorientált kidolgozások készülnek a hallgatói tudásbázisokban, így hajlamosak vagyunk inkább a típusfeladatok gyűjtésére és azok séma-szerű megoldására. Ezzel szemben didaktikailag hasznosabbnak tekinthetjük a tananyag újra struktúrálását és azok példákkal való megtámogatását, mint az egyszerű (példa + megoldás) memorizálását.
Ez vezetett oda, hogy az eddigi vizsgákon előkerült rövid kérdések puszta felsorolása és megoldása az oktató kérésére "Adatbázis vizsga beugró feladatokat a hallgatók vizsgája sikerességének érdekében eltávolítottam. További eredményes felkészülést kívánok mindenkinek!" megjegyzéssel helyettesítve, nem szerepelnek a WIKI adatbázisában.Mesterséges Intelligencia (5. félév)

Az SzgHalok -hoz hasonlóan igen nagy terjedelmű anyag elsajátítását igénylő tantárgy esetén a szokásosnál valamivel kevesebb sikerélmény társult a kidolgozáshoz. A struktúrált tananyagleképzés helyett inkább a vizsgaidőszakban előkerült vizsgakérdések kidologzása került a figyelem középpontjába. Személy szerint a WIKI szöveg központúságát okolom ezért (körülményesen támogatja a LaTeX szimbólumok kezelését) hiszen a tárgy keretében igen sokszor szükség volt a logikai állítások ábrázolására magyarázatára. A zárthelyiig bezárólag viszont elég jól kezelhető tudásanyagot kaptunk, a vizsgáig terjedő rész gyengeségét talán a tárgy iránti érdeklődés, a motiváció hiánya (nem szükséges a szakirányhoz) okozhatta. De majd a keresztfélév és a jővőre érkező info2004-es utánpótlás talán megcáfolja és továbbviszi a munkát.

Stat: 4043 találat 2005. októbere óta, főoldal jelenlegi verziója: MestersegesIntelligencia r1.19
-- adamo - 2006.01.30.

Összefoglalás

Végezetül álljon itt a január hónap statisztikája mely a WIKI történetében először igencsak megközelítette a 90000-es látogatottságot.

látogató 87978 85385 78476 76138 73492 68150 64618 60634 56462 54528 52702 50016 46396 42310 38035 34501 31687 28846 26806 24066 21360 19052 17390 16280 14852 12815 10053 7011 3013 2816
január 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Ezen a helyen volt linkelve a hit.wiki.PNG nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)


Irodalomjegyzék

Médiatámogatók:

szakkoli.jpg siemens.jpg

ittk_logo.jpg

Külön köszönet: Édesapámnak és barátomnak, kollegámnak SzaMa -nak.

-- adamo - 2006.01.30.