Integrált hálózati technológiák laboratórium -br/ IP telefon mérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


-- Bazsi - 2008.02.25.

A labor helye

IB.112

Mérési útmutatók

Kidolgozott beugró kérdések

Mi a MOS? Milyen jellemzőt tud meghatározni a PAMS?

MOS (Mean Opinion Score), a megkérdezettek véleménye szerint azt jelzi, hogy mennyire volt jó a hangkapcsolat minősége. PAMS - Perceptual Analysis Measurement System, referencia jelet küldenek a telefon hálózaton keresztül majd összehasonlítják a referencia jelet és a vett jelet digitális jelfeldolgozó algoritmusok alapján. PAMS segítségével meghatározható az egyéni eszközök tisztasága, pl telefon kézibeszélő.

Mi az E modell?

Komplex formula, kimenete az "R faktor", melyet a késleltetésből, és a használt készülék tulajdonságaiból(codec) származtatnak. R faktor 0-100-ig vehet fel értékeket. Ezeket le tudják képezni MOS értékekre (1-5). E-modell segítségével el lehet dönteni, hogy egy adott adat hálózat képes-e VoIP hívásokat átvinni.

Mi a jitter? Hogyan kell mérni?

Késleltetésingadozás.

Mi a latency? Hogyan kell mérni?

Def: köv kérdés. Mérni ping segítségével lehet.

Milyen paraméterekkel lehet jellemezni a szolgáltatási minőséget?

  • végpontok közti késleltetés (end-to-end delay), amely egy adott csomag elküldése és a címzetthez való megérkezése között eltelt idő,
  • késleltetésingadozás (jitter ), amely a késleltetés szórása (standard deviance of delay),
  • csomagvesztés (packet loss), amely annak a valószínűsége, hogy egy elküldött csomag nem érkezik meg a címzetthez.

A paraméterek kicsi vagy nagy értékei jelentenek szigorúbb QoS-t?

Mi az effektív sávszélesség és milyen tulajdonságai vannak?

Az effektív sávszélesség informálisan definiálva az a sávszélesség, amelyre egy kapcsolatnak szüksége van ahhoz, hogy forgalmának QoS paraméterei a garantált tartományon belül maradjanak. Az effektív sávszélesség egy valós, sávszélesség dimenziójú mennyiség, amely valahol a forgalom átlagos és csúcs sávszélessége közötti tartományban van.

Mitől fűgg az effektív sávszélesség?

Az effektív sávszélesség rengeteg paraméter függvénye, függ például:

  • a generált forgalom paramétereitől,
  • az igényelt QoS-től,
  • a linken levő más forgalmak tulajdonságaitól,
  • és a link jellemzőitől.

Mi a statisztikai multiplexálási nyereség?

Jelölje Npeak a csúcs sávszélesség alapon elbírált, adott linkre legfeljebb beengedhető azonos típusú kapcsolatok számát. Jelölje Neff ugyanezt a mennyiséget, ha effektív sávszélességek alapján dolgozunk. Ekkor [math]g=\frac{Neff}{Npeak}[/math] az ún. statisztikai multiplexálási nyereség. A fentiekből következően g=>1. Minél nagyobb g, annál hatékonyabban használjuk ki az erőforrásokat.

Az ON/OFF modellben mivel jellemezzük a forrásokat?

Ebben a modellben a forrásoknak két állapota van: "ON" állapotban csúcs sávszélességgel ad, míg "OFF" állapotban nem generál forgalmat. Az ON/OFF modellben jellemzett kapcsolatoknál értelmezhetünk egy kitöltöttségi tényezőt, amely azt mutatja, hogy a kapcsolat idejének mekkora részét tölti "ON" állapotban. Ez könnyen meghatározható az átlagos és a csúcs sávszélesség hányadosának kiszámításával.

Mire jó a VAD?

Csend Detekció - Voice Activity Detection, amely érzékeli, hogy a tömörítendő hangminták tartalmaznak-e értékes (beszéd) információt, és ennek megfelelően szabályozza a forgalomgenerálást.

Vélemény, tapasztalat

Bazs 20080229

Van 4 gép, ebből 3on linux megy. Lényeg, hogy egyik gépről a másikra vmi audió file-t kell átjátszani, közben, a 3. linuxos gépről iperf-el háttérforgalmat kell generálni arra a gépre, amelyikre a file-t küldjük. Na ezt a dolgot kell a 4. géppel analizálni, meg lementeni vmi mintát róla. A file átjátszást 4x kell megcsinálni, úgy h közbe változtatjuk az iperf sebességét (0,1,2,3M). Ha meg van minden minta, egyik linuxos gépet újra kell indítani, azon winNT-vel kell vmi tesztet ráküldeni, ami megmondja, hogy egy adott minta milyen MOS értéket vesz fel.