Integrált hálózati technológiák laboratórium -br/ !MPLS

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


-- Baggio - 2008.03.08.

A labor helye

IB.111

Mérési útmutatók

http://cntic03.hit.bme.hu/meresek_2005tavasz/stuff/meres/info.html


Kidolgozott beugró kérdések

Mi az MPLS működésének a lényege?

Az MLPS működésének lényege, hogy eltávolítsa a 3. réteg kereséseinek műveletét minden hálózati csomópontnál. Az MPLS Traffic Engineering-et használ, és megvalósítható megoldásokat kínál a torlódások elkerülésére. Címke alapú csomagtovábbítást használ, ami olcsóbb hardware-eket kíván. Az MPLS közegtől független felületet biztosít a komplex hálózati menedzselések (QoS, CoS, Diffserv) számára. Az MPLS rugalmasabbá és telepíthetővé teszi a VPN szolgáltatást anélkül, hogy lerontaná az edge routerek teljesítményét.

Mi az LSP?

Label Switched Path – Címke kapcsolt útvonal. A csomagokat címkével látják el a belépési pontnál, és a csomagok e címke alapján haladnak a megfelelő útvonalon. Az útvonalon található eszközök e címkék alapján irányítják a csomagokat a megfelelő helyre. Egy címke helyi érvényű. Az útvonal kapcsolatorientált.

Mi az LSR/LER, mi a különbség köztük és hogyan működnek?

A LER (Label Edge Router) a hálózat belépési (ingress) és kilépési (egress) pontján található router. Az ingress LER meghatározza a csomag útvonalát és cimkét helyez el a csomagon (pushing). A hálózat belsejében lévő routerek az LSR-ek (Label Switch Router), melyek cimkéket cserélnek(swapping) a csomagokon, ugyanis a cimkék lokális érvényűek, két csomópont között érvényesek. Az Egress LER leveszi a cimkét a csomagról (popping). Előfordulhat, hogy egy LSR is poppingol, hogy levegye a terhet az utána lévő LER-ről -> Penultimate Hop Popping.

Mit jelent az MPLS forwarding instruction? Miért van rá szükség?

A kernelben a MPLS csomagok és a label stack-jeik feldolgozása utasításokon keresztül zajlik. Cimkék hozzáadásával és levételével, valamint útvonalcserével ez az utasítások módosulnak. Néha hasznos dolog felülbírálni ezeket az utasításokat, amikor olyan csomagokat akarunk küldeni, melynek label stack-jének mérete nagyobb, mint 1. (Többszintű címkézés.)

A mérés tapasztalatai

Megkaptuk a megoldást papíron, ami elég hosszú, de hamarosan felkerül az is...

Mi nem kaptuk meg. Úgy nem olyan egyszerű a mérés. -- Tompika - 2008.04.16.