Informatika 2

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pálvölgyi Tibor (vitalap | szerkesztései) 2016. február 6., 15:32-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Követelmények)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Informatika 2
Tárgykód
VIAUA203
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
4
Keresztfélév
vizsgakurzus
Tanszék
AAIT
Követelmények
Labor
7 számítógépes gyakorlat
KisZH
számítógépes gyakorlat beugrók
NagyZH
1 db
Házi feladat
1 db
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista
info2@sch.bme.hu


Az Informatika 2. tárgyban folyó képzés elsődleges célja a hallgatók megismertetése a számítógépes hálózatok, az adatbázis kezelés és a formális nyelvek legfontosabb ismereteivel, ami a későbbiekben hasznosan segítheti a továbbhaladásukat valamint a villamosmérnöki tevékenységüket.

A megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretekkel a hallgatók képesek kell legyenek:

 • Egyszerűbb hálózati rendszerek kezelésére, elemzésére, az itt felmerülő problémák kezelésére.
 • Egyszerűbb adatbázisok tervezésére, használatára.
 • Egyszerűbb ember-számítógép valamint számítógép-számítógép kapcsolatok szisztematikus definiálására és megvalósítására.

A kitűzött célok megvalósulása érdekében a hallgatók a képzés során a számítógépes laborban komplex feladatokat oldanak meg.

Követelmények

 • Előkövetelmény: A régi tanterv szerint haladóknak A programozás alapjai 2 című tárgy felvétele, az új tanterv szerint haladóknak pedig a teljesítése.
 • Számítógépes gyakorlat: A félév során 7 számítógépes gyakorlatot kell teljesíteni. Ezek elején beugró van. Az aláírás megszerzéséhez legalább 5 gyakorlat sikeres elvégzése szükséges. Csak egy számítógépes gyakorlat pótolható!
 • Házi feladat: A félév során a hallgatóknak házi feladatként egy egyszerű WEB alkalmazást kell elkészítenie. A feladat kiadása a 3. héten, beadása az utolsó gyakorlaton esedékes. Az elkészült feladatra maximum 10 pontot lehet kapni. A pótlási héten egy lehetőség van pótbeadásra.
 • NagyZH: A félév során 1 darab nagyzárthelyit kell megírni. A ZH anyaga az előadásokon elhangzott első 2 témakör (adatbázisok, formális nyelvek első fele). Témakörönként nincs minimum feltétel. Az elégségeshez a 40 pontból legalább 15-öt kell elérni. Két pótlási lehetőség van.
 • Vizsga: A vizsga írásbeli, ami összesen 75 pontos. Három témakör van: adatbázisok (~30 pont), formális nyelvek (~20 pont) és számítógép-hálózatok (~20 pont). Témakörönként 3-5 darab kérdés. Az elégségeshez minden témakörből legalább 20%-ot kell teljesíteni, és összességében el kell érni legalább 28 pontot.
 • Végső jegy: A vizsgaosztályzat a vizsgán elért eredmény (70%), a félévközi nagy ZH (20%) és a házi feladat eredményétől (10%) függ.
  Gyors képlet a végső pontszám számításához: Házi pontszám + ZH pontszám fele + Vizsgapontszám
  • 45 - 58 Elégséges
  • 59 - 72 Közepes
  • 73 - 86 Jó
  • 87-100 Jeles

Segédanyagok

Tanszéki jegyzetek

 • Előadásdiák - Az adatbázisok és a számítógép hálózatok részhez tartozó jól összeszedett diasorok aktuális verziója mindig elérhető a tanszéki honlapon.
 • Automaták és nyelvek - Szinte teljes egészében lefedi a témakört. Érdemes alaposan végigtanulmányozni, mert gyakran egy az egyben az ebben kidolgozott példákat adják fel a vizsgákon.
 • Laborsegédletek - Érdemes ezeket is átnézni a ZH/vizsgára, mert mindig van 1-2 kérdés ezekből is.
 • Adatbázisok - Régebbi jegyzet. Az előadásdiákból érdemesebb tanulni.
 • Számítógép hálózatok - Régebbi jegyzet. Az előadásdiákból érdemesebb tanulni.

Régebbi segédanyagok

A tárgy előadásmódja és számonkérése 2013 tavaszán kismértékben megváltozott! Már nem ezek az ellenőrző kérdések a mérvadóak, azonban gyakorláshoz nagyon hasznosak.

 • A tárgyhoz számos hasznos segédanyag található Dr. Iváncsy Szabolcs honlapján.
 • Számítógép hálózatok - A régen kiadott vizsgakészülést segítő kérdések hivatalos megoldása, Dr. Iváncsy Szabolcs honlapjáról. Legfrissebb verzió a fent említett honlapon!
 • Adatbáziskezelés - A régen kiadott vizsgakészülést segítő kérdések hivatalos megoldása, Dr. Iváncsy Szabolcs honlapjáról. Legfrissebb verzió a fent említett honlapon!

Számítógépes laborok

Az alábbi linkeken megtalálható az egyes laborok beugró kérdéseinek kidolgozása.

A ténylegesen feltett beugró kérdéseket a gyakorlatvezetők önkényesen határozzák meg. Ezek a segédlet végén található ajánlott ellenőrző kérdések, azonban ezektől sokkal nehezebbeket is kérdezhetnek. Ezen kérdések betanulása nem váltja ki a segédlet alapos megtanulását!

FIGYELEM: A jelenlegi kidolgozás a 2013-as tavaszi laborok alapján készült! A laborok pontos tematikája és a beugrókérdések évről évre változhatnak! Kérlek folyamatosan aktualizáljátok és bővítsétek ki az új, aktuális beugró kérdésekkel!

 1. Socket kezelés
 2. HTML, CSS - böngészők programozása
 3. Adatbázis tervezés
 4. Adatbázisok használata
 5. PHP alapok
 6. Hálózati kommunikáció monitorozása
 7. Házi feladat bemutatása

Nagyzárthelyi

A zárthelyi anyaga a teljes adatbázisok témakör és az automaták és nyelvek témakör első része. Ezenkívűl előfordulhat még kérdés a webes szabványokról is.
Az adatbázisokhoz legjobb az előadásdiákat alaposan áttanulmányozni. A feladatok általában rövidek és egyszerűek, azonban gyakran rákérdeznek csak egy fél előadásdián említett dologra is!
Az automaták és nyelvek témakörhöz Vajk István - Automaták és nyelvek című jegyzetéből érdemes készülni.

Figyelem: 2012/13 tavaszi félévben kicsit megváltozott a tárgy oktatásának módja, így a számonkérések jellege is kicsit más lett.

Rendes ZH

Pót ZH

Vizsgák

A vizsga anyaga az adatbázisok, automaták és nyelvek valamint a számítógép hálózatok témakörök.

Az adatbázisokhoz legjobb az előadásdiákat alaposan áttanulmányozni. A feladatok általában rövidek és egyszerűek, azonban gyakran rákérdeznek csak egy fél előadásdián említett dologra is!
Az automaták és nyelvek témakörhöz Vajk istván - Automaták és nyelvek című jegyzetéből érdemes készülni.
A számítógép hálózatokat az előadásdiákból a legcélszerűbb tanulni. A tárgy tematikája és számonkérése 2013 tavaszán kisebb-nagyobb mértékben megváltozott, így a korábbi kidolgozott kérdések már nem fedik pontosan az anyagot!

A lentebb lévő vizsgák néhol elég hiányosak, rossz minőségűek. A legtöbb csak emlékezetből lettek leírva. Gyakorlásnak azonban jók.

Figyelem: 2012/13 tavaszi félévben kicsit megváltozott a tárgy oktatásának módja, így a számonkérések jellege is kicsit más lett.

Tippek

 • A tárgy alapjában véve egész jó, a házi ugyan nem sokban kötődik a tananyaghoz, de cserébe elég érdekes.
 • Az automaták és nyelvek részét az előadásoknak mindenképpen érdemes látogatni, mert a jegyzetből elég nehezen érthető meg az anyag, viszont előadáson számos példa elhangzik az algoritmusokra és nagyon jó táblajegyzet készül.
 • Az adatbázisok rész a diasorokból könnyen elsajátítható (érdemes mindjárt ki is próbálni a tanult utasításokat), azonban nagyon alaposan át kell tanulmányozni a diákat, mert nem ritka hogy rákérdeznek egyetlen dia egyetlen fél mondatára is.
 • A számítógép hálózatok rész elég nehezen tanulható a diákból, a régi jegyzet pedig elég elavult. Szóval itt is érdemes bejárni előadásra, hátha ott sikerül megérteni az anyagot.
 • A vizsga előtti konzultációra mindenképpen érdemes elmenni és az automaták részből megkérdezni minden algoritmust amit nem értetek. Az előadó készségéggel megold mindent, amit elé tesztek, tehát célszerű már előre felkészülni példákkal.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév