Informatika 1

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Pálvölgyi Tibor (vitalap | szerkesztései) 2016. február 9., 13:36-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sablon csonk.pngEz az új tanterv tárgya, a régiért lásd: Informatika 1 (régi)


Informatika 1
Tárgykód
VIIIAB04
Általános infók
Szak
villany
Kredit
5
Ajánlott félév
4
Keresztfélév
van
Tanszék
IIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
3 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
info1@sch.bme.hu


A tantárgy célja átfogó ismeretek nyújtása és szakmai alapozás a szakirányok számára a számítógépek felépítése, működése, számítógép-architektúrák, operációs rendszerek funkciói, belső szerkezete, működési elvei területén. A tárgy által nyújtott ismeretek birtokában a hallgatók képessé válnak konkrét számítógép-rendszerek és operációs rendszerek dokumentációinak gyors megértésére, üzemeltetési, konfigurálási, karbantartási feladatok gyors megtanulására.

A Digitális technika 2 előkövetelménye ezen tárgynak, az ott megtanultak tulajdonképpen megfeleltethetők az itt tanult módszerek, eljárások egy konkrét realizációjaként (Intel 8085 mikroprocesszor és perifériái). Az Informatika 1-ben tanultak rendszerezik ezen ismereteket, és betekintést adnak a későbbi termékek működésébe is (pl: Intel 80386 mikroprocesszor).

Követelmények

  • Előkövetelmény: A Digitális technika 2 című tárgy teljesítése.
  • Jelenlét: A tárgyból igazából nincs "rendes" gyakorlat. Az előadók a félév során pár alkalommal össznépileg a táblánál megoldanak néhány hasznos feladatot, melyek a számonkérésekben is gyakran előfordulnak. Az órák látogatása és a figyelés mindenképpen hasznos, de csak akkor ha az ember folyamatosan tanulgatja az anyagot, különben hamar elveszítheti a fonalat.
  • NagyZH: A félév közben 3 darab nagy zárthelyi van, mindegyiken 20 pontot lehet szerezni, ZH-ként nincs minimumkövetelmény. A pótlási héten a 3 közül egyet lehet pótolni vagy javítani.

A félévközi jegy a három zárthelyi eredménye alapján kerül megállapításra az alábbiak szerint:

 0-23 pont : 1
 24-32 pont: 2
 33-41 pont: 3
 42-50 pont: 4
 51-60 pont: 5 

Segédanyagok

Könyvek

Jegyzetek

Operációs rendszerek algoritmusok .ppt formátumban

ZH segédanyagok

Régi ZH-k

Régi vizsgák

A tárgy ugyan már nem vizsgás, de a felkészülésnek nem rosszak ezek a feladatok.

Tippek

  • A tárgy elég nehéz tud lenni, ha az ember nem figyel oda. Fontos, hogy a számonkérések erőteljesen nehezednek, tehát kiemelten fontos, hogy már a rendes ZH-ra alaposan felkészülj és ott átmenj, különben a pótZH-n sokkal nehezebb dolgod lesz.
  • ZH konzultációra szinte kötelező elmenni és megkérdezni minden algoritmusra/feladattípusra, amit nem értesz egy-egy példát, illetve azon fogalmakat tisztázni, amikkel nem vagy maximálisan tisztában. Az előadók készséggel segítenek és nagyon sokat lehet tanulni abban az 1-2 órában.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév
Megjegyzés:
A csillaggal jelölt négy szakirány-előkészítő tárgy közül egy a 6. félévben.