Impulzus

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tóth Ádám Aladin (vitalap | szerkesztései) 2017. április 24., 23:37-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Impulzus
Nyitás vagy gyűlés
Időpont
hétfő 19:00
Hely
919
Általános infók
Alapítás
1970/71
Körvezető
Tóth Nikolett
Reszort
Kultúr
Elérhetőségek
Levlista
impi@impulzus.com

Az Impulzus a VIK Hallgatói Képviseletének lapja, mely átlagosan évi 5-6 számmal és a nyári gólyaszámmal jelenik meg nyomtatásban, idén immár 43-ik évfolyammal. Az újság szorosan kapcsolódik a villanykar életéhez, szakmai és közéleti cikkeket és tanárinterjúkat tartalmaz. A lap egyik fő jellemzője, hogy cikkeink és az újságban megjelenő fényképek, rajzok, illusztrációk mind saját szerkesztőink munkái. Megjelenés után a BME IQ-blokkjában található épületekben (I és Q épület), illetve két villanykaros hallgatókat elszállásoló kollégiumban: a Nagytétényi Úti Kollégiumban, illetve a villanykari kollégiumban, a Schönherz Zoltán Kollégiumban kereshetitek, elektronikus formában pedig az újság honlapján olvashatjátok régebbi számainkat és a blogunkat. Jelenlegi szerkesztőségünk átlagosan 16 aktív tagot számlál.

Impulzus logo.png

Átlagos példányszámunk: 1000
Az újság jelenlegi mérete: nyomdai B5
ISSN 1418-0529 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0745 (Online)

Történet

Az impulzus rövid története

Az Impulzus története a honlapunkon olvasható teljes formában.

A történelmi összefoglalóért köszönet illeti Kereskényi Balázs korábbi főszerkesztőt.
Első számuk 1971-ben jelent meg – bár az impresszum szerint szerkesztését már 1970-ben elkezdték –, a Budapesti Műszaki Egyetem KISZ szervezetének kollégiumi lapjaként, a KISZ bizottság által megbízott szerkesztőgárda készítésével. Az 1971/1-es szám köszöntőjében a lapot „oktatáspolitikai és szakmai” folyóiratként definiálják a szerkesztők, és külön kiemelik, hogy nem kívánnak eltérni eredeti profiljuktól például kulturális témájú cikkekkel. [...]
1974-ben jelenik meg két szám, ezek már tartalmaznak verseket, és fotókat is, a kor színvonalához, és a többi kari újsághoz képest jó minőségben. Ahogy a belső borítón olvasható, minden számban egy villamoskari fotós munkáit szeretnék bemutatni. Ezeket a számokat már nevesített szerkesztőbizottság készíti, az impresszum tartalmazza a szerkesztőség címét is, ami érdekesség, hogy ez még a Budai várban található. Ekkor alakul ki az Impulzus jellegzetes I betűje, amelyet mind a mai napig megtartott a logójában az újság. [...]
1976-tól kéthetente jelenik meg az újság, 16 oldalon, Kunert Zoltán első felelős szerkesztőt Gönci János váltja. Ebben az évfolyamban, szeptemberben gólyaszámuk is megjelenik. Az egyetemi életet a szerkesztők egy egyetemista fiktív naplójával mutatják be. Írnak a könyvtárról, a kulturális életről, az érdekvédelemről. Természetesen bemutatkozik a KISZ, sőt rögtön egy helyzetgyakorlattal is meghozzák a leendő elsősök kedvét a KISZ-es munkához: a KISZ titkár helyzetébe kell beleképzelniük magukat, és így ennek megfelelő szituációkat képzeletben megoldani a leírások alapján. Leírják a kollégium szervezeti felépítését, a bent található szakmai, tanulmányi lehetőségeket, politikai továbbfejlődést, bemutatják a sportolási és kulturális életet. Találunk benne térképet, és válogatást az elmúlt évfolyam legjobb cikkeiből. Későbbi számaikban alkalmanként megjelenik a Gólyaoldal című rovat, amely egy-egy gólya által beküldött írást közöl. [...]
1979 februártól Matkovics Frigyes állt a szerkesztőség élére. [...] Ebben az évfolyamban találhatunk egy cikket a KISZ vezetőség egyik üléséről, melyen kritizálták az Impulzust, hogy „nem tükrözi eléggé a kar nyüzsgő életét” és nem „használják megfelelően a KISZ politikai eszközeként”. Ennek megszűntetésére azt határozták el, hogy a KISZ Vezetőség tagok gyakrabban fognak írni a lapba. Az ’79-es évfolyammal más problémái is voltak a KISZ-nek. Decemberben megjelenő karácsonyi és év végi búcsúszámuk címlapja egy rajzolt női feneket ábrázol, aminek egy részét egy szintén rajzolt rózsával takartak el. Erre a címlapra az egyetemi KISZ-bizottság sajtófelelőse engedélyt adott, nyomdából kijövet azonban a kari KISZ vezetőség nem engedte megjelenni a lapot, kötelezték a szerkesztőséget a példányok megsemmisítésére. [...]
Az 1986-os év gólyaszáma már hasonló a mostani Impulzus gólyaszámokhoz. Ugyanúgy megtalálható benne az egyetemi szótár, kollégiumi szótár (persze korántsem olyan változatban, mint napjainkban), a kollégiumi körök bemutatása, viszont az elmúlt évfolyam cikkválogatása hiányzik. A tizennegyedik évfolyam első számától megjelenik az a logó, amit az Impulzus a mai napig használ, azaz tizenkilenc éve. Ebben az évfolyamban a Schönherz Kupa alkalmából különszámuk jelenik meg. A 200. szám egy A/5-ös méretű 82 oldalas füzet, színes fotóval a borítóján. Lapjain nyomon követhetjük az elmúlt év Impulzusainak logóit, láthatunk képeket a régi szerkesztőségi életből és interjút az alapítókkal. Ezen szám felelős szerkesztője Tevan Imre, ma az index.hu főszerkesztő-helyettese. [...]
A kilencvenes évek közepétől egyre gyakrabban jelenik meg színes címlappal az újság, ezeket a hirdetésekből származó bevételekből fedezik. A kétheti megjelenésről egy idő után átálltak a havira, így a szorgalmi időszakban átlagosan 5-6 szám jelenik meg és a nyári gólyaszám, valamint egy különszám a hallgatóiképviselő-választásra. Az utóbbi néhány évben az újságban tartalmának stabil gerincét biztosítják a Hallgatói Képviselet hírei, riportok, amelyekben egy-egy olyan témát járnak körül, mint az ösztöndíjosztás, vagy éppen változások egy-egy tárgy oktatásában. Rendszeres rovat az utóbbi néhány év során kialakult tanárinterjú, melynek keretében mindig egy – a diákok és a szerkesztőség által is kedvelt – oktatót szólaltatnak meg, vagy az önmagáért beszélő névvel rendelkező MusicMania. Majdnem minden számunkban beszámolnak különböző rendezvényekről, úgy, mint a nyári fesztiválokról, filmszemléről, egyetemi és kari megmozdulásokról, közölnek színházkritikát, filmekről, koncertekről jelentetnek meg élménybeszámolókat.

Díjak és kitüntetések

Az Impulzus 2000-ben és 2004-ben az 1., 2002-ben a 3. helyet szerezte meg, 2003-ban és 2005-ben dicséretben részesült a DUE (Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Országos Diákújság Pályázatán, valamint 2004-ben egy tanárinterjú a MESE (Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület) Év Írása díját nyerte el.

Az újság

Rendszeres számok

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Azon fájlok, amelyek nagyobbak mint 12,5 MP
A 42. évfolyam számai (2014/15)

Az villanykarra érkező gólyák először a Gólyaimpulzussal találkoznak, melyet felvételük után kapnak meg nyáron, levélben. Ez a szám a Gólyatáborról, a beiratkozásról, és az egyetemi, kollégiumi életről tartalmaz cikkeket. Népszerű része a minden évben megújuló motivációs cikkek, melyeket diákok és tanárok egyaránt írnak a gólyáknak szánt üzenetekkel, valamint az újság közepén található, kivehető előtanulmányi rend poszter. Minden évben megtalálható benne a nagyszótár, mely az egyetemi élet fontos fogalmait tartalmazza (ZH, PPZH, aláírás...), illetve az első éves tárgyak leírása.

Az utóbbi években a Gólyaimpulzustól külön vált a Gólyakalauz, mely mindenki számára elérhető már szeptember elején a kihelyezett újságtartókban. Ebben a számban leginkább a közéletben és Budapesten igyekszik eligazítani az olvasókat, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gólyákat (vagy épp felsőbb éveseket) segítse abban, hogy megismerjék a város lehetőségeit: a parkokat, színházakat, a kollégium közelében lévő éttermeket és egyéb vendéglátó ipari egységeket.

Az Impulzus "első" száma általában a Schönhertz Qpához kapcsolódik, annak történetével és korábbi éveivel foglalkozik. Ebben a számban már komolyabb szerepet kap a szakmai oldal is, tanárinterjúkkal és különböző vállalatokat bemutató cikkekkel, hirdetésekkel is találkozhat az olvasó. A szakirányválasztást a Szakirányimpulzus segíti,mely az őszi félév végén jelenik meg, és részletesen mutatja be a karunkon található szakokat. A második félév elején, a Gólyaszerdával összekapcsolva jelenik meg a kollégiumi köröket bemutató számunk, mely a gólyák csatlakozását segíti ezekhez. A Simonyi konferenciára egy újabb szakmaibb számmal készülünk, melynek fő témája a konferencia programja, és az ott megjelenő cégek bemutatása. Nyárra készülve pedig a fesztiválszám segít a kikapcsolódásban és a programtervezésben.

Megjelenések

Az Impulzus korábbi számai olvashatók az oldalunk archívumában, a 38. évadig visszamenőleg, illetve a korábbi számok digitalizálása is folyamatban van. Az újságnak ezen kívül 2015 óta állandó blogja is van, ahol az újságba nem bekerülő szakmai, közéleti és egyéb aktualitások, cikkek olvashatóak. Az oldal új tartalmairól és egyéb érdekességekről a Facebook oldalunkat lájkolva is értesülhetsz.

Szerkesztőség

Szerkesztőségi gyűlés

A szerkesztőségi gyűléseket hétfőnként este 7 órakkor tartjuk a Schönhertz kollégium 919-es szobájában. Ezek az ülések nyíltak, és minden érdeklődőt, csatlakozni kívánót szeretettel várunk rájuk!

Tagjaink

Legrégebbi tagjainkat és elérhetőségüket megtaláljátok a honlapunkon!