Hangszerek fizikája

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hangszerek fizikája
Tárgykód
VIHIJV68
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
HIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
rendesen tanulni kell
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli (ötösért szóbeli)
Elérhetőségek


A tárgy megismerteti a hallgatókat a hangszeres hangkeltés fizikai mechanizmusával. Bemutatja a fontosabb hangszerelemek – húrok, rudak, lemezek, membránok, rezgő légoszlopok – mechanikai és akusztikai rezgéseit leíró matematikai-fizikai modelleket. Ismerteti a hangszertestekről történő hanglesugárzás fizikai folyamatát és a fontosabb sugárzási modelleket, valamint bemutatja a hang emberi észlelésének fizikai folyamatát és fontosabb elemi modelljeit. A tárgy a fizikai rendszerek leírása során hangszertörténeti és a fizikai folyamatokból származó alapvető zeneelméleti ismereteket is tárgyal. A tárgy számos demonstrációval (audio demonstráció, hangszereken végzett mérés, numerikus szimuláció) mutatja be a a fizikai modellek és a valóság közötti hasonlóságokat-eltéréseket.

Követelmények

  • Jelenlét: Az előadásokon való részvétel nem kötelező, de erősen ajánlott.
  • NagyZH: A félév második felében 1 nagyzárthelyit kell legalább elégséges szintre teljesíteni az aláírásért. Két pótlási lehetőség van.
  • Vizsga: A vizsga írásbeli példamegoldásból áll. Bármilyen írásos segédanyag használható. A legalább elégséges írásbeli vizsga és a nagyZH alapján maximum négyes megajánlott jegy szerezhető. Lehetőség van szóbelizni is, de ott már semmilyen segédanyag nem használható. Szóbeli esetén a végső jegy a nagyZH, írásbeli vizsga és a szóbeli átlagából adódik.

Segédanyagok

  • Tanszéki honlap - Itt megtalálható a tárgyhoz kiadott hivatalos elektronikus jegyzet, mely ugyan kissé terjedelmes, de teljesen lefedi az anyagot. Ezenkívül fellelhető itt még számos egyéb segédanyag, köztük sok régi ZH és vizsga hivatalos megoldásokkal együtt.

Vélemények

2013/14

  • Az előadások érdekesek voltak, de elég tömény fizika és matek, szóval aki nem látott még differenciálegyenleteket és komolyabb integrálást, annak lesznek kellemetlen pillanatai az anyag megértésével. A ZH-ban, vizsgában szerencsére nem kérnek vissza semmi ilyesmit és bármit lehet használni, akár még laptopot is. Ennek ellenére nem egy ingyenkredit.
    Összességében az előadások jók, de a nagy részük tömény egyenletmegoldás és levezetés, szóval csak olyannak ajánlom, aki szereti a matekot, fizikát és nem mellesleg van némi zenei előképzettsége is. - Panni, 2014 tavasz