Hálózati alkalmazások fejlesztése UNIX alapon

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 21., 20:05-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Leírás

A tárgy az, ami a neve: puttyval belépve a hafu szerverre, programozni kell. Az előadások témájához minden héten tartozik egy labor. Ezek script (shell), c, php és egy kis html ismereteket igényelnek. Tárgy felelőse Gefferth András, ő scriptről, unix/linux-ról, shell-ről, php-ről tart előadásokat. Előad még Moldován István socket programozásról (kliens-szerver, blokkoló/nem-blokkoló, biztonságos socket, webszolgáltatások-cgi), Németh Felicián Network Simulator-ról és Zömbik László tanúsítványokról, SSL/TLS-ről, IPSec-ről.
Előadások nem kötelezőek, de az aheti labor kötődik az anyagához. 12-14 laborból (attól függ, mennyit lehet megtartani - szünetek stb.) 8-9-en ott KELL lenni, kb. az aláírásért. Egy labor kötelező az IP alapok című.
Házi feladatot kötelező csinálni, kihirdetnek programozási feladatokat, de ki is lehet találni, egyeztetve az oktatókkal. A honlapon találhatóak példák a múlt félévről. 5-7 héten adják és vizsgaidő 3 hétig bezárólag kell leadni.
Ha csak egy laborról maradsz el , akkor a Házira megajánlanak jegyed. Szóveli vizsga van, minden tanár a maga anyagrészéből kérdez kötetlenül.

Ajánló

Az előadások nekem nem mondtak sok újdonságot (infoKomm szakirány), de érdemes bejárni, mert lehet, hogy vizsgára kerül a végén sor. Amúgy közepes színvonalúak, ahol van slide (majdnem mindenkinél), ott nem mondanak sokkal többet, mint ami fenn van.
A laborok hasznosak, ha érdekel a téma. Van ami kemény és csak kevés embernek lehet érdekes (ns), de alapvetően ezekből lehet igazán tanulni, főleg, hogy jó alapok a házi megírásához. 05/06/02 félévben péntekenként voltak laborok és az ott kapott feladatsort el lehetett kezdeni ott, de nem volt kötelező, viszont van névsor! Általában 2-3 nap munkaidőt adtak, de ez akár 5-re is megnőtt egy-egy nagyobb feladat esetén.
A vizsgán a "Mit is kérdezzek...?" szindróma a jellemző, mert nincs tételsor, szubjektív a vizsgakérdés és az osztályozás is, ezért inkább ajánlott a laborra bejárás és Házi készítés. Néhol olyanról érdeklődtek, amiről nem volt szó órán, de benne van a témakörben, szóval ha mégis ide kerülsz, érdemes utánanézni... mindennek.

-- gydani - 2006.06.16.