Gyógy- és strandfürdők

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csernák Dominik (vitalap | szerkesztései) 2023. május 30., 15:10-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Követelmények)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyógy- és strandfürdők
Tárgykód
EOVKAV29
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
EMK-VKKT
Követelmények
Jelenlét
ajánlott
Minimális munka
4-6 óra
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
már nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Az Építőmérnöki Kar tárgya. Úgynevezett választható törzsanyag a Neptun szerint.

Évközben 8-10 előadás van. Ennek alkalmával történetek, képek, érdekességek fürdők, strandok történetéről, létesítéséről, üzemeltetéséről. 1-2 meghívott előadó is szokott lenni - fürdőigazgató, uszodaépítő. Ilyenkor specifikusabb témákról van szó.
A félév végén 2-2 alkalommal nyílik lehetőség üzemlátogatásra egy strand- és egy gyógyfürdőbe.

A tárgy előadója: Dr. Raum László

Követelmények

 • Jelenlét: Az előadásokon való jelenlét nem kötelező, de ajánlott. A félév során az előadások időpontjában, azzal párhuzamosan fürdőlátogatások is vannak, ezek közül 1 alkalmon ajánlott a jelenlét.
 • NagyZH: A tárgyból 1 ZH van, amely 25 darab egyenként 1 pontos feleletválasztós kérdésből áll. Megajánlott jegy nélkül kötelező megírni a ZH-t a tárgy teljesítéséhez.
 • Végső jegy: A zárthelyire kapott osztályzat.
 • 2023.05. ponthatár:
  • 0-20 pont: elégtelen
  • 20-27 pont: elégséges
  • 28-35 pont: közepes
  • 36-43 pont: jó
  • 44-50 pont: jeles
 • Megajánlott jegy: Megajánlott 5-ös szerezhető. A félév során lévő előadásokon 3 előre nem bejelentett alkalommal katalógust tartanak, ezek közül a megajánlott jegyhez mindhárom alkalmon jelen kell lenni, valamint a félév során részt kell venni egy fürdőlátogatáson a Gellért-fürdőben ahol szintén katalógus van. Ha valaki részt vett egy fürdőlátogatáson és jelen volt a 3 katalógusos előadáson is, megajánlott 5-öst kap a tárgyból. Ha valaki olyan előadás időpontjában van fürdőlátogatáson, amin katalógus van, akkor a fürdőlátogatásra és az előadásra is megkapja a jelenlétet.

ZH-k

Vélemények

2006/07

 • Röviden: Van valamennyi óra. Ezek túlnyomó többsége fürdőlátogatással telik.
  Órák: Az első órára érdemes elmenni, mert ott elhangzik minden ami a félév során fontos. Utána nem is nagyon van óra, vagy ha van, akkor is nagyon rövid. Esetleg van vendégelőadó és akkor hosszabb. A tanár mondja meg mindig, hogy mikor milyen óra lesz, illetve a tanszéken is ki szokta függeszteni.
  Ebben a félévben a következőképpen nézett ki a tárgy. Első órán tájékozató. A félév során két fürdőt látogattunk meg - Dagály, Gellért utóbbi nagyon érdekes volt. Ezek mind az órák időpontjában vannak. Az embereket 3 csoportra osztják vagy még többre a létszámtól függően. Minden csoport egy-egy óraidőpontban megy látogatni. Ha egy időpontban voltál, akkor a következő heted szabad és így tovább. Ez így összesen 6 órát foglal a félévben. A többi vagy rövid, vagy vendégelőadó (max egy szokott lenni, ha egyáltalán van) vagy nincs megtartva.
  Fürdőlátogatások: Az elején bevisznek a fürdő legeldugottabb helyeire, medencék alá, gépész házba, még a Gellért tér alatt is járhatsz egy sötét, párás forrásnál. Ez kb 1-1,5 óra maximum. Ezután opcionálisan bent lehet maradni a fürdőben amíg be nem zár.
  A félévi követelmény egy dolgozat leadása valamelyik strandfürdőről. Ez kb 4-5 oldal szöveget jelent max 10 oldal képekkel egyebekkel. Erre kapsz egy jegyet.
  Én csak ajánlani tudom. - 2006 ősz
 • A házi feladatot leadni a tanszéken kell, amiről tudni kell, hogy hol van - ha átmész a K épület és a könyvtár között, a híd alatt, a Gellért tér irányába, és nem mész ki a kapun, hanem körbenézel, akkor a vízcsepp-szobrot kell keresni, meg egy alacsony, különálló épületet.
  Amikor én adtam le, külön doboza volt az indexeknek/műveknek. 6-8 oldal, értelmes témáról, képekkel. Külalak nem tudom, számít-e, én fekete-fehéren nyomtatva, bal felső sarkában egy gémkapoccsal tűzve adtam le, borító és kötés nélkül, és nem vont le érte semmit, ötös lett. Idézet az előadótól: "Mindent el szoktam olvasni, és az internetről, innen-onnan összeollózott munkák kevesebbet érnek". Tehát legyen olvasmányos.
  Sajnos fogalmam sincs, mennyire veszi komolyan a szakmai részét, én mindenesetre beleírtam az első öt sor valamelyikébe, hogy informatikusnak készülök, folyékony dolgokhoz nem értek - gyakorlatilag csak történeti dolgokról írtam (gyógyfürdő kiválasztása + internet + könyvtár = mese). Talán az ijesztett meg, hogy valamelyik órán megjegyezte, hogy szívesen venné, ha az ilyen érdeklődésű hallgatók elmásznának valami gyógyfürdőbe, és felvennék a kapcsolatot az ottani üzemeltető mérnökkel, meg kérnének némi anyagot tőle a munkához...
  Hátöö, volt jobb hétvégi programom is... - Ricsi, 2007 tavasz

2009/10

 • Még mindig 4-5 előadás van egy félévben, egy "kötelező", aminek ki volt téve az időpontja a tanszéken. Volt katalógus is, de nem tudom mennyit számít a végső értékelésben. Két fürdőlátogatás is volt, szintén előre meghirdetve a tanszéken, illetve előadáson - gellértes nagyon jó volt. Az értékelésről nem tudok objektívan nyilatkozni, mivel egriként annyira érdekelt a dolog, hogy felderítettem az egri fürdők teljes történelmét, könyvekből, strandmérnököktől, stb. :) Így ötöst kaptam. - 2009 ősz

2015/2016. tavasz

 • Az előadásokat kevesen látogatják, pedig vannak érdekes részek és jó vendégelőadók (például ebben a félévben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója is). Vannak néha prezentációs diasorok, de azokon alig van információ, és az interneten sem teszik elérhetővé. Idei újdonság, hogy most már nincs ház feladat, hanem 1 darab zárthelyi dolgozatot kell megírni, ami 50%-től elégséges, ahol kifejtős, illetve az üzemlátogatásokhoz kapcsolódó kérdések vannak.
 • Nekem kicsit csalódás volt a tárgy. Az előadó szerintem előadónak alkalmatlan, nagy teremben, mikroport nélkül, halkan beszél, nem összeszedettek a gondolatai, még diasor mellett is össze-vissza beszél mindenről. Nem tudja kezelni a hallgatóságot. Nem kommunikál velünk (tárgyhonlapon nincs fent semmi infó, csak pár diasor kerül fel, nem teszi közzé a ZH információkat, eredményeket, stb.). A legmeglepőbb húzása az volt, amikor ZH írásra bezsúfolódott mindenki a terembe, 10 percig hadovált valamit, hogy hú de sokan vagyunk, majd közölte, hogy ő ennyi embert nem tud kezelni, mi viszont tudunk sétálni, ezért a névsor második fele menjen el sétálni és 20 perc múlva jöjjön vissza... WTF Már pótlási időszak van, de a ZH eredményemet még mindig nem tudom, gyanítom, hogy a tanszéken rakta ki papíron, de csak azért sem vagyok hajlandó bemenni és megnézni. Elég meglepő, elképesztő és elszomorító, hogy vannak még ilyen tanárok az egyetemen. Amúgy kedves, jó szándékú ember, de nem egyetemi tanárnak való. Nemes Dávid (vita)

2018/2019. ősz

 • Könnyen teljesíthető tantárgy. Nekünk péntek délután kettő és négy között voltak az előadások, amelyekből a sok szünet miatt (halottak napja, nyílt nap) végül csak 5 előadás volt megtartva, amelyek közül kettőt vendégelőadók tartottak (az egyiken volt katalógus). Az üzemlátogatások a tanórák idejében voltak, mi a Rudasba és a Gellértbe mentünk, egyiken sem volt katalógus. A 10 feladatból álló ZH-ra tökéletesen fel lehet készülni 2 óra alatt a tantárgy oldalán található 3 db diasor segítségével. Összességében szerintem megérte felvenni a tantárgyat, érdekesek voltak az előadások és a fürdőlátogatások is, amelyek során olyan helyekre is betekintést nyertünk, ahova egy átlag "civil" nem. Kifejezetten ajánlom ezt a tárgyat szabadon választhatóként. -- marsoska