GYIK - Schönherz

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szedjani (vitalap | szerkesztései) 2013. január 24., 16:59-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Beléptető rendszer)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vendégfogadás

Hogyan fogadhatok vendéget?
Vendégedet a recepción kell regisztráltatnod, fényképes igazolvány alapján. A vendégedért mindig Te vállalod a felelősséget!
Hogy tudsz nappali vendéget fogadni?
A nappali vendégfogadási idő reggel 7-től hajnali 4-ig tart, de csak abban az esetben, ha hajnal 1 előtt beregisztrálod a vendéget. Ha a vendég nem hagyja el a kollégiumot 4-ig, akkor 1600Ft büntetést kell fizetnie.
Hogy tudsz éjszakai vendéget fogadni?
Fontos megjegyezni, hogy az előbbiek – a hajnali 4-ig való bennmaradás – nem vonatkozik a külsős illetőre, ha éjfél után érkezik. Ekkor már csak éjszakai vendégként tudod fogadni, és ha 1 óráig beregisztrálod, akkor ez neki csak 800 Ft-ba fog kerülni. Ellenben, ha utána iratod be őt éjszakára, már 1600 Ft-ot kell fizessetek!
Villanykarosként is szükségem van vendégfogadóra?
Villanykarosok diákjukkal egyedül is látogathatják a kollégiumot nappali vendégként a Hallgatói Képviselet vendégeként, ellenben éjszakára szükséges egy kollégista vendégeként regisztrálnod magad.
Sokszor járok a kollégiumba, minden esetben szükséges egy vendégfogadóval regisztráltatni magamat a portán?
Külsősként állandó vendégkártyát is igényelhetsz, így a vendégfogadód egy félévre vállal érted felelősséget.
Hogyan juthattok be külsősként egy kollégiumi rendezvényre
Nagyobb rendezvények esetén a földszint, vagy annak bal fele el van zárva a ház többi részétől. Ekkor a forgóvilla érintése nélkül is bejuthatsz a házba.
Kisebb rendezvények esetén az eseményt szervező kör vendéglistát adhat le a portán, s ez alapján vendégfogadó nélkül is bejöhetsz a kollégiumba, amennyiben rajta vagy a listán.

Beléptető rendszer

Hogyan juthatok be a házba?
A házba belépni bentlakóként vagy vendégként csak és kizárólag a forgóvillákon keresztül lehet a belépőkártya lehúzása után. A forgóvillákon való átugrálás szigorúan tilos és fegyelmi eljárást von maga után.

Kulcsok

Elhagytam a szobakulcsom, mi a teendő?
A kulcsról nem készíthető másolat. Ha elhagyod a kulcsodat, jelentsd a portán. Ez esetben a zárcsere költségét neked kell fizetned, ami nagyon nem olcsó mulatság. Viszont nem érdemes trükközni, legkésőbb kiköltözésnél úgyis kiderül (a kulcsokon rajta van a szobaszám, tehát a gondnoknő pontosan tudja, melyik kulcs melyik lakóhoz tartozik). A te érdeked is, hogy a szobához csak neked és a szobatársaidnak legyen kulcsa.
Mit tegyek, ha kizártak a szobámból?
Várd meg a szobatársad vagy keresd az Ügyeletes mentort!
Hogy juthatok be a klubszobákba?
A klubszobákba való bejutás sokféleképpen működik. Egyes klubszobákba csak megfelelő jogosultságokkal bíró RFID kártyával lehet bejutni, amíg más klubszobák kulcsait a körvezetőnél vagy az általa megbízott embernél találod.
Hol találom a nagytermek kulcsait?
A nagytermek kulcsaid az aktuális hetifőnöknél találod.
Hol találom a nagykonyha kulcsát?
A nagykonyha kulcsát a Szolgáltató Reszort vezetőjénél találod.
Hogy jutok be a biciklitárolóba?
A biciklitároló kulcsait a portán veheted fel fényképes igazolványért cserébe.
Hogy jutok be a konditerembe, ha az zárva van?
A konditerem kulcsát a portán veheted fel a kondibérletedért cserébe.

Liftek

Hogyan használjam a liftet?
  1. Gépeld be a liftközökben található billentyűzeten, hová akarsz menni.
  2. A panel kijelzi - pl. az >A jellel - hogy a jobb oldali (A jelű) kisliftbe szállj be.
  3. Ha megjön a lift, szállj be.
Lehetséges egyéb válaszok a ">A" jelzés mellett:
  • XX - jelenleg nem áll rendelkezésre lift.
  •  ?? - nem létező szintet írtál be, a saját tartózkodási helyedet írtad be.
A lifteket mindenki saját felelősségére használhatja a kifüggesztett használati utasításnak megfelelően, a tűz- és balesetvédelmi rendszabályok figyelembevételével.
Mit tegyek, ha beszorultam a liftbe?
Ha sikerült beszorulni a liftbe, akkor a vészcsengő gomb megnyomásával kell a portára üzenni. Ezt egy pillanatra határozottan meg kell nyomni, és utána egyfolytában jelez a portán addig, amíg a portás nem nyugtázza (a liftben egy normál csengő egy pillanatra megszólal). Ezután nyugodtan nyomjuk meg még 2-3 alkalommal, várjuk meg a nyugtázásokat, hogy a portás biztos legyen benne, hogy nem téves a riasztás.
A liftszerelő érkezése hétfőtől péntekig 16-08 óra között 10 perc, 8-16 óráig 15-60 perc, hétvégén egész nap 10-90 perc, mivel ilyenkor nincs egyetemi ügyelet, és az érkezési idő attól függ, hogy milyen messze lakik az épp ügyeletes szerelő. Amíg a liftszerelő engedélyt nem ad a hibás lift elhagyására, vagy a szinten szabályosan ki nem nyílik az ajtó, addig az ajtóhoz nyúlni, a kiszállást megkísérelni életveszélyes és tilos!
Mit tegyek, ha más szorult a liftbe?
Ha más szorult a liftbe és segítséget kér, azt a portán személyesen jelentsétek be a lift és az emelet megnevezésével, majd a benn ragadtakat nyugtassátok meg. Ha klausztrofóbiás az illető, kérjétek meg, hogy ne verje szét a fülkét, tartsátok szóval.
Mi történik tűzjelzés esetén a liftekkel?
A liftek szerves részei a tűzbiztonsági rendszernek. Tűzjelzés esetén a liftek automatikusan a földszintre érkeznek. A C lift mint biztonsági lift az erre jogosultsággal rendelkezők (Üzemeltető, tűzoltók) számára alkalmas a tűzjelzés ellenőrzésére, illetve tűzoltásra, esetleg mentésre.

Telefonok

Hogyan használjam a telefont, ha egy másik szobát szeretnék felhívni?
A 6-os szám lenyomása után a szobaszámot üsd be. A háromjegyű szobaszámok esetén 6-os után egy 0-st is nyomj le. (pl. a 616-os szobát a 60616 kombinációval tudod hívni.)
Mennyibe kerül mindez nekem?
A házon belüli telefonszolgáltatás ingyenes.

Dohányzás

Hol lehet dohányozni?
Az épületben dohányozni 2012. január 1-je óta szigorúan tilos, fegyelmi tárgyalást von maga után. A lépcső mellett, a zászlók felőli oldalon van kialakítva csikktartó, az épület előtt csikkhalom eltüntetése végett.