„GYIK - Schönherz” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(→‎Technikai probléma: (új szakasz))
(→‎Közélet: (új szakasz))
104. sor: 104. sor:
 
;Mi a teendő, ha probléma van a szoba berendezésével?
 
;Mi a teendő, ha probléma van a szoba berendezésével?
 
:Amennyiben technikai jellegű problémával találkozol a szobádban (például lejár a kilincs, laza a csap, szorul a fiók), írj a gondnok@sch.bme.hu címre, s valószínűleg egy munkanapon belül javításra kerül.
 
:Amennyiben technikai jellegű problémával találkozol a szobádban (például lejár a kilincs, laza a csap, szorul a fiók), írj a gondnok@sch.bme.hu címre, s valószínűleg egy munkanapon belül javításra kerül.
 +
 +
== Közélet ==
 +
 +
;Dolgozhatnak külsősök is körökben?
 +
:Igen. Körvezető és körgazdaságis viszont csak kollégista lehet.
 +
 +
;Milyen kollégiumi belépők léteznek?
 +
:Ötféle belépő létezik.
 +
:* Diákotthoni Belépő '''(DO)''' a kollégistáknak.
 +
:* Kollégiumi Belépő '''(KB)''', a körök tisztségviselőinek és meghatározó embereinek.
 +
:* Állandó Belépő '''(ÁB)''' a körök vezetőinek.
 +
:* Örökös Belépő '''(ÖB)''' a nevelőtanároknak.
 +
:* Külsős DO '''(KDO)''' a külsősöknek.
 +
:A KB és az ÁB a kollégiumért végzett munkád elismerése, komoly kedvezmények is járnak vele (háló, body, bulik, etc.). Az ÁB-kat a félévnyitó vacsorán ünnepélyes keretek között adja át a Kollégiumi Bizottság elnöke.

A lap 2013. január 24., 17:08-kori változata

Vendégfogadás

Hogyan fogadhatok vendéget?
Vendégedet a recepción kell regisztráltatnod, fényképes igazolvány alapján. A vendégedért mindig Te vállalod a felelősséget!
Hogy tudsz nappali vendéget fogadni?
A nappali vendégfogadási idő reggel 7-től hajnali 4-ig tart, de csak abban az esetben, ha hajnal 1 előtt beregisztrálod a vendéget. Ha a vendég nem hagyja el a kollégiumot 4-ig, akkor 1600Ft büntetést kell fizetnie.
Hogy tudsz éjszakai vendéget fogadni?
Fontos megjegyezni, hogy az előbbiek – a hajnali 4-ig való bennmaradás – nem vonatkozik a külsős illetőre, ha éjfél után érkezik. Ekkor már csak éjszakai vendégként tudod fogadni, és ha 1 óráig beregisztrálod, akkor ez neki csak 800 Ft-ba fog kerülni. Ellenben, ha utána iratod be őt éjszakára, már 1600 Ft-ot kell fizessetek!
Villanykarosként is szükségem van vendégfogadóra?
Villanykarosok diákjukkal egyedül is látogathatják a kollégiumot nappali vendégként a Hallgatói Képviselet vendégeként, ellenben éjszakára szükséges egy kollégista vendégeként regisztrálnod magad.
Sokszor járok a kollégiumba, minden esetben szükséges egy vendégfogadóval regisztráltatni magamat a portán?
Külsősként állandó vendégkártyát is igényelhetsz, így a vendégfogadód egy félévre vállal érted felelősséget.
Hogyan juthattok be külsősként egy kollégiumi rendezvényre
Nagyobb rendezvények esetén a földszint, vagy annak bal fele el van zárva a ház többi részétől. Ekkor a forgóvilla érintése nélkül is bejuthatsz a házba.
Kisebb rendezvények esetén az eseményt szervező kör vendéglistát adhat le a portán, s ez alapján vendégfogadó nélkül is bejöhetsz a kollégiumba, amennyiben rajta vagy a listán.

Beléptető rendszer

Hogyan juthatok be a házba?
A házba belépni bentlakóként vagy vendégként csak és kizárólag a forgóvillákon keresztül lehet a belépőkártya lehúzása után. A forgóvillákon való átugrálás szigorúan tilos és fegyelmi eljárást von maga után.

Kulcsok

Elhagytam a szobakulcsom, mi a teendő?
A kulcsról nem készíthető másolat. Ha elhagyod a kulcsodat, jelentsd a portán. Ez esetben a zárcsere költségét neked kell fizetned, ami nagyon nem olcsó mulatság. Viszont nem érdemes trükközni, legkésőbb kiköltözésnél úgyis kiderül (a kulcsokon rajta van a szobaszám, tehát a gondnoknő pontosan tudja, melyik kulcs melyik lakóhoz tartozik). A te érdeked is, hogy a szobához csak neked és a szobatársaidnak legyen kulcsa.
Mit tegyek, ha kizártak a szobámból?
Várd meg a szobatársad vagy keresd az Ügyeletes mentort!
Hogy juthatok be a klubszobákba?
A klubszobákba való bejutás sokféleképpen működik. Egyes klubszobákba csak megfelelő jogosultságokkal bíró RFID kártyával lehet bejutni, amíg más klubszobák kulcsait a körvezetőnél vagy az általa megbízott embernél találod.
Hol találom a nagytermek kulcsait?
A nagytermek kulcsaid az aktuális hetifőnöknél találod.
Hol találom a nagykonyha kulcsát?
A nagykonyha kulcsát a Szolgáltató Reszort vezetőjénél találod.
Hogy jutok be a biciklitárolóba?
A biciklitároló kulcsait a portán veheted fel fényképes igazolványért cserébe.
Hogy jutok be a konditerembe, ha az zárva van?
A konditerem kulcsát a portán veheted fel a kondibérletedért cserébe.

Liftek

Hogyan használjam a liftet?
 1. Gépeld be a liftközökben található billentyűzeten, hová akarsz menni.
 2. A panel kijelzi - pl. az >A jellel - hogy a jobb oldali (A jelű) kisliftbe szállj be.
 3. Ha megjön a lift, szállj be.
Lehetséges egyéb válaszok a ">A" jelzés mellett:
 • XX - jelenleg nem áll rendelkezésre lift.
 •  ?? - nem létező szintet írtál be, a saját tartózkodási helyedet írtad be.
A lifteket mindenki saját felelősségére használhatja a kifüggesztett használati utasításnak megfelelően, a tűz- és balesetvédelmi rendszabályok figyelembevételével.
Mit tegyek, ha beszorultam a liftbe?
Ha sikerült beszorulni a liftbe, akkor a vészcsengő gomb megnyomásával kell a portára üzenni. Ezt egy pillanatra határozottan meg kell nyomni, és utána egyfolytában jelez a portán addig, amíg a portás nem nyugtázza (a liftben egy normál csengő egy pillanatra megszólal). Ezután nyugodtan nyomjuk meg még 2-3 alkalommal, várjuk meg a nyugtázásokat, hogy a portás biztos legyen benne, hogy nem téves a riasztás.
A liftszerelő érkezése hétfőtől péntekig 16-08 óra között 10 perc, 8-16 óráig 15-60 perc, hétvégén egész nap 10-90 perc, mivel ilyenkor nincs egyetemi ügyelet, és az érkezési idő attól függ, hogy milyen messze lakik az épp ügyeletes szerelő. Amíg a liftszerelő engedélyt nem ad a hibás lift elhagyására, vagy a szinten szabályosan ki nem nyílik az ajtó, addig az ajtóhoz nyúlni, a kiszállást megkísérelni életveszélyes és tilos!
Mit tegyek, ha más szorult a liftbe?
Ha más szorult a liftbe és segítséget kér, azt a portán személyesen jelentsétek be a lift és az emelet megnevezésével, majd a benn ragadtakat nyugtassátok meg. Ha klausztrofóbiás az illető, kérjétek meg, hogy ne verje szét a fülkét, tartsátok szóval.
Mi történik tűzjelzés esetén a liftekkel?
A liftek szerves részei a tűzbiztonsági rendszernek. Tűzjelzés esetén a liftek automatikusan a földszintre érkeznek. A C lift mint biztonsági lift az erre jogosultsággal rendelkezők (Üzemeltető, tűzoltók) számára alkalmas a tűzjelzés ellenőrzésére, illetve tűzoltásra, esetleg mentésre.

Telefonok

Hogyan használjam a telefont, ha egy másik szobát szeretnék felhívni?
A 6-os szám lenyomása után a szobaszámot üsd be. A háromjegyű szobaszámok esetén 6-os után egy 0-st is nyomj le. (pl. a 616-os szobát a 60616 kombinációval tudod hívni.)
Mennyibe kerül mindez nekem?
A házon belüli telefonszolgáltatás ingyenes.

Dohányzás

Hol lehet dohányozni?
Az épületben dohányozni 2012. január 1-je óta szigorúan tilos, fegyelmi tárgyalást von maga után. A lépcső mellett, a zászlók felőli oldalon van kialakítva csikktartó, az épület előtt csikkhalom eltüntetése végett.

Lopás, rongálás, rendzavarás

Mit kell tudni az ügyeletes mentorokról?
A Nevelőtanári Gárda tagjai naponta ügyeletet vállalnak a Kollégiumban. Az aktuális ügyeletesről a liftközökben kihelyezett plakátokról lehet információt szerezni. Amennyiben bármilyen problémád van (pl. lopás, rendzavarás, kulcsfelvétel), elsőként az Ügyeleteseket érdemes megkeresni, aki valószínűleg tud segíteni.
Mi a teendő, ha idegennel találkozok a szinten?
Kérd a belépőjét, ha nincsen neki, kérdezd meg, kit keres. Ha nem egyértelműen válaszol és gyanús, akkor a hívd a liftközökben található lista alapján az ügyeletes mentort. Minden ehhez hasonló dolgot, esetlegesen sajnálatosan megtörtént lopást, károkozást azonnal jelezd ugyanitt.
Akinek érvényes kollégiumi belépője van, a kollégium területén ezen belépő felmutatásával bárkit kérhet kollégiumban tartózkodása jogosságának igazolására. (Ez házi szabály, de jogerős.) Amennyiben az illető nem hajlandó igazolni magát, akkor a kollégistának a rendőrség megérkezéséig jogában áll az illetőt a távozástól visszatartani (ez mar nem házi szabály, hanem jogszabály).
Ebben az esetben sem szabad:
 • Önvédelmen kívül verni/verekedni.
 • Bármit elvenni tőle ("zálog", stb.).
Mi a teendő lopás, rendzavarás esetén?
Értesítsd az ügyeletes mentort a liftközökben található lista alapján. Célszerű a nagyobb értékű tárgyakat (pl. számítógép) behozáskor bejelenteni, így eltűnéskor lesz nyoma, hogy bizony volt ott ez is.
Kik fizetik meg a rongálásokat?
Kérünk mindenkit, hogy vigyázzon arra a szintre, ahol lakik, ugyanis a szinteken lévő berendezésekért (pl. poroltók) ill. a szint állagáért (festés, gipszkarton épsége) a szinten lakók a felelősek abban az esetben, ha nem sikerül megtalálni a rongálást elkövető embert.

Technikai probléma

Mi a teendő, ha probléma van a szoba berendezésével?
Amennyiben technikai jellegű problémával találkozol a szobádban (például lejár a kilincs, laza a csap, szorul a fiók), írj a gondnok@sch.bme.hu címre, s valószínűleg egy munkanapon belül javításra kerül.

Közélet

Dolgozhatnak külsősök is körökben?
Igen. Körvezető és körgazdaságis viszont csak kollégista lehet.
Milyen kollégiumi belépők léteznek?
Ötféle belépő létezik.
 • Diákotthoni Belépő (DO) a kollégistáknak.
 • Kollégiumi Belépő (KB), a körök tisztségviselőinek és meghatározó embereinek.
 • Állandó Belépő (ÁB) a körök vezetőinek.
 • Örökös Belépő (ÖB) a nevelőtanároknak.
 • Külsős DO (KDO) a külsősöknek.
A KB és az ÁB a kollégiumért végzett munkád elismerése, komoly kedvezmények is járnak vele (háló, body, bulik, etc.). Az ÁB-kat a félévnyitó vacsorán ünnepélyes keretek között adja át a Kollégiumi Bizottság elnöke.