Fotó és képszerkesztési technikák

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 24., 18:06-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kisbuddha - 2007.01.23.

Ha érdekel a fotózás azon kívül hogy nyomogatod a gombot a fényképezőn akkor szerintem érdemes felvenni.

A nyersanyagoktól kezdve az objektívek tervezésén át az optikai leképezési törvényekig minden szerepel az órákon.

A tanár jó fej a követelmény pedig ha jól emlékszem két házi esszé volt (2005/2006/2) amit abból a témából írsz amiből szeretnél (persze kapcsolódjon valahogy a fotózáshoz). Az órákra nem volt kötelező bejárni de szerintem megéri. Feltéve ha azért veszed fel a tárgyat mert érdekel...

GK - 2007.01.31.

Igazából én másra számítottam, de amit kaptam, az sem volt rossz. Fotózásról egy szó sem esett - itt csak a technikai részletekről szól az óra. Optika, lencsék tulajdonságai, hibái, korrigálásuk, filmek, melyik jó, melyik nem jó, melyik mire jó. Szerintem ha valaki valamennyire fotózással akar foglalkozni, akkor érdemes megcsinálnia egyszer a tárgyat, akkor is, ha kicsit sem érdekli, hogy működik a fényképezőgép a kezében. Az előadó nagyon lelkiismeretes, próbál jól elmagyarázni mindent, és minden lehetőséget megad arra, hogy meg tudd tanulni az anyagot (jegyzeteket fénymásol, bármikor felkeresheted, stb). Volt egy alkalommal egy csillagvizsgálóban is óra, lehetett vinni fényképezőt... :) Egy esszét kell írni egy általad kiválasztott témából, szerintem mindenkinek megadja rá az ötöst, akin látja, hogy egy kicsit is dolgozott vele.

Dög - 2007.06.10.

Nekem nagyon tetszett a tárgy, egy kivételével minden órán ott voltam, pedig kedd reggel volt:) Az előadó nagyon jófej, jól magyaráz, segítőkész, szerintem szívesen ad ötöst, ha rászánod azt az (összesen) egy napot a két házira. Sok elméleti dolgot mond el, de nagyon szemléletesen, tehát ha mondjuk az van hogy fókusztávolságok számítása, akkor hozzáteszi, hogy ez kell pl. a makró objektívekhez, meg ilyesmi. A félév során volt egy "gyakorlat" a csillagvizsgálóban, a vége felé pedig bevitt minket laborokba, ahol gépeket, meg műszereket nézegettünk.

Az első házi egy esszé volt tetszőleges témában, a második pedig az egyik gyakorlaton egymásról készített képek raw-jpg konvertálása. Kb ennyi volt a képszerkesztés része a tárgynak, tehát aki Photoshoppolni, képmanipulálni meg effektezni akar az csalódni fog, a hangsúly a fényképezés alapjain van, de ha nem csak ész nélkül akarsz kattogtatni, (és akarsz egy kis kedd reggeli kikapcsolódást:) akkor érdemes felvenni a tárgyat.

Rövid tematika idénről:

  • Történelem
  • Optikák
  • Keresők típusai
  • Nyersanyagok
  • Szenzitometria
  • Műszaki fényképezőgépek
  • Nyomdatechnikai eljárások

Ez így elég nyersnek tűnhet, de az órák nagyon jó hangulatúak, a tanár sokat mesél minden témáról, hoz be prospektusokat, nyugodtan lehet teljesen oda nem kapcsolódó dolgokról is kérdezni... Ja és lényegében minden fotózással kapcsolatos dolgot le tud vezetni egy néger asszonyon:)