Formális módszerek - Házi feladat 15-21

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 21., 19:57-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Infoalap|FormModHazi15tol21}} <br> ==15.== ==16.== ==17.== Nekem elsokorben az lenne a kerdesem, hogy ki hogyan csinalja? Szerintetek minden egyes al…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót15.

16.

17.

Nekem elsokorben az lenne a kerdesem, hogy ki hogyan csinalja? Szerintetek minden egyes allomast egy-egy helynek kellene megfeleltetni, vagy az lenyegtelen, hogy hol van a vonat, csak annyit szukseges tudnunk, hogy 'allomason all' vagy 'allomasok kozott megy'? En szemely szerint a 'minden allomas kulon hely' partjan vagyok. Azt viszont eddig nem sikerult kitalalnom, hogy ebben az esetben hogyan kellene azt szamon tartanunk, hogy hol van a vonat, es hogy hanyan utaznak rajta, mert ha a vonatot is egy tokennek vesszuk, akkor ezzel nehezen tudjuk abrazolni azt, hogy hanyan vannak a vonaton/tokenen :) (Lehet nagyon rossz iranyban indultam el, ha valakinek van otlete, es szivesen megosztja, annak nagyon orulnek)

-------

Most le van halva a tanszéki weboldal de asszem nekem is ez a házim, IC körjárat vagy mi a neve. A jövőhéttől tudnék vele foglalkozni de amint feléled az oldal elolvasom a feladatot pontosan és megírom az én véleményem.

Szüri

-------

Szerintem a 2. feltétel ("Bizonyítsa be, minden utas eléri a kívánt célállomását! (Nincs végtelenül várakozó utas.)") akkor értelmes, ha minden állomás külön hely. Én úgy tervezem, hogy mindkét vonat rendelkezik majd állomásonként egy hellyel, amik közt majd tokenként vándorol, és külön helyeken tárolom, hogy hányan utaznak rajta. Ekkor pl. ha a vonat tokenje a Debrecen állomásnak megfelelő helyen van, és ott várakozik utas, sőt még hely is van az IC-n, akkor felszállhat. 
Kiemelném a "Az emberek pontosan tudják, hogy hová akarnak utazni, és ott ki is szállnak. (Segítség:a cél meghatározása történhet a jegyvásárlás közben is.)" bekezdést is. Ebből következik, hogy IC-nként(és félek állomásonként) állomásnyi helyen érdemes tárolnunk az utasokat.
Ez így aránylag egyszerű lenne, de sajnos a 2. és a 3.("Mutassa meg, hogy a vonat megérkezése után nem maradtak fent utasok!") feltétel nem biztos, hogy teljesülne rá. Amúgy gondolom a 3. feltétel azt jelenti hogy senki nem éjszakázik Budapesten, hogy reggel folytassa az útját ugyanazzal az IC-vel amivel jött, de azért írhatták volna pontosabban. No, tehát valahogyan meg kell oldanunk, hogy az utasok mindenképpen felszálljanak, ha van hely és a vonat megy oda ahova ők is akarnak, illetve hogy mindenképp leszálljanak a célállomásukon. Petri hálóknál a 'mindenképpen' azt jelenti, hogy előbb-utóbb a kívánt tranzíció(k egyike) lesz az egyetlen, ami tüzelni tud.
Azonban a helyzet ennél is zűrösebb: ha pl Miskolcon és Nyíregyházánál mindig felszállnak összesen 3-an, hogy Szolnokba jussanak, akkor egy Debrecenből Szolnokba utazó delikvens már nem fér fel, és ha minden IC érkezése előtt termelődik Miskolcon és Nyíregyházánál

elegendő token, akkor Debrecenből Szolnokba az életbe nem fog eljutni senki, és ez üti a 2-es feltételelt ("Nincs végtelenül várakozó utas.").

Ezt valamiféle jegyfoglalás szerűséggel lehetne megoldani, ami garantálná, hogy ha én már vettem Debrecenből Szolnokba jegyet, akkor tuti lesz is az IC-n szabad helyem, tehát esetleg emiatt más nem vehet jegyet pedig az ő állomásán még van hely. Ennek a kényelmes megoldásán még töprengek. :)
Ha valaki lehülyézne, hogy túlbonyolítom, annak nagyon örülnék, úgyhogy hajrá. :D
A konzulenssel is jó lenne beszélgetni az ügyben.


Csabi -- RinghoferCsaba - 2007.04.10.

-------

Hat igen.... sajnos nem egyszeru a feladatunk, es ahogy elolvastam a hozzaszolasodat, sajnos meg kellett allapitanom, hogy nem csak en "bonyolitom tul" a feladatot. Sok dolgot en is korulbelul ugy kepzeltem el, ahogy te...kiveve ezt a jegyfoglalosat, mert azzal kapcsolatban otletem sem volt :) Ugyanaz a pelda jutott nekem is eszembe e kapcsan, hogy mi van, akkor ha mondjuk Nyiregyhaza elotti es utani allomasokon mindig van 2 utas, es ezert Nyiregyhazan soha senki nem tud felszallni. A jegyfoglalos modszer iranyaba elkepzelheto, hogy erdemes lenne elindulni, de szerintem igenyelne egy jo par uj Place-t. :( Hat lesz egy-ket kerdesem a konzulenshez... :)
Sz Attila - 2007.04.22.

18.

19.

20.

21.