Folyamatmenedzsment megoldások SOA környezetben - Vélemények, kedvcsináló

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatótBB, 2008. 04. 23.

A tárgyat felvéve megismerheted mit is takar a SOA kifejezés, valamint az ehhez kapcsolódó technológiákra kaphatsz egy áttekintő jellegű képet. A laborokon: WebService,ESB-s mediáció fejlesztés, valamint BPEL folyamatfejlesztés(1-1-4 alkalom) volt terítéken. Ezeket IBM-es eszközökkel próbáltuk ki(Business Modeler/Integration Developer). Amennyiben nem akarsz hosszasan a deployra várni mindenféleképpen vegyél RAMot a gépedbe. A laborokon VMWare image-n dolgoztunk, ezt DVD-n megkaptuk a félév folyamán.

3 fajta házi feladatot lehetett készíteni:

1. Esszé valamilyen SOA-s témáról(5-10oldal)

2. ESB mediáció fejlesztés

3. BPEL folyamatfejlesztés

Szerintem, ez kb. tükrözi a nehézségi sorrendet is. A házihoz bármilyen eszközt használhattál volna (Oracle,Microsoft), de érdemes a bugok ellenére mégis a laborokon bemutatott IBM-es környezetet használni.

Egyébként, én BPEL folyamat fejlesztéses házit választottam, amelyet a webes rétegből is el lehetet inditani, valamint beavatkozni(humán lépések lekezelése). Ez elég sok szívással járt így kb. ~1hetet dolgoztam vele. Ehhez először a Business Modellerben kellett megalkotni a folyamatot, majd beimportáni az Integration Developerbe ahol is összekötöttem a konkrét webszolgáltatásokkal amiket használtam a folyamat során. Kódolni ennél a résznél egyáltalán nem kellet, olyan kattingatós fajta.

A házi során csak a felhasznált webszolgáltatásoknál(amit lehet generálni is), és a webes rétegnél kódoltam (ez utóbbi nem volt kötelező)!A webszolgáltatás megvalósítása lehetett dummy-is, valamint adatbázis elérést sem kellet megvalósítani.

A tárgy egyébként nem épül a J2EE-s tárgyra, de ha hallgattad már szerintem nem hátrány.

+Feltöltöttem a házim doksiját+diagramot a főoldalra, kb. ilyesmit kellene készíteni, aki a BPEL folyamatfejlesztést választja.


palacsint, 2008. 01. 28.

Új tárgy, ha jól tudom mi hallgattuk először. A téma aktuális, az előadások jók, az előadók lelkesek, segítőkészek. Az előadásokat az első néhány hét után laborok váltják fel, ahol a gyakorlatban is kipróbálhatóak az előadáson elhangzottak. Bejárni nem kötelező, de ha folyamatfejlesztéses házi feladatot választasz, akkor jól fog hozzá jönni. Ha esetleg mégsem tudnál bemenni, akkor a kiadott segédlet alapján otthon is végigjátszhatod a lépéseket. Ezek lépésről-lépésre útmutatók, néhány kisebb eltéréssel. Laboron persze van tanári magyarázat, segítség, meg gyorsabban is lehet haladni, mint egyedül.

A laborok négy órásak, nálunk kéthetente volt (csütörtök 16-18h), érdemes figyelni az esetleges ütközésekre. IBM szoftvereket használtunk, van hozzá virtuális gépes image, de a telepítőkészletet is el lehet kérni. 1,2GiByte RAM-mal nálam egész jól futott. A tárgyat meg lehet enélkül is úszni, házi feladatnak lehet esszét is választani.

A tárgy címében a folyamatmenedzsment szó talán nem a legszerencsésebb, de ha érdekelnek a nagyvállalati rendszerek akkor sok érdekes dolgot fogsz hallani.

A házin kívül van még vizsga is, amire a fóliákból jól fel lehet készülni. Szokásos AUT-tárgy feeling.


-- palacsint - 2008.01.28.