Filozófia

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
Ez a lap elavult adatokat tartalmazhat. Segíts felfrissíteni
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni

Ha nem tudod, hogy állj neki, olvasd el a tutorialt.


Filozófia
Tárgykód
GT41A001
Általános infók
Kredit
2
Ajánlott félév
bármelyik
Keresztfélév
van
Tanszék
Filozófia és Tudománytörténeti Tanszék
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
4-6 óra
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
két darab
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A Gazdaságtudományi Kar tárgya. Úgynevezett választható törzsanyag a Neptun szerint.

A tárgy célja tematikus keretben bemutatni a filozófia néhány alapproblémáját, betekintést nyújtani a filozófia módszereibe, ezen belül is elsősorban a filozófiai tapasztalatszerzés, elemzés, érvelés és szövegelemzés néhány módszereibe. A filozófiai problémák tárgyalásánál a probléma kortárs jelentőségét és felbukkanását tartjuk szem előtt. A tárgy a látásmód formálását, valamint a társadalmilag és szakmailag egyaránt reflexív gondolkodás fejlesztését szolgálja.

Előadó: Bárdos Dániel

Követelmények

  • Jelenlét: Nem kötelező a bejárás, nincsen katalógus.
  • NagyZH: A tárgyból két darab zárthelyi van a félév során, mindkettőn maximum. 35 pontot lehet elérni. A zárthelyik nincsenek külön-külön értékelve, a két zh összpontszámának kell együtt elérnie a minimum elégséges szintet. A pótlási héten három alkalmat biztosítanak a pótzárthelyik megírására.
  • Házi feladat: A tárgyból nincsen házi feladat, viszont maximum nyolc bónusz pontért lehet beadandó dolgozatot írni egy előre kiválasztott témában.
  • Végső jegy: A két zh összpontszámából számítják.

Vélemények

2017/2018. tavasz

Én nem nagyon tudtam azonosulni a tantárgy tematikájával így egy hónap után le is adtam a kurzust. Aki szereti az elvont, beszélgetős órákat és ténylegesen érdekli is a filozófia, annak viszont ajánlom.

-- marsoska - 2018 tavasz


2007/2008. tavasz

Élvezetes és viszonylag könnyű tárgy volt, az anyag is érdekes, csak - mint a legtöbb bölcsészeti megközelítésű tárgynál - a rizsa vs. tudás kombinációt vagy el tudod úgy találni úgy, hogy sok info legyen az esszédben úgy, hogy oldalszámban se legyél 0.5 alatt, vagy lemondhatsz a jó jegyről. Kevés tudással és sok rizsázással is át lehet menni, csak akkor ne is nagyon álmodj ötösről; sok és pontos tudás viszont szintén kevés, mert egy-egy kérdésre esetenként 2 sorban összefoglalható a válasz, de azt meg valamiért nem szeretik :) Tanulni meg kábé muszáj, el lehet felejteni mások igénybevételét zh közben.

-- blarke - 2008.05.22.


2006/2007. ősz

Kellemes felüdülés a műegyetem halál-tárgyai után egy kis elmetorna a szabadságról... nyugodt szívvel felveheted, bejárni abszolút nem kötelező, zh is csak egy van egy szemeszterben. az anyag nem nehéz, de zh előtt azért érdemes átnyálazni a ppt-ket. (bukás-arány cca. 30 százalék)

-- EllDe - 2006.12.19.


2004/2005. tavasz

Egy energetikus barátom leírása:

Mit mondok róla: Margitay óráin sok lány van, ami már magában is kellemesé teszi az óráit. Vetítések vannak, az egész anyag letölthető a fenti linkről. A szabadság problematikájával foglalkoztunk minden csütörtök reggel az St kistermében. Az előadás oldott hangulatban telik, rá lehet jönni hogy a szabadság nem is olyan egyértelmű, mint amilyennek gondolnánk. A vizsga sem nehéz, pár nevet kell csak megjegyezni a jegyzetből és pár korszakot.

-- FarkasGabor - 2005.05.24.