Energetika a mindennapokban

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Nagy Marcell (vitalap | szerkesztései) 2018. január 29., 13:13-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Energetika a mindennapokban
Tárgykód
GEENAKEM
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
VET
Követelmények
Jelenlét
kötelező
Minimális munka
kis munka, bejárás
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Leírás

A tárgy az Energetikai Szakkollégium programjára épül, ami minden félévben más előadásokat, üzemlátogatásokat jelent. Ugyanebből fakadóan nagyon érdekes előadások szoktak lenni, amik általában az energetika aktuális kérdéseivel foglalkoznak, hisz a szakkolisok olyan programot állítanak össze, amit ők is szívesen látnának, hallanának. Ugyanez igaz az üzemlátogatásokra is.

Az előadásokról annyit kell még tudni, hogy minden előadást más, az adott témában elismert szakember tart, csütörtökön 18-tól vannak és kb. 90 percesek.

A szakkoli kezében van a programsorozat, és ők maguk szokták elkészíteni az előadásokról a beszámolókat. Tehát az előadásokon nem kell jegyzetelni, csak figyelni, mert ezeket az anyagokat utána fel is teszik a honlapra.

Követelmények

– Általában 7-8 darab előadás van a félévben, ezeknek a 70%-án részt kell venni, így minden alkalommal van jelenléti ív. Ezen fontos bejelölni, hogy a tárgyat hallgatjátok! Ezen kívül van még néhány egyéb alkalom, hogy meglegyen a TVSZ-nek megfelelő kritérium.

– Minden félévben van 3-4 üzemlátogatás is, amik közül legalább 1-en kell részt venni, itt a jelentkezéskor fontos jelölni a tárgyat, mert akkor tárgyhallgatóként elsőbbséget élveztek a többi jelentkezővel szemben. Ezek vagy Budapesten belül vannak, vagy közösen, busszal történik az utazás. (néha még ebéd is jár :) )

– 2 zárthelyi van az előadásokon és üzemlátogatásokon elhangzott dolgokból. Általában tesztesek, van benne igaz-hamis és pl. fogalompárosítás is. Ezekhez mindig kiadják az előadások és üzemlátogatások beszámolóit, amikből abszolút fel lehet készülni. Emellett szokott lenni felkészülést segítő kérdéssor, amiben szinte ugyanazok a kérdések vannak, és ráadásul mindet meg lehet találni a beszámolókban.

– Félévközi jegyes, amit a két zh alapján számolnak a szokásos határokkal.

Segédanyagok

– Az előadások prezentációi és a készített beszámolók mindig zh előtt felkerülnek az ESZK és a tárgy honlapjára is.

– Orientáló kérdéssor, általában a beszámolók alapján.

– Ezen kívül szoktak félév elején megadni egyéb anyagokat, amik kapcsolódnak az aktuális témákhoz, és ott utána lehet nézni még a kérdéses dolgoknak.

Tippek

– Kutatók éjszakáján és más rendezvényeken kint szokott lenni az ESZK, ezeken általában lehet plusz jelenlétet szerezni.

Vélemények

– 2017. őszi félévben hallgattam a tárgyat. Cégvezetők és a szakmájukban elismert specialisták adtak elő aktuális energetikai témákról. Az aktualitás annak is köszönhető, hogy félévről félévre változik a tárgy tematikája, ami kevés tárgyról mondható el. A kötelező jelenlét sem zavaró, ugyanis tényleg megéri bejárni az előadásokra és a ZH-k is nagyon könnyen teljesíthetőek a kiadott anyagok és orientáló kérdések miatt. Az üzemlátogatások közül is tudtam olyat választani, amikor ráértem, ugyanis mindig más napokra lettek szervezve.