Emberi játszmák

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 22., 11:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Valaszthato|EmberiJatszma}} '''Általánosságok:''' Érdemes egy kalap alá venni a Martin Endrés tantárgyakat, név szerint: * A társas lény …”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Általánosságok:

Érdemes egy kalap alá venni a Martin Endrés tantárgyakat, név szerint:

 • A társas lény
 • Etika
 • Emberi játszmák.

A téma persze mindenhol más, de aztán úgyis rájön az ember, hogy mindegyik ugyanoda vezet... ugyanis: az órák szerkezete, a követelmények, stb. egyformák, aki ismerte az egyiket, és szerette is, az megcsinálhatja a másik kettőt, aki meg nem, az meg óvakodhat tőlük.

Jó tudni:

A katalógusban én nem hiszek, van egy papír, amire néha valami vicces van írva, néha meg az, hogy "70%-án az óráknak kötelező a részvétel, vállalom, teljesítem, stb.", és ez néha körbe is jár, és egy ilyen lapra >egyszer< fel kell írnod magad (ha jót akarsz, ha minden igaz).

Téma:

Némi általános bevezetés után mindenki ízelítőt kap a "tranzakcionális analízisből", a maga teljes valójában, az alapító "atya", Eric Berne fogalmaival, az énállapotokkal és a játszmákkal. Olvasmányos formában, élethelyzetekkel, élettapasztalatokból előadva. Pszichohókuszpókusz konyhanyelven.

A beadandó esszéről:

 • Utolsó órán elmond mindent (vagy utolsó előttin, vagy ha kérdezik óra elején?). Amiket írtam, az tapasztalat+amit ő mondott (nem én találtam ki, hová kell tűzni a gémkapcsot).
 • Legalább olyan hat oldal legyen. Azaz egy kicsivel át kell lépni a 20 ezer karaktert.
 • Azt mondja, hogy elolvassa. Ezt ne úgy értsd, mint ahogy az ember pl. a tv újságot böngészi. Ez azt jelenti, hogy szavanként átnézi, és ha az ige meg az alany együtt valami érdekeset jelent, akkor azt aláhúzza, aztán morcosan rákérdez, hogy ezt te hogy is gondolod. Ilyenkor érdemes okosan válaszolni, mert ha lesüt rólad, hogy hülye vagy, akkor jön a "hármas az indexbe" rész. Ezt nem azért írtam, hogy bárki megijedjen tőle, csak hogy értelmesen, igényesen érdemes írni. (Néha egész érdekeseket kiolvas a sorok közül. Pl. egy kollégánál, aki úgy össze-vissza írt keresztbe-kasul az életéről: "azt írtad, hogy amikor feljöttél Pestre, néhány hónapig csak néztél, nem tudtad, mi van.. mondjuk ki: az elején rendesen be voltál szrva".)
 • Bátrabbak írhatnak az életükről, környezetükről, világnézetükről, bár ezt csak a tehetségeseknek javaslom; az előttem lévő gyerek így kapott ötöst, sőt, sőt. Szempont: eredeti bárki tud lenni, csak van, aki eredeti és borzalmas. Ritka, aki úgy tud eredeti lenni, hogy még jó is. Mottó: a valódi igazság mindig szép, és a valódi szépség mindig igaz.
 • Írói ambíciókkal nem rendelkezők olvassanak el egy könyvet (ajánlás: lehetőleg ne az Emberi játszmák legyen Eric Berne-től, mert félreértelmezed, aztán meg nézel - ha jól emlékszem, valami ilyesmit mondott ME). Írni a könyvről = mit értettél meg belőle, milyen példákat ismersz rá, mi jut róla eszedbe, stb., stb., stb. Lista valahol van fent az interneten .. központi Szabó Ervin könyvtár ajánlott (Heller Ágnes életművét pl. senki se veszi ki soha).
 • Ha valaki olyan (állat), mint én, akkor először kivonatolja a könyvet (minden mondat, ami első olvasásra frappánsnak tűnik, két oldalt összeszedni ezekből), aztán némi ötleteléssel (az idézett sorokat feltüntetve) fel lehet tornázni a kívánt mennyiségig, úgy, hogy közben egész jól visszakapjuk, miről szól(t nekünk) a könyv.
 • Kötni, borítani, mappába tenni ("óvszert húzni rá") nem szabad, bal felső sarokba össze kell tűzni egy tűzőgéppel, ez az összes utómunka a nyomtatóból kijövő nyersanyaggal.
 • Úgy tűzd össze, hogy utána ki lehessen nyitni, és el lehessen olvasni.
 • Stoczek földszinten bedob, vizsgafelvesz, jelölt helyre elmegy, hallgat bölcsen, jegymegkap.
 • Néha szokott lenni cukorka, aki 5 öst kap, azt megkínálja vele (akár kettőt is lehet venni).

Az órák szerintem kellemes heti programot képeznek (stand-up-comedy, gyilkos és szatirikus), mondjuk tudom, sok munka van vele a két kredhez képest, viszont ugye a vidámparkban is fizetni kell a hullámvasútért. Mindenki döntse el, hogy akar-e ilyesmivel foglalkozni.

-- Ricsi - 2006.08.07.


Kis kiegészítés:

 • Első órán nagyon sokan visszariadnak ME stílusától és beszédmodorától. Nem kell félni, a többi órán is így fog beszélni, de ha kicsit odafigyelsz, akkor nem fog zavarni, mert nagyon érdekes és hasznos dolgokat mond.
 • Ne adjatok be olyan dolgozatot neki, amit már máshova is leadtál/leadtak. "Hányast adtak erre a pszichológia tanszéken? Ötöst? Akkor megvan a hármas átlag..."

-- Luxa - 2006.10.17.


cic' ^..^ írta listára, hogy van katalógus, az órák 70%-án ott kell lenni.

-- Peti - 2006.11.14.


Egy esszét kell leadnod kapcsolódó témában a kis dobozába az St földszintjén vizsgaidőszak vége előtti hétig hivatalosan, érdemes korábban. Ha eddig nem voltál bent, és nem is szándékozol bejárni, akkor van esélye annak, hogy kivág vizsgáról kérdezés nélkül, mert jó arcmemóriája van az öregnek. De egyébként érdemes szerintem bejárni.

Esszével kapcsolatban:

 • ne könyvet másolj ki, megmondja, hogy honnan volt és kivág.
 • ne add le máshova is az esszét, mert nálunk ezért is vágott ki embereket
 • ne utolsó hétre vedd fel a vizsgát, mert nem gartantált, hogy lesz ideje rád is a vizsgán.
 • ne add le az esszét sokkal hamarabb, mint hogy elmész vizsgázni, mert morogni fog.

Egyébként is morogni fog persze valamiért, de nem kell érzékenynek lenni...

Kb. ennyi. Jah, az esszé 5 oldal minimum asszem, lehetőleg géppel írva.

Vizsga abból áll, hogy mindenki beül egy terembe, kb 30 fősbe, Martin Endre levágja maga elé az összes esszét, ami éppen nála van, tehát ami le lett adva és nem vizsgázott. Felolvassa a legfelső nevét, mond valami vicces és/vagy gonosz kommentet, ha a tulaj ott van, akkor leül elé és elbeszélget vele az esszéről.

Pl.:

 • Te nagyon utálhatod az apádat, ha ilyeneket írsz.
 • Hát igen.

vagy

 • Honnan vetted ezt a baromságot, mondtam, hogy ne az XY könyvből készüljél, az egy szar.

esetleg

 • Egész jó, egész jó, nem csodálkoznék, ha találkoznánk 5 év múlva egy író-olvasó találkán.

netalán

 • Zsuzsikám, hogy írhatsz ilyen butaságot? Mintha műmenedzser lennél!

A közgázosokat és a szerintem szót utálja (többek között), utóbbit esszében és vizsgán érdemes kerülni. Végén ad rá egy jegyet, ha okés, de nem kapcsolódik a témához, köze nincs a tranzakcióanalízishez, akkor négyest, ha jó akkor ötöst, ha nem látott előadáson stb., akkor jó eséllyel karót. Utána megköszönöd neki (MAGADNAK KÖSZÖND) és elmész. Kb. ennyi. Kiöltözni felesleges, ő sem fog. Téma tényleg bármi lehet, én az előítéletekről írtam, de tranzakanal nélkül, így 4-s lett. Azért a vasúti gépjárművek sínszabványait nem feltétlenül ajánlanám.

-- Luxa, Villany Site

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Emberi játszmák"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="BMEGT411106"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Filozófia és Tudománytörténet Tanszék"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Martin Endre"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="pszichológia"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="esszé"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="2-3?"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="könyv elolvasása - nagy meló"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="4-5"}%