Elektronikus áramkörök szimulációja

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bessenyei Szilárd (vitalap | szerkesztései) 2015. szeptember 13., 10:22-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Még egy tárgy ami nem arról szól elsősorban, ami a nevében van, de ennek ellenére nagyon érdemes felvenni. Az első órán Eged tanár úr diákat vetít, összefoglalja a követelményeket és elmeséli az áramkörszimulátorok főbb típusait, illetve ezek történetét. A következő másfél hónap azzal telik, hogy te otthon megismerkedsz az általad válaszott szimulátorral és megírod a házidat. Ez elsősorban egy saját kutatáshoz, önlabhoz kapcsolódó hálózat, de ha nagyon nem találsz semmit, akkor a honlapjukról is lehet ötleteket szerezni. (Meg már gépbe bevitt áramköröket.) Ideális esetben Szombathy Csaba első órájára már egy legalább félkész nagyházival érkezel.

A félév második felébun ugyanis a V2 legtetején (704 talán?) zajlik az oktatás, ami nagyon sokat segíthet az elektronika mélyebb megértésében. Az óra ugyanis a következőképpen zajlik: Csaba (aki egy hihetetlenül laza és közvetlen srác) kivetít egy áramkört a táblára. Végigmegy rajta kézzel, kiszámolja az áramokat, reális tippeket ad az értékekre és mindezt bőséges magyarázattal teszi. Miután ezzel végzett, lefuttatja rajta a szimulációs progit. Ahol más értékek jöttek ki, ott elmondja, hogy az eltérésnek mik lehetnek az okai, mi az amit mi elhanyagoltunk, de a szimulátor már nem, ezeket milyen másodlagos hatások okozzák, stb. Ha ezen is túljutott a társaság (ez átlagosan másfél óra már...), akkor előkapja az általa összeforraszott kis áramkört, és oszcilloszkóppal vagy hálózati analizátorral végiméri ugyanazokat az értékeket és jelformákat, amikkel eddig foglalkozott. A további eltéréseket megmagyarázza, persze már ha tudja, itt azért elég sok befolyásoló tényező van már. (De ha valamit nem tud, akkor következő óra elején garantáltan visszatér rá.) Jellemző módon a kézi számolás közelebb szokot lenni a valós értékekhez, mint a szimuláció. Ami fontos az az, hogy a magyarázatokat a csoport tudásához igazítja, tehát ha pl. a földelt emmitteres alapkapcsolást kérdezitek meg tőle, azt is szívesen elmondja, de ha a hálózati analizátor belső működésére vagytok kíváncsiak, akkor is kimerítő választ ad.

A félév egy (elő)vizsgával zárul (eddig a házit le kell adni!), amin egy kapcsolást kell elemezni, illetve a legelső órán leadott diákból fordulhatnak elő kérdések. Nem osztályoznak túl szigorúan, de azért kell tudni.

-- Luxa - 2007.01.18.

Számomra érdekes tárgy volt. 2014-ben egy házit kellett átadni, ami alapján kaptuk a jegyet. Annak idején szimulációra LTspice IV-t használtam (http://www.linear.com/designtools/software/). -- Bessenyei Szilárd - 2014

Házi feladat

  • 2014 - a tanár úrnak annyi hozzáfűznivalója volt, hogy „vannak benne kifogásolható részek”, de ennek ellenére tetszett neki és jelest adott.