Elektronikus áramkörök szimulációja

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 22., 13:38-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Valaszthato|ElakSzim}} Még egy tárgy ami nem arról szól elsősorban, ami a nevében van, de ennek ellenére nagyon érdemes felvenni. Az első ó…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Még egy tárgy ami nem arról szól elsősorban, ami a nevében van, de ennek ellenére nagyon érdemes felvenni. Az első órán Eged tanár úr diákat vetít, összefoglalja a követelményeket és elmeséli az áramkörszimulátorok főbb típusait, illetve ezek történetét. A következő másfél hónap azzal telik, hogy te otthon megismerkedsz az általad válaszott szimulátorral és megírod a házidat. Ez elsősorban egy saját kutatáshoz, önlabhoz kapcsolódó hálózat, de ha nagyon nem találsz semmit, akkor a honlapjukról is lehet ötleteket szerezni. (Meg már gépbe bevitt áramköröket.) Ideális esetben Szombathy Csaba első órájára már egy legalább félkész nagyházival érkezel.

A félév második felébun ugyanis a V2 legtetején (704 talán?) zajlik az oktatás, ami nagyon sokat segíthet az elektronika mélyebb megértésében. Az óra ugyanis a következőképpen zajlik: Csaba (aki egy hihetetlenül laza és közvetlen srác) kivetít egy áramkört a táblára. Végigmegy rajta kézzel, kiszámolja az áramokat, reális tippeket ad az értékekre és mindezt bőséges magyarázattal teszi. Miután ezzel végzett, lefuttatja rajta a szimulációs progit. Ahol más értékek jöttek ki, ott elmondja, hogy az eltérésnek mik lehetnek az okai, mi az amit mi elhanyagoltunk, de a szimulátor már nem, ezeket milyen másodlagos hatások okozzák, stb. Ha ezen is túljutott a társaság (ez átlagosan másfél óra már...), akkor előkapja az általa összeforraszott kis áramkört, és oszcilloszkóppal vagy hálózati analizátorral végiméri ugyanazokat az értékeket és jelformákat, amikkel eddig foglalkozott. A további eltéréseket megmagyarázza, persze már ha tudja, itt azért elég sok befolyásoló tényező van már. (De ha valamit nem tud, akkor következő óra elején garantáltan visszatér rá.) Jellemző módon a kézi számolás közelebb szokot lenni a valós értékekhez, mint a szimuláció. Ami fontos az az, hogy a magyarázatokat a csoport tudásához igazítja, tehát ha pl. a földelt emmitteres alapkapcsolást kérdezitek meg tőle, azt is szívesen elmondja, de ha a hálózati analizátor belső működésére vagytok kíváncsiak, akkor is kimerítő választ ad.

A félév egy (elő)vizsgával zárul (eddig a házit le kell adni!), amin egy kapcsolást kell elemezni, illetve a legelső órán leadott diákból fordulhatnak elő kérdések. Nem osztályoznak túl szigorúan, de azért kell tudni.

-- Luxa - 2007.01.18.

%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Elektronikus áramkörök szimulációja"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="BMEVIMH9362"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="SZHVT-MHT"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Eged Bertalan és Szombathy Csaba"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="3"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Alkalmazói ismeretek"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="vizsga , nagy házi "}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="3"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%