„Elektronika 2” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2. sor: 2. sor:
 
|nev=Elektronika 2
 
|nev=Elektronika 2
 
|tárgykód=VIAUAC05
 
|tárgykód=VIAUAC05
 +
|régitárgykód=VIAUA300
 
|szak=villany
 
|szak=villany
 
|kredit=4
 
|kredit=4

A lap 2016. július 19., 18:14-kori változata

Elektronika 2
Tárgykód
VIAUAC05
Régi tárgykód
VIAUA300
Általános infók
Szak
villany
Kredit
4
Ajánlott félév
5
Keresztfélév
van
Tanszék
AAIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
1 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
elektro2@sch.bme.hu


A tantárgy alapot teremt az összetettebb elektronikus rendszerek rendszerbeli funkciójának, működésének és áramköri felépítésének megismeréséhez, és foglalkozik az ilyen áramkörök, valamint összetettebb egységek számítási módjával és tervezésük alapvető kérdéseivel.

A tantárgy megfelelő bázist nyújt az adott területen ahhoz, hogy a későbbi, specializálódó képzés tantárgyai az elektronikai alapfogalmak és módszerek biztos ismeretére támaszkodhassanak.

Követelmények

 • Előkövetelmény: Elektronika 1 című tárgyból az aláírás megszerzése.
 • Jelenlét: A gyakorlatok 70%-án kötelező megjelenni. Ezt az alább leírt módon ellenőrzik is!
 • RöpZH: A félév során a gyakorlatokon 3 alkalommal 10 tesztkérdéses röpzárthelyit iratnak, melyek kérdései a vizsgabeugrók kérdéseihez hasonlatosak. Ezek semmilyen formában nem számítanak bele az év végi jegybe, pusztán jelenlét ellenőrzési célt szolgálnak. Aki a három röpZH közül nem ír meg legalább egyet, az nem szerezhet aláírást a tárgyból. Nincs minimum követelmény, az is elegendő, ha csak a név - neptun kóddal beadjátok az üres tesztlapot.
 • NagyZH: A félév során 2 darab nagy zárthelyit kell teljesíteni. Mindkettő 5 darab egyenként 4-5 pontos feladatból áll, köztük általában 1 elméleti jellegű kérdéssel. Összesen 24 pontot lehet szerezni, melyből legalább 10 pontot kell elérni az elégségeshez. Az egyik zh-nak elsőre meg kell lennie, a másik pótolható. Továbbá kizárólag az egyikből írható pótpót-zárthelyi is a félév végén.
 • Vizsga: A vizsga elején egy 10 tesztkérdéses beugrót kell megírni, melyből legalább 7-8 pontot kell elérni a vizsga folytatásához. A vizsga struktúrája és pontozása megegyezik a zárthelyiével.
 • Elővizsga: A tárgyból van lehetőség elővizsgát írni. Elővizsgázni az mehet, akinek a két nagyzárthelyin szerzett pontjainak átlaga eléri a 16 pontot - A gyakorlatokon szerzett pontok ehhez hozzáadódnak. A pótzárthelyin szerzett pontszámot semmilyen körülményke között nem veszik figyelembe. Az elővizsga anyaga a 2. ZH utáni anyagrész. A végső osztályzatot a 3 ZH átlaga + a gyakorlatokon szerzett pontok határozzák meg - 16 ponttól jó, 20 ponttól jeles, de a 3. ZH-n mindképpen el kell érni legalább 10 pontot, valamint az elővizsgán is van beugró! A jegyet megajánlott jegyként adják, így nem kell a Neptunon jelentkezni a vizsgára. Aki nem éri el a 4-es szintet, egyszerűen nem kap jegyet. Az oktatók fenntartják a változtatás jogát!

Segédanyagok

ZH/Vizsga felkészülés

A ZH/Vizsga feladatok a gyakorlatok anyagaiból, és az itt található felkészülési feladatokból szoktak kikerülni. Az anyagrészek sorrendje félévről félévre változhat!
Az akutális segédanyagok és példák, megtalálhatóak a tanszéki honlapon! A 2013/2014 őszi féléves gyakorló példák:

Első zárthelyi

Mivel a tárgyat két előadó tartja, így évről évre az anyagrészek sorrendje kismértékben változik. Ennélfogva az alant lévő zárthelyik tematikája nem biztos, hogy pontosan fedi az aktuális anyagot.
Ha valamilyen témakörre nem találsz típuspéldákat ezekben a feladatsorokban, akkor érdemes lehet megnézni az elővizsgákat vagy a másik zárthelyi feladatsorait.

Rendes ZH

Pót ZH

Második zárthelyi

Mivel a tárgyat két előadó tartja, így évről évre az anyagrészek sorrendje kismértékben változik. Ennélfogva az alant lévő zárthelyik tematikája nem biztos, hogy pontosan fedi az aktuális anyagot.
Ha valamilyen témakörre nem találsz típuspéldákat ezekben a feladatsorokban, akkor érdemes lehet megnézni az elővizsgákat vagy a másik zárthelyi feladatsorait.

Rendes ZH

Pót ZH

Beugrók

2012/13 őszi félévben történt egy kis változtatás a tárgy kapcsán. Idézet az oktatótól a beugróval kapcsolatban:

"A kiskérdések célja, hogy a tantárgy kreditpontjainak megszerzésének lehetőségét – képek és képletek memorizálásával ellentétben – az értelemszerű tanuláshoz közelítsük. A kiskérdések helyes megválaszolása (10-ből legalább 7-8) az írásbeli vizsga folytatásának feltétele. A kiskérdéseket a tantárgy kapcsolásai megértéséhez, analizálásához, méretezéséhez szükséges alapvető villamos ismeretekből választjuk. Tipikus kérdések: mértékegységek, R, L és C-t tartalmazó áramkörök számítása idő- és frekvenciatartományban, effektív érték, középérték, harmonikus összetevők számítása, hatásos- és meddőteljesítmény fogalma, félvezetők (dióda, tranzisztor, tirisztor) alapvető jellemzői, ideális műveleti erősítő és komparátor fogalma, műveleti erősítős alapkapcsolások."

Fontos, hogy a feladatok szövegét alaposan el kell olvasni, mivel gyakran csak 1-1 szót változtatnak meg egy régi feladatban, viszont így már teljesen más lesz a megoldás!

Vizsgabeugrók

Évközi röpzárthelyik

 • Kidolgozott beugrók - Egy Kedves Kollégánk által kidolgozott rengeteg beugró. Nagy segítség a készülésben.

Vizsgák

Tippek

 • Mindenképpen megéri az elővizsgára hajtani, mivel ott csak a 2. ZH utáni anyagrészből vannak kérdések. Ez körülbelül 4-5 hét anyaga, így elég jól be lehet lőni, hogy milyen típusú feladatok lesznek, ergo lehet célirányosan készülni. Beugró azonban itt is van!
 • Az elővizsga feltétele, hogy a két ZH átlagpontszáma legalább 16 pont legyen, azonban ehhez még pluszban hozzáadódnak az évközben szerzett +pontok. Ha valaki ráfekszik a témára, 4-5 pontot simán össze lehet gyűjteni, így lényegében 2-es 3-as zárthelyikkel is lehet menni elővizsgázni. FONTOS: A +pontok hozzáadódnak a legalább elégséges vizsga pontszámához is! Aki elővizsgázik, ott amennyiben legalább elégséges az elővizsga, akkor a 3 ZH átlagpontszámához adódnak hozzá. Vagyis 4 +pontonként ténylegesen +1 jegy szerezhető!
 • A legjobb +pont szerzési lehetőség a gyakorlatokon való feladatmegoldás. Pár nappal a gyakorlatok előtt felteszik az adott gyakorlathoz tartozó segédanyagokat, benne a megoldandó feladatokkal és a hozzájuk tartozó megoldásokkal. Ezeket érdemes áttanulmányozni és a gyakon jelentkezni a táblánál feladatot megoldani, amiért a feladat nehézségétől és gyakvezértől függően 0.5-2 extra pont szerezhető. Érdemes az első pár gyakorlaton jelentkezni, mert a félév elején általában alig van önkéntes, míg az utolsó pár gyakorlaton szinte véres harc folyik minden megoldandó feladatért!
 • A vizsgabeugró nem vészes, de előtte mindenképpen ajánlott a fentebb linkelt régi beugrókat végigoldani. Ha azokat érted, akkor nem érhet nagy meglepetés. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy előszeretettel adják ugyanazokat a feladatokat egy kis minimális csavarral, tehát egy-egy apró szavacskát kicserélve, azonban így már teljesen mást kell számolni. Ha nem figyelsz oda, könnyen belefuthatsz abba, hogy tévesen az eredeti feladatot oldod meg és arra válaszolsz.
 • Érdemes elmenni a ZH illetve vizsga előtti konzultációra, mert mindig elhangzik 1-2 példa, ami egy az egyben benne lesz az adott számonkérésben.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév