Biztonságos szoftverfejlesztés

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bokros Bálint Botond (vitalap | szerkesztései) 2017. január 9., 17:33-kor történt szerkesztése után volt. (→‎A félévvégi érdemjegy számítása: latex kiszedve)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Biztonságos szoftverfejlesztés
Tárgykód
VIHIAV33
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
HIT
Követelmények
Jelenlét
laboron
Labor
12
NagyZH
nincs
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek


A tárgy célja, hogy a hallgatókkal megismertesse a szoftverfejlesztés során elkövethető hibákat és az azok elleni védekezési módszereket. A tárgy szembeállítja a programozási hibák kihasználásának módszereit (offensive security) az egyes hibák kiküszöbölésére alkalmas fejlesztési technikákkal és módszerekkel (defensive security). A tantárgy elvégzésével a hallgatók megtanulják elkerülni a szoftverfejlesztés során tipikus programozási hibákat és képessé válnak megbízható, biztonságos alkalmazások fejlesztésére. Az előadásokat a CrySyS (HIT) és az AUT oktatói tartják.

Követelmények

A szorgalmi időszakban

A félév során a 12 alkalomból 8 legjobb érdemjegyű laboratóriumi mérés összesített eredménye adja a félévvégi jegy 50%-át. A maradék 50%-ot az írásbeli vizsgán megszerzett eredmény teszi ki. Az óra végén tartott kiugrókból plusz 10%-ot lehet szerezni. A kiugrók eredményei elérhetőek itt.

A vizsgaidőszakban

Írásbeli vizsga.

A félévvégi érdemjegy számítása

0.5 * L + 0.5 * V + 0.1 * E, ahol L a 12 alkalomból 8 legjobb érdemjegyű laboratóriumi mérés összesített eredménye, V pedig a vizsgán kapott jegy, E a kiugrókon szerzett extra pontok összesített eredménye.

Segédanyagok

Az előadásdiák a tárgyhonlapon elérhetőek, a jelszót a tárgyfelelős küldi emailben.

Labor

A laborok túlnyomórészt az avatao platformon összeállított útvonalakból állnak, minden útvonal az előadáson hallottak gyakorlati elmélyítését szolgálja. Két megoldott feladattól számít a jelenlét, az adott laborra kapott jegyet a megoldott feladatok száma adja, ötben maximalizálva.

Vizsga

A vizsga írásbeli, kiskérdésekre, programozási feladatra és kifejtendő feladatra érdemes számítani.

Tippek

Érdemes félév közben foglalkozni a tárggyal, mivel ezek az ismeretek elsősorban gyakorlati úton sajátíthatóak el.

Kedvcsináló