„Bevezető fizika” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a
14. sor: 14. sor:
 
}}
 
}}
  
==Motiváció==
+
== Ismertető ==
 +
* Ha a gólyahéten megírt fizika szintfelmérőt rosszul teljesítetted, akkor választhatsz: elvégzed ezt a tárgyat, vagy később 0. ZH-t kell írni Fizika 1-ből. Ha az előbbit választod akkor 1 féléven keresztül, heti egy órában felkészítenek az egyetemi szintű fizika oktatásra, azaz újra leadják a teljes középiskolai fizika anyagot, eléggé gyorsan. Viszont ha elvégzed a tárgyat, akkor nem kell 0. ZH-t írnod Fizika 1-ből, ami azért könnyebbség, mert így két ZH-ban kérik számon ugyanazt az anyagot, nem egyben.
 +
* Mivel ez egy különálló tárgy, ezért az elvégzése véglegesen kiváltja a Fizika 1 0.ZH-ját, tehát a Fizika 1 többszöri felvétele esetén sem kell 0.ZH-t írnod.
 +
* A tárgy felkészítő tárgynak számít, tehát csak akkor számít be a szabvál tárgyak közé, ha a diploma megszerzéséhez szükséges 10 szabvál kredit nincs meg.
  
* Ha a gólyahéten megírt fizika felmérőt rosszul teljesíted, akkor választhatsz: megcsinálod a Bevezető fizikát, vagy később 0. ZH-t kell írni Fizika 1-ből. Ha az előbbit választod akkor 1 féléven keresztül, heti 1 órában felkészítenek az egyetemi szintű fizikai oktatásra, újra leadják a teljes középiskolai fizika anyagot, eléggé gyorsan.
+
==Követelmények==
 
+
=== A szorgalmi időszakban ===
* Félév közben 2 ZH-t kell írni, és ez kiváltja a Fizika 1. tárgy 0. ZH-ját. Ha nem veszed fel ezt a tárgyat, akkor Fizika 1-ből 0. ZH-t kell írnod, az egész középiskolai fizika anyagot 1 ZH-ban kérik számon.
+
*A min. elégséges '''félévközi jegy''' feltételei:
 
+
**A '''gyakorlatok''' legalább 70%-án való részvétel.
* Ha sikeresen teljesíted a 0. ZH-t, de nem sikerül aláírást szerezni Fizika 1. tárgyból, és ezért újra fel kell venned a tárgyat, akkor sem veszik el a 0. ZH eredménye, továbbvihető a következő félévre.
+
**'''Két ZH''' sikeres (egyenként min. 50%) megírása.
 +
*'''Pótlási lehetőségek:'''
 +
**A két ZH-ból csak az egyik pótolható a pótlási héten.
  
==Követelmények==
+
=== A vizsgaidőszakban ===
 +
*'''Vizsga:''' nincs.
  
* A tantárgy teljesítésének feltétele: 2 ZH megírása minimum 40%-os eredménnyel. Ez megfelel a Fizika1 tárgy 0. ZH-jának.
+
=== Félévvégi jegy ===
 +
*A két összpontszáma adja ki a jegyet.
  
 
==Számonkérések==
 
==Számonkérések==

A lap 2013. május 16., 10:23-kori változata

Sablon:Szabvál

Ismertető

 • Ha a gólyahéten megírt fizika szintfelmérőt rosszul teljesítetted, akkor választhatsz: elvégzed ezt a tárgyat, vagy később 0. ZH-t kell írni Fizika 1-ből. Ha az előbbit választod akkor 1 féléven keresztül, heti egy órában felkészítenek az egyetemi szintű fizika oktatásra, azaz újra leadják a teljes középiskolai fizika anyagot, eléggé gyorsan. Viszont ha elvégzed a tárgyat, akkor nem kell 0. ZH-t írnod Fizika 1-ből, ami azért könnyebbség, mert így két ZH-ban kérik számon ugyanazt az anyagot, nem egyben.
 • Mivel ez egy különálló tárgy, ezért az elvégzése véglegesen kiváltja a Fizika 1 0.ZH-ját, tehát a Fizika 1 többszöri felvétele esetén sem kell 0.ZH-t írnod.
 • A tárgy felkészítő tárgynak számít, tehát csak akkor számít be a szabvál tárgyak közé, ha a diploma megszerzéséhez szükséges 10 szabvál kredit nincs meg.

Követelmények

A szorgalmi időszakban

 • A min. elégséges félévközi jegy feltételei:
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel.
  • Két ZH sikeres (egyenként min. 50%) megírása.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A két ZH-ból csak az egyik pótolható a pótlási héten.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: nincs.

Félévvégi jegy

 • A két összpontszáma adja ki a jegyet.

Számonkérések

0. zárthelyi

Az anyag ugyanaz volt mindkét szakon, ezért kerülhetett ide a Villamosmérnökök 0.zh-ja is.

1. zárthelyi

2. zárthelyi

Segédanyagok

Dér-Radnai-Soós: Fizikai feladatok I-II. (ebből adják a feladatokat): drs1.pdf drs2.pdf

2008/2009-es tematikában előírt feladatok

kézzel írt jegyzet (elmélet/gyakorlat)

2008/2009-es tematika

Középiskolai tematikus fizika képletgyűjtemény: Kepletgy.pdf

Neten talált anyag a Kirchhoff törvényekről. Elég szájbarágós.: Kirchhoff.pdf

A tárgy oktatása során gyakorlaton előforduló feladatok, eredmények és jelenlétellenőrzés: http://fizipedia.bme.hu/index.php/Bevezet%C5%91_Fizika_-_M%C3%A9rn%C3%B6k_informatikus_alapszak

Érettségi feladatsorok, megoldásokkal: http://matfiz.p8.hu/erettsegi/erettsegi.html

Interaktív gyakorlófelület: https://alfa.bme.hu/