AutonomRobotokVizsga2015maj21

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Csala Tamás (vitalap | szerkesztései) 2015. május 21., 20:14-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Autonóm robotok és járművek vizsga 2015. május 21.

1) Adott volt a Simulink external buildjének az ábrája, ez alapján magyarázd el, hogy hogyan működik a külső targetre a fordítás. Hogyan jelenik meg a target kapcsolata a külvilággal a Simulink diagramon? (5p)

2) Súrlódási jelenségek jellemzése, az egyes erők képlete, hogyan lehet kompenzálni őket. (5p)

3) TR csuklóképletű 2D robot, add meg a T_{0,1}, T_{1,2} és T_{0,2} értékét. Oldd meg az inverz pozíciónáló feladatot. (7p)

4) Definiáld az irányítási mintát és a felügyeleti irányítást. Adott volt a masina generátora, ennek az L(G) a nyelve. Az L(G)-hez képest irányítható-e a K1 = {alfa.béta.lambda}, és a K2 = {alfa.béta, alfa.lambda} (6p)

5) Időoptimális pályatervezések Dubins és Reeds-Shepp járműhöz akadálymentes térben. A kétkerekű mobilis robot kinematikai modelljének mozgásegyenlete. A megengedett irányítási tartományok Dubins, Reeds-Shepp és differenciális meghajtású jármű esetén. A Dubins jármű mozgásprimitívjeinek lehetséges szekvenciái az időoptimális útvonalon, az optimális útvonal megtalálásának módszere a potenciális szekvenciák közül. (6p)

6) Gyorsan feltérképező sűrű fán (RDT) alapuló ütközésmentes pályatervezési algoritmusok. Az algoritmus koncepciója, az egyszerű RDT metakódja akadálymentes és akadályt tartalmazó közegben; a kiegyensúlyozott bidirekcionális RDT metakódja, az RDT tulajdonságai. (6p)

7) Valós idejű operációs rendszerek, szoft és hard real-time követelmények. A QNX mikrokernel architektúrája, a mikrokernel által megvalósított funkciók. Folyamatok közötti kommunikáció megvalósítása a QNX esetében. A folyamatok állapotgráfja üzenetváltáskor. Alkalmazható ütemezési stratégiák. (5p)