Audio-video tartalom-előállítás

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Audio-video tartalom-előállítás
Tárgykód
VIHIAV04
Általános infók
Kredit
4
Ajánlott félév
ősz
Keresztfélév
nincs
Tanszék
HIT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
3-ból 2 sikeres ZH + vizsgafilm
Labor
a félév 2. felében
KisZH
3 db rövid kifejtős
Vizsga
vizsgafilm
Elérhetőségek


A tárgy célja a hallgatókat képessé tenni a kommunikáció-technológiai munkafolyamatok alapelemeinek elsajátítására, képet és hangot tartalmazó műsoranyagok készítésére és igényes kidolgozottságú média (pl. DVD) előállítására.

A félév első felében elméleti alapozó előadások vannak a fényképezés, hangrögzítés, filmezés, fotó-, hang- és videószerkesztés témaköreiben. Ezután vezetett laborgyakorlatokon lehet kipróbálni a tanultakat a gyakorlatban is.

Követelmények

  • Jelenlét: A jelenlét nem kötelező, de ajánlott.
  • NagyZH: A félév során 3 nagyzárhelyit kell megírni, ebből 2-nek kell legalább elégségesre sikerülni. Pótlási lehetőség nincs. A ZH-k minimálisan beleszámítanak a félév végi jegybe.
  • Vizsga: A vizsgaidőszakban be kell mutatni egy vizsgafilmet. Elkészítésekor alkalmazni kell a tanultakat, meg kell tudni indokolni, mit miért úgy csináltunk, ahogy, illetve el kell tudni végezni néhány apróbb módosítást.

Segédanyagok

Hivatalos

A tárgyhoz nem tartozik hivatalos jegyzet, segédanyag. A laborokhoz kiadott feladatok és leírások hazavihetők, illetve ha valaki megosztja a többiekkel a jegyzetét, azt az előadó ki szokta javítani és közzé szokta tenni.

Jegyzet

Tapasztalatok

2015 ősz

Szerintem nagyon jó tárgy, ha kicsit érdekel a filmezés, videózás, biztosan szeretni fogod. Elsősorban technikai oldalról közelíti meg a dolgokat, szó esik a kamerák működéséről, kép- és hangfeldolgozásról, de természetesen érinti a téma művészeti oldalát is. A félév első felében előadások vannak, a másodikban laborok. Hatalmas iMac-eken lehet dolgozni a HIT-es laborban. A főbb szoftverek: Lightroom, Photoshop, Premiere Pro, Final Cut, Encore. A vizsgaidőszakban egy vizsgafilmet kell bemutatni. Nem kell, hogy hosszú legyen, elég csak 1-2 perces. Neked kell leforgatnod, megvágnod, aztán bemutatnod. Meg kell tudnod indokolni, hogy mit miért úgy csináltál, ahogy, és pár apróbb módosítást ott helyben el is kell tudnod végezni. A vágást csinálhatod a laborban, vagy saját gépen (ekkor a bemutatásra a teljes projektet kell vinned minden média fájllal együtt). Összefoglalva, csak ajánlani tudom a tárgyat, felkészült, többé-kevésbé szakmabéli tanár tartja, és tényleg nem nehéz. :) Nemes Dávid (vita) 2016. január 4., 21:31 (UTC)