Android alapú szoftverfejlesztés

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Sgánetz Bence (vitalap | szerkesztései) 2021. december 21., 20:47-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Segédanyagok)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Android alapú szoftverfejlesztés
Tárgykód
VIAUAV21
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
AUT
Követelmények
Jelenlét
laborokon kötelező
Minimális munka
jelenlét, házi feladat
Labor
minden héten
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
1 db (opcionális)
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista


A tárgy célja az Android platformra történő szoftverfejlesztés módszereinek és legjobb gyakorlatainak széleskörű bemutatása. A hallgatók megismerkednek az operációs rendszer működésével, programozásának módszereivel. Mélységeiben tárgyalja a mobilfejlesztés során felmerülő gyakori feladatok megoldásának lehetőségeit, kiegészítve a platform-specifikus technikák részletes bemutatásával.

Követelmények

  • Előkövetelmény: A tárgy erősen épít a Java és Objektum Orientált ismeretekre, ezért azok számára javasolt a tárgy felvétele, akiknek már van egy erős alaptudásuk ezekben a témakörökben.
  • Jelenlét: Az előadások látogatása nem kötelező, de erősen ajánlott. A laborgyakorlatok 70%-án viszont kötelező a részvétel és ezt ellenőrzik is. A Neptunban kiírt laboridőponton kívül még 2-3 másik idősávban is tartanak labort, melyre a regisztrációs héten készítik el a beosztást.
  • NagyZH: Az aláírás megszerzéséhez egy nagyzárthelyit kell megírni a 10. hét környékén, melyen legalább 40%-ot el kell érni. A félév során két pótlási lehetőség van. A ZH csakis az addig elhangzott előadásanyagokból áll és egyaránt tartalmaz elméleti és gyakorlati kódolós, kódelemzős feladatokat is.
  • Házi feladat: A félév során lehetőség van egy opcionális házi feladat elkészítésére, mellyel megajánlott jegy vagy vizsga plusz pontok szerezhetőek. A feladat egy saját ötleten alapuló android app elkészítése, ami lényegében bármit csinálhat, csak arra kell figyelni, hogy legalább 5 előadás témakörét érdemileg felhasználja az implementáció. A házi feladatot az utolsó oktatási héten kell bemutatni a laborvezetőnek.
  • Vizsga: Ha nem sikerült megajánlott jegyet szerezni, akkor a félév végén vizsgát kell írni, mely hasonló felépítésű, mint a zárthelyi, csak az egész féléves anyagból. Legalább 40%-ot el kell érni. Lehetőség van elővizsgázni is az utolsó héten.
  • Végső jegy: A végső jegy a standard 40, 55, 70, 85 százalékos határok szerint kerül meghatározásra, mely két módon szerezhető meg:
    1. Sikeres házi leadás esetén megajánlott jegy szerezhető vizsga nélkül. Ekkor a végső jegy a ZH, a házi feladat és a legjobb 6 laborjegyből áll össze. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a legjobb 6 laborgyakorlat jegyeinek összegét pedig 20 pontra skálázzák át, majd ehhez hozzáadják a házi feladatra kapható maximálisan 40 pontot.
    2. Sikertelen házi bemutatás (nem kellően komplex feladat / nem elég minőségi munka) vagy nem leadott házi esetén vizsgát kell írni. A vizsgára plusz pontok vihetőek. Minden labor 5-ös +1 pontot (100 pontos vizsgát feltételezve), valamint egy részleges házi feladat megoldás 0-40 extra pontot ér. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a vizsga Y pontszámát pedig 60 pontra skálázzák át.

Segédanyagok

Tapasztalatok

2014/15 tavasz

Akit érdekel a mobilszoftver fejlesztés és a Java nyelv, annak tökéletes. Eclipse alatt is lehet fejleszteni, de a tárgyban már az időközben hivatalos fejlesztőeszközzé váló Android Studio-val fejlesztenek. Kellemes a platform is, nem nehéz megismerni és megszeretni. A tárgy maga jó, bár sajnos előadásokra nem tudtam járni. Az értékelés korrekt, hagynak dolgozni a házi feladaton, sőt arra bátorítanak, hogy inkább azzal szerezz jegyet, mert azzal lehet sokat tanulni. A laborok anyaga és példakódjai hasznosak, apró szépséghiba, hogy ott helyben az egész labor szinte kódmásolásból áll. Aki nem követi az előadásokat feszült figyelemmel, az a laborból keveset fog érteni, viszont a laboranyagot be lehet adni a hét folyamán még otthonról is, így ha utána foglalkozol vele, nem nehéz megérteni. Összességében: kellemes tárgy, felkészült oktatók, érdekes anyag és hasznos tudás. Lord Viktor (vita) 2015. január 22., 12:51 (UTC)

2016/17 ősz

Mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik már fejlesztettek Android-ra. Az előadás és az előadó (Dr. Ekler Péter) nagyon jó. A labor copy-paste típusú, de vannak önálló feladatok is plusz pontért. Beugró nincs. Idén a HWSW konferenciára is lehetett jegyet nyerni egy online kérdőív kítöltésével, amit e-mailben küldtek. Rick 2016. 01. 27., 16:00 (UTC)