„Android alapú szoftverfejlesztés” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
15. sor: 15. sor:
 
| tárgyhonlap = https://www.aut.bme.hu/Course/android
 
| tárgyhonlap = https://www.aut.bme.hu/Course/android
 
}}
 
}}
 +
 +
A tárgy célja az Android platformra történő szoftverfejlesztés módszereinek és legjobb gyakorlatainak széleskörű bemutatása. A hallgatók megismerkednek az operációs rendszer működésével, programozásának módszereivel. Mélységeiben tárgyalja a mobilfejlesztés során felmerülő gyakori feladatok megoldásának lehetőségeit, kiegészítve a platform-specifikus technikák részletes bemutatásával.
  
 
== Követelmények ==
 
== Követelmények ==
=== Előtanulmányi rend ===
 
*'''Kötelező:''' nincs.
 
*'''Ajánlott:''' A tárgy erősen épít a Java és Objektum Orientált ismeretekre, ezért azok számára javasolt a tárgy felvétele, akik ezeket már tanulták.
 
 
=== A szorgalmi időszakban ===
 
*Az '''aláírás''' feltételei:
 
**A '''laborgyakorlatok''' min. 60%-án való jelenlét. A laboron végzett munkára jegyet kapsz, az AUT portálra fel kell tölteni az anyagot.
 
**1 db '''ZH''' sikeres (min. 40%) megírása.
 
*Opcionálisan nagy ''házi feladat'' készíthető, amely beleszámít a vizsga és a megajánlott jegy pontszámába is.
 
*'''Megajánlott jegy:''' van, az oktatók ennek a megszerzését preferálják. A ZH, a házi feladat (HF) és a legjobb 6 laborjegy átlaga (L) alapján számolódik:
 
**<math>M= 0,4*ZH+0,4*HF+0,2*L</math>
 
*'''Pótlási lehetőségek:'''
 
**A laborgyakorlatok nem pótolhatók.
 
**A ZH egyszer, a pótlási héten pótolható.
 
**A házi feladat késedelmes leadására nincs lehetőség.
 
*'''Elővizsga:''' van, a pótZH időpontjában.
 
 
=== A vizsgaidőszakban ===
 
*'''Vizsga:''' írásbeli, elméleti és gyakorlati feladatokkal.
 
**Feltétele: az aláírás megléte.
 
  
=== Félévvégi jegy ===
+
* '''Előkövetelmény:''' A tárgy erősen épít a Java és Objektum Orientált ismeretekre, ezért azok számára javasolt a tárgy felvétele, akiknek már van egy erős alaptudásuk ezekben a témakörökben.
*Ha nem sikerült megajánlott jegyet szerezni, akkor a jegyet a ZH és a vizsga (V) pontszáma adja, amihez házi feladat pontszáma ill. az 5-ös laborok 1 pont/labor plusz pontként (P) beszámíthatók, a következő módon:
+
* '''Jelenlét:''' Az előadások látogatása nem kötelező, de erősen ajánlott. A laborgyakorlatok 70%-án viszont kötelező a részvétel és ezt ellenőrzik is. A Neptunban kiírt laboridőponton kívül még 2-3 másik idősávban is tartanak labort, melyre a regisztrációs héten készítik el a beosztást.
**<math>A= 0,4*ZH+0,6*V+P</math>
+
* '''NagyZH:''' Az aláírás megszerzéséhez egy nagyzárthelyit kell megírni a 10. hét környékén, melyen legalább 40%-ot el kell érni. A félév során két pótlási lehetőség van. A ZH csakis az addig elhangzott előadásanyagokból áll és egyaránt tartalmaz elméleti és gyakorlati kódolós, kódelemzős feladatokat is.
 +
* '''Házi feladat:''' A félév során lehetőség van egy opcionális házi feladat elkészítésére, mellyel megajánlott jegy vagy vizsga plusz pontok szerezhetőek. A feladat egy saját ötleten alapuló android app elkészítése, ami lényegében bármit csinálhat, csak arra kell figyelni, hogy legalább 5 előadás témakörét érdemileg felhasználja az implementáció. A házi feladatot az utolsó oktatási héten kell bemutatni a laborvezetőnek.
 +
* '''Vizsga:''' Ha nem sikerült megajánlott jegyet szerezni, akkor a félév végén vizsgát kell írni, mely hasonló felépítésű, mint a zárthelyi, csak az egész féléves anyagból. Legalább 40%-ot el kell érni. Lehetőség van elővizsgázni is az utolsó héten.
 +
* '''Végső jegy:''' A végső jegy a standard 40, 55, 70, 85 százalékos határok szerint kerül meghatározásra, mely két módon szerezhető meg:
 +
*# Sikeres házi leadás esetén megajánlott jegy szerezhető vizsga nélkül. Ekkor a végső jegy a ZH, a házi feladat és a legjobb 6 laborjegyből áll össze. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a legjobb 6 laborgyakorlat jegyeinek összegét pedig 20 pontra skálázzák át, majd ehhez hozzáadják a házi feladatra kapható maximálisan 40 pontot.
 +
*# Sikertelen házi bemutatás (nem kellően komplex feladat / nem elég minőségi munka) vagy nem leadott házi esetén vizsgát kell írni. A vizsgára plusz pontok vihetőek. Minden labor 5-ös +1 pontot (100 pontos vizsgát feltételezve), valamint egy részleges házi feladat megoldás 0-40 extra pontot ér. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a vizsga Y pontszámát pedig 60 pontra skálázzák át.
  
 
== Segédanyagok ==
 
== Segédanyagok ==
  
== Házi feladat ==
+
== Tapasztalatok ==
Házi feladat elkészítésével megajánlott jegy szerezhető, ezért érdemes megcsinálni.
 
 
 
Az előadó is mindenkit arra biztat, hogy csinálja meg a házi feladatot gyakorlásképpen.
 
 
 
A házi feladat lehet játék, sporttracker, bármi. Egyetlen megkötés, hogy a tanult technológiák (pl. pozíció meghatározás, kamera, stb.) közül legalább négyet alkalmazni kell.
 
 
 
== ZH ==
 
Alapvetően nem nehéz, de azért érdemes jól felkészülni rá. Az órák végén, és újabban közben elhangzott ellenőrző kérdések közül sokkal találkozhatsz szembe zárthelyin is, így ezeket érdemes felkészülésként megoldani!
 
 
 
== Vizsga ==
 
 
 
 
 
== Tippek ==
 
 
 
 
 
== Verseny ==
 
 
 
 
 
== Kedvcsináló ==
 
  
===Lord Viktor===
+
=== 2014/15 tavasz ===
Akit érdekel a mobilszoftver fejlesztés és a Java nyelv, annak tökéletes. Eclipse alatt is lehet fejleszteni, de a tárgyban már az időközben hivatalos fejlesztőeszközzé váló Android Studioval fejlesztenek. Kellemes a platform is, nem nehéz megismerni és megszeretni. A tárgy maga jó, bár sajnos előadásokra nem tudtam járni. Az értékelés korrekt, hagynak dolgozni a házi feladaton, sőt arra bátorítanak, hogy inkább azzal szerezz jegyet, mert azzal lehet sokat tanulni. A laborok anyaga és példakódjai hasznosak, apró szépséghiba, hogy ott helyben az egész labor szinte kódmásolásból áll. Aki nem követi az előadásokat feszült figyelemmel, az a laborból keveset fog érteni, viszont a laboranyagot be lehet adni a hét folyamán még otthonról is, így ha utána foglalkozol vele, nem nehéz megérteni.
+
Akit érdekel a mobilszoftver fejlesztés és a Java nyelv, annak tökéletes. Eclipse alatt is lehet fejleszteni, de a tárgyban már az időközben hivatalos fejlesztőeszközzé váló Android Studio-val fejlesztenek. Kellemes a platform is, nem nehéz megismerni és megszeretni. A tárgy maga jó, bár sajnos előadásokra nem tudtam járni. Az értékelés korrekt, hagynak dolgozni a házi feladaton, sőt arra bátorítanak, hogy inkább azzal szerezz jegyet, mert azzal lehet sokat tanulni. A laborok anyaga és példakódjai hasznosak, apró szépséghiba, hogy ott helyben az egész labor szinte kódmásolásból áll. Aki nem követi az előadásokat feszült figyelemmel, az a laborból keveset fog érteni, viszont a laboranyagot be lehet adni a hét folyamán még otthonról is, így ha utána foglalkozol vele, nem nehéz megérteni.
Összességében: kellemes tárgy, felkészült oktatók, érdekes anyag és hasznos tudás. <br />
+
Összességében: kellemes tárgy, felkészült oktatók, érdekes anyag és hasznos tudás.
 
[[Szerkesztő:Talapa Viktor György|Lord Viktor]] ([[Szerkesztővita:Talapa Viktor György|vita]]) 2015. január 22., 12:51 (UTC)
 
[[Szerkesztő:Talapa Viktor György|Lord Viktor]] ([[Szerkesztővita:Talapa Viktor György|vita]]) 2015. január 22., 12:51 (UTC)
  
 
[[Category:Valaszthato]]
 
[[Category:Valaszthato]]

A lap 2016. szeptember 25., 02:12-kori változata

Android alapú szoftverfejlesztés
Tárgykód
VIAUAV21
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
AUT
Követelmények
Jelenlét
laborokon kötelező
Minimális munka
jelenlét, házi feladat
Labor
minden héten
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
1 db (opcionális)
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek
Levlista


A tárgy célja az Android platformra történő szoftverfejlesztés módszereinek és legjobb gyakorlatainak széleskörű bemutatása. A hallgatók megismerkednek az operációs rendszer működésével, programozásának módszereivel. Mélységeiben tárgyalja a mobilfejlesztés során felmerülő gyakori feladatok megoldásának lehetőségeit, kiegészítve a platform-specifikus technikák részletes bemutatásával.

Követelmények

  • Előkövetelmény: A tárgy erősen épít a Java és Objektum Orientált ismeretekre, ezért azok számára javasolt a tárgy felvétele, akiknek már van egy erős alaptudásuk ezekben a témakörökben.
  • Jelenlét: Az előadások látogatása nem kötelező, de erősen ajánlott. A laborgyakorlatok 70%-án viszont kötelező a részvétel és ezt ellenőrzik is. A Neptunban kiírt laboridőponton kívül még 2-3 másik idősávban is tartanak labort, melyre a regisztrációs héten készítik el a beosztást.
  • NagyZH: Az aláírás megszerzéséhez egy nagyzárthelyit kell megírni a 10. hét környékén, melyen legalább 40%-ot el kell érni. A félév során két pótlási lehetőség van. A ZH csakis az addig elhangzott előadásanyagokból áll és egyaránt tartalmaz elméleti és gyakorlati kódolós, kódelemzős feladatokat is.
  • Házi feladat: A félév során lehetőség van egy opcionális házi feladat elkészítésére, mellyel megajánlott jegy vagy vizsga plusz pontok szerezhetőek. A feladat egy saját ötleten alapuló android app elkészítése, ami lényegében bármit csinálhat, csak arra kell figyelni, hogy legalább 5 előadás témakörét érdemileg felhasználja az implementáció. A házi feladatot az utolsó oktatási héten kell bemutatni a laborvezetőnek.
  • Vizsga: Ha nem sikerült megajánlott jegyet szerezni, akkor a félév végén vizsgát kell írni, mely hasonló felépítésű, mint a zárthelyi, csak az egész féléves anyagból. Legalább 40%-ot el kell érni. Lehetőség van elővizsgázni is az utolsó héten.
  • Végső jegy: A végső jegy a standard 40, 55, 70, 85 százalékos határok szerint kerül meghatározásra, mely két módon szerezhető meg:
    1. Sikeres házi leadás esetén megajánlott jegy szerezhető vizsga nélkül. Ekkor a végső jegy a ZH, a házi feladat és a legjobb 6 laborjegyből áll össze. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a legjobb 6 laborgyakorlat jegyeinek összegét pedig 20 pontra skálázzák át, majd ehhez hozzáadják a házi feladatra kapható maximálisan 40 pontot.
    2. Sikertelen házi bemutatás (nem kellően komplex feladat / nem elég minőségi munka) vagy nem leadott házi esetén vizsgát kell írni. A vizsgára plusz pontok vihetőek. Minden labor 5-ös +1 pontot (100 pontos vizsgát feltételezve), valamint egy részleges házi feladat megoldás 0-40 extra pontot ér. Maximálisan 100 pont szerezhető úgy, hogy a zárthelyi X pontszámát 40 pontra, a vizsga Y pontszámát pedig 60 pontra skálázzák át.

Segédanyagok

Tapasztalatok

2014/15 tavasz

Akit érdekel a mobilszoftver fejlesztés és a Java nyelv, annak tökéletes. Eclipse alatt is lehet fejleszteni, de a tárgyban már az időközben hivatalos fejlesztőeszközzé váló Android Studio-val fejlesztenek. Kellemes a platform is, nem nehéz megismerni és megszeretni. A tárgy maga jó, bár sajnos előadásokra nem tudtam járni. Az értékelés korrekt, hagynak dolgozni a házi feladaton, sőt arra bátorítanak, hogy inkább azzal szerezz jegyet, mert azzal lehet sokat tanulni. A laborok anyaga és példakódjai hasznosak, apró szépséghiba, hogy ott helyben az egész labor szinte kódmásolásból áll. Aki nem követi az előadásokat feszült figyelemmel, az a laborból keveset fog érteni, viszont a laboranyagot be lehet adni a hét folyamán még otthonról is, így ha utána foglalkozol vele, nem nehéz megérteni. Összességében: kellemes tárgy, felkészült oktatók, érdekes anyag és hasznos tudás. Lord Viktor (vita) 2015. január 22., 12:51 (UTC)